Στην ΕΛΑΣ φαίνεται πως θα υπάγεται και θα λογοδοτεί σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, η πανεπιστημιακή αστυνομία, παρά την αντίθετη τοποθέτηση της Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία έκανε λόγο για φύλαξη που θα υπάγεται στο εκάστοτε πανεπιστήμιο. Το νέο σώμα θα αποτελείται αρχικά από 500-1.000 νεοπροσληφθέντες αστυνομικούς, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα φέρει όπλο αλλά γκλοπ και χειροπέδες. Ο αριθμός των αστυνομικών αναμένεται στη συνέχεια να αυξηθεί , ενώ σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα οι δυνάμεις θα «ενισχύονται» σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρχει συντονισμός του νέου σώματος με άλλα της αστυνομίας.
Μέσω διαρροών στη «Καθημερινή» επέλεξε η κυβέρνηση να ανακοινώσει την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας την οποία ήδη έχει εξαγγείλει αλλά και τις αρμοδιότητες που αυτή θα έχει. Το νέο αστυνομικό σώμα θα υπάγεται εν τέλει στην ΕΛΑΣ, όπου και θα λογοδοτεί, θα αποτελείται αρχικά από 1.000 άτομα και θα φέρει χειροπέδες και γκλοπ αλλά όχι όπλο. Η συγκεκριμένη κυβερνητική ενέργεια, πλαισιώνεται και από άλλες προβλέψεις του υπουργείου Παιδείας, μεταξύ των οποίων πειθαρχικό δίκαιο, το οποίο θα αφορά από περιστατικά βίας μέχρι αντιγραφές και θα περιλαμβάνει ποινές, που θα εκτείνονται από επιπλήξεις έως και διαγραφές από τη σχολή.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει:
- Ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα μέλη της οποίας θα λαμβάνουν εκπαίδευση και θα φορούν ειδική στολή. Το νέο σώμα θα υπάγεται διοικητικά και θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ. και επομένως σε περίπτωση επέμβασης, θα απευθύνεται αρμοδίως στην ΕΛ.ΑΣ., από όπου θα λαμβάνει και τις εντολές για το πώς θα δράσει. Ο αριθμός των μελών της ομάδας δεν θα είναι ίδιος σε κάθε ΑΕΙ (π.χ. στα περιφερειακά ΑΕΙ δεν υπάρχουν περιστατικά βίας, τα οποία εντοπίζονται στα μεγάλα και κεντρικά ιδρύματα), ενώ αναμένεται σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, να ενισχύεται «σε ειδικές χρονικές περιόδους» σε συνεννόηση με το ίδρυμα. Αυτό που ωστόσο δεν διευκρινίζεται, είναι αν το νέο αστυνομικό σώμα θα συντονίζεται και θα δρα από κοινού, με άλλα σώματα της ΕΛΑΣ.
Επικεφαλής των αστυνομικών που θα απαρτίζουν το νέο σώμα, θα τεθούν κατώτεροι αξιωματικοί, όπως υπαστυνόμοι ή αστυνόμοι Β΄.
Διευκρινίζεται ακόμα ότι αν και δεν θα λογοδοτούν, θα συντονίζονται από τους αντιπρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στους οποίους πρόκειται και τυπικά να ανατεθούν σχετικά καθήκοντα. Ειδικότερα όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, μεταφέροντας πηγές της Λ. Κατεχάκη, «στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν αδικήματα τα οποία διώκονται αυτεπάγγελτα, θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να απαιτείται άνωθεν εντολή. Σε άλλες πιο σύνθετες περιπτώσεις θα βρίσκονται σε συνεννόηση με τον αντιπρύτανη».
- Υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου στα ιδρύματα και κάρτα εισόδου για τους φοιτητές. Στα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα πραγματοποιηθούν και έργα περίφραξης ούτως ώστε ο έλεγχος να γίνεται στην είσοδο των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης. Στη ρύθμιση ωστόσο δεν περιλαμβάνεται η τοποθέτηση καμερών.
