17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σύσσωμη η Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 ζητά απαντήσεις για την κατάρρευση του νοσοκομείου Χανίων

Ημερομηνία:

Με ερώτηση που συνυπογράφουν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Αγγελική Αδαμοπούλου, Μαρία Απατζίδη, Κρίτων Αρσένης,Κλέων Γρηγοριάδης, Γιώργος Λογιάδης, Φωτεινή Μπακαδήμα, Σοφία Σακοράφα το ΜέΡΑ25 έφερε στη βουλή τις συνθήκες κατάρρευσης που επικρατούν στο νοσοκομείο Χανίων, εν μέσω και της πίεσης που ασκεί η πανδημια του κορωνοϊου.

Πιο αναλυτικα στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Στα πλαίσια της πλήρους εγκατάλειψης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση, εν μέσω μάλιστα της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τα περιφερειακά, λειτουργούν κάτω από ασφυκτική πίεση και στα όρια της κατάρρευσης, αν όχι πέρα από αυτά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών της συνειδητής και πλήρους εγκατάλειψης του ΕΣΥ από τη κυβέρνηση είναι και το νοσοκομείο Χανίων, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας διαρκείας.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η πληρότητα στις κλίνες Covid-19 βρίσκεται στο 100% εδώ και πολλές μέρες με αποτέλεσμα το ανεπαρκές σε πλήθος και καταπονημένο υγειονομικό προσωπικό, να μη μπορεί να ανταποκριθεί στο εργασιακό βάρος, με τους ασθενείς να μη λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Το γεγονός της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ δημιουργεί εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις, αυξάνοντας τη θνησιμότητα. Τελευταίο παράδειγμα στο νοσοκομείο Χανίων όπου μια εξηνταοκτάχρονη καρκινοπαθής ασθενής με κορονοϊό αναγκάστηκε να περιμένει για δέκα (10) ώρες στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, για να αδειάσει κλίνη ώστε να εισαχθεί σε κλινική Covid-19. Αφού κλίνη δεν βρέθηκε, προτάθηκε από το νοσοκομείο η μεταφορά με ίδια μέσα της ασθενούς στο νοσοκομείο Ρεθύμνου!

Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφονται καθημερινά με την καλύτερη κατάληξη να είναι η διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο της Κρήτης και αυτή, όπως προαναφέρθηκε όχι πάντα συντεταγμένα και με τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα προβλήματα του νοσοκομείου δεν περιορίζονται δυστυχώς μόνο στις περιπτώσεις Covid-19 και στις συγκεκριμένες κλινικές. Σύμφωνα με καταγγελίες, διαγνώσεις των εξετάσεων των ασθενών του μαγνητικού τομογράφου, πραγματοποιούνται από ιδιώτη
γιατρό, καθώς ο μοναδικός γιατρός που στελεχώνει τη συγκεκριμένη κλινική δεν δύναται να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Αποτέλεσμα είναι η λοιπή νοσηρότητα, πλην Covid-19, να κατευθύνεται τεχνηέντως από την κυβέρνηση στο ιδιωτικό τομέα. Όσοι δεν δύνανται να ανταποκριθούν οικονομικά, δεν λαμβάνουν την αναγκαία ιατρονοσηλευτική περίθαλψη, αυξάνοντας δραματικά τους δείκτες θνησιμότητας στη χώρα.

Καταλήγουμε τονίζοντας πως τα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες πόλεις όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός, αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για τους ασθενείς και χρήζοντες ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης.

Δεδομένων των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι σκοπεύετε να πράξετε ώστε να εκλείψουν αντίστοιχα φαινόμενα όπως αυτό στο νοσοκομείο Χανίων, με ασθενείς να αναμένουν κλίνη στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων ώστε να νοσηλευτούν;

2. Γνωρίζετε πως ασθενείς αναγκάζονται να μεταφερθούν με ίδια μέσα σε νοσοκομεία άλλων πόλεων; Αν ναι, τι έχετε πράξει για να εκλείψει αυτό το απαράδεκτο και επικίνδυνο για τους ασθενείς φαινόμενο;

3. Αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα των περιφερειακών νοσοκομείων, όπως το νοσοκομείο Χανίων, τα οποία πρέπει μόνα τους να σηκώνουν το βάρος του Covid- 19 και της λοιπής νοσηρότητας; Αν ναι, γιατί δεν έχετε προβεί σε ενίσχυση;

4. Αληθεύει το γεγονός πως γνωματεύσεις εξετάσεων του μαγνητικού τομογράφου πραγματοποιούνται από ιδιώτες γιατρούς λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, όπως των Χανίων;

"google ad"

5. Σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε όλες οι δημόσιες δομές υγείας να ενισχυθούν και να μπορούν να παρέχουν απρόσκοπτα ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες;»

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