- Θέσπιση πειθαρχικού δικαίου για όλα τα ΑΕΙ. Οι ποινές του θα αφορούν από περιστατικά βίας στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά θα προβλέπονται ποινές ακόμα και για περιπτώσεις αντιγραφής. Οι ποινές θα κυμαίνονται από επίπληξη και θα φτάνουν έως την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις, ακόμα και τη διαγραφή από τη σχολή. Την εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου και τη διαδικασία παραπομπής του φοιτητή, θα αναλαμβάνουν τα όργανα του ΑΕΙ.
Σύμφωνα με δεύτερο δημοσίευμα της «Καθημερινής», που επικαλείται «αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», η πανεπιστημιακή αστυνομία θα στελεχωθεί αρχικά από 500 έως 1.000 αστυνομικούς με προοπτική αυτοί να αυξηθούν στο μέλλον.
Παράλληλα σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί θα προσληφθούν με fast-track διαδικασίες, στα βήματα της πρόσληψης των 1.500 ειδικών φρουρών που μπήκαν στην αστυνομία στα τέλη του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι για τις εν λόγω προσλήψεις είχαν εγερθεί πλήθος αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση, κυρίως σε ό,τι αφορά την ελλιπή εκπαίδευσή τους αλλά και τον έλεγχο των «ποιοι μπαίνουν» στο σώμα. Χαρακτηριστικά υπενθυμίζονται περιπτώσεις αστυνομικών με ποινικό μητρώο ή εκείνων με πλαστά πιστοποιητικά και τίτλους σπουδών.
Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την επιλογή των αστυνομικών που θα στελεχώσουν το νέο σώμα, θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης ίδιο με εκείνο των νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει νέος γύρος μαθημάτων ώστε να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες των ελληνικών πανεπιστημίων.
Μάλιστα το δημοσίευμα «τοποθετεί» και τις νέες αστυνομικές δυνάμεις σε συγκεκριμένα «πόστα», όπως είναι το Πολυτεχνείο, η Νομική, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και το ΑΠΘ.
Ες αύριον τα νεότερα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «alfavita», η υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων τη προσεχή Τρίτη, σε μια σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί πέραν από τους πρυτάνεις και η διοίκηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ως συνδικαλιστικό όργανο του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει ήδη τοποθετηθεί αναφορικά με την υπαγωγή του συγκεκριμένου σώματος στην ΕΛΑΣ, δηλώνοντας τη θέση η φύλαξη των πανεπιστημίων να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συμβαδίζει με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
«Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο», έγραφε συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων στις αρχές του Νοεμβρίου.
Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα αυτή της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, προσκρούει σε αντιδράσεις. Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η «συζήτηση για προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών εν μέσω πανδημίας είναι ανεπίκαιρη και προκλητική».
Σε ό,τι αφορά τη πρόσκληση της ΠΟΣΔΕΠ στη σύσκεψη με την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων επισημαίνει ότι «η πρόσκληση για διάλογο από την πολιτεία θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικές προτεραιότητες. Πρώτα να συζητηθεί ο τρόπος που μπορεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να συμβάλλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προέρχονται από την πανδημία. Πράγματι, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει από την αρχή της κρίσης θέσει εαυτόν στη διάθεση της πολιτείας και δεν έχει υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, ενώ τα πράγματα σε όλα τα πεδία είναι εξαιρετικά κρίσιμα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ακόμα προσθέτει πως στη συνέχεια «να συμβάλλουμε στο διάλογο για το νομοσχέδιο για την παιδεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για το οποίο συνεχώς υπόσχεται ότι θα μας σταλεί πρόσκληση», αντιθέτως τονίζει ότι «λαμβάνουμε πρόσκληση για να συζητήσουμε για νέες προσλήψεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία».
Τέλος ο Ενιαίος Σύλλογος, τάσσεται κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας και αντ’ αυτού θεωρεί «ότι απαιτείται χρηματοδότηση για επαρκή φύλαξη (και όχι αστυνομία) στους ευαίσθητους πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία θα αναφέρεται μόνο στα εκλεγμένα διοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων, συντασσόμενος με την τοποθέτηση της Συνόδου Πρυτάνεων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το πανελλήνιο συνδικαλιστικό μας όργανο (ΠΟΣΔΕΠ) έλαβε πρόσκληση συμμετοχής σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, τη διοίκηση του ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πανεπιστημίων την Τρίτη 8/12/2020.
Παράλληλα, υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής του Σαββάτου και στο σημερινό Βήμα της Κυριακής σχετικά με τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Το σχετικό νομικό πλαίσιο υπάρχει μετά από υπουργική απόφαση για οποιοδήποτε ΝΠΔΔ ήδη από τον Ιούλιο του 2020. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κυβέρνηση προχωράει στη σύσταση αυτού του σώματος το οποίο θα δίνει απευθείας αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στα ΑΕΙ. Οι αστυνομικοί θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές και θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών (5-7 εβδομάδες) και επιπλέον εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα καθήκοντά τους. Θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες. Η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή τους σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα βαρύνει τα ΝΠΔΔ.
Ο ΕΣΔΕΠ επισημαίνει μετά από τα παραπάνω τα εξής:
- Οι προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών είναι εκτός τόπου και χρόνου.
- Η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε περίοδο όπου τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι άδεια είναι το λιγότερο ανεπίκαιρη.
- Η πρόσκληση για διάλογο από την πολιτεία θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικές προτεραιότητες.
Πρώτα να συζητηθεί ο τρόπος που μπορεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να συμβάλλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προέρχονται από την πανδημία. Πράγματι, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει από την αρχή της κρίσης θέσει εαυτόν στη διάθεση της πολιτείας και δεν έχει υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, ενώ τα πράγματα σε όλα τα πεδία είναι εξαιρετικά κρίσιμα.
Στη συνέχεια να συμβάλλουμε στο διάλογο για το νομοσχέδιο για την παιδεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για το οποίο συνεχώς υπόσχεται ότι θα μας σταλεί πρόσκληση.
Αντί αυτού λαμβάνουμε πρόσκληση για να συζητήσουμε για νέες προσλήψεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
- Οι πρυτανικές αρχές της χώρας έχουν ήδη από την 4η Νοεμβρίου 2020 απαντήσει στις προτάσεις του πρωθυπουργού για την πανεπιστημιακή αστυνομία και στην ανακοίνωσή τους είναι αντίθετοι σε ένα σώμα που θα έχει αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ και όχι στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και η πανεπιστημιακή φύλαξη πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και τη Σύγκλητο. Φαίνεται λοιπόν, ότι η πολιτική ηγεσία δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της συνόδου των πρυτάνεων αλλά προχωρά κανονικά στο σχέδιό της.
Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θεωρεί
- Ότι καλύπτεται από την ανακοίνωση της συνόδου των πρυτάνεων σχετικά με το θέμα της πανεπιστημιακής φύλαξης.
- Ότι απαιτείται χρηματοδότηση για επαρκή φύλαξη (και όχι αστυνομία) στους ευαίσθητους πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία θα αναφέρεται μόνο στα εκλεγμένα διοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων.
- Ότι η συζήτηση για προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών εν μέσω πανδημίας είναι ανεπίκαιρη και προκλητική.
Επομένως ο ΕΣΔΕΠ καλεί:
-
τις πρυτανικές αρχές του ΠΘ να υποστηρίξουν την ήδη από 4/11/2020 απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων και να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση της πολιτείας για σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Τους καλούμε επίσης να μας κοινοποιήσουν τις θέσεις τους.
-
την ΠΟΣΔΕΠ να συνταχθεί με την ανωτέρω απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων και να αρνηθεί την σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ.
-
την πολιτεία να σεβαστεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και να συνδράμει για φύλαξη και όχι αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Να αποσύρει συνεπώς άμεσα οποιαδήποτε σκέψη για σύσταση ενός σώματος με αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ.