6.8 C
Chania
Thursday, January 1, 2026

Σ. Βολουδάκη: Νέος χώρος φιλοξενίας μεταναστών στο Ηράκλειο – Πιθανές οι βελτιώσεις στην Αγυιά

Ημερομηνία:

Στη «σκακιέρα» της διπλωματίας αλλά και της επιχειρησιακής ετοιμότητας στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Κρήτη από τα παράλια της Ανατολικής Λιβύης. Με τις υφιστάμενες υποδομές να δοκιμάζονται και το Λιμενικό Σώμα να επωμίζεται δυσανάλογο βάρος, η διαχείριση του φαινομένου αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για το νέο έτος.

Το περίγραμμα της στρατηγικής έδωσε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, στο περιθώριο της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από την ασταθή κατάσταση στη γειτονική χώρα, η κα Βολουδάκη εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων φύλαξης, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών προσωρινής φιλοξενίας στο νησί.

Το «αγκάθι» της Λιβύης και η διπλωματική προσέγγιση

Η Υφυπουργός δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την κατάσταση περίπλοκη, επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα της προέλευσης των ροών. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ροές που έρχονται από την Ανατολική Λιβύη, ένα κράτος με το οποίο είναι δύσκολο να υπάρχει συνεννόηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική στην προσπάθεια συνεργασίας με τις αρχές της συγκεκριμένης περιοχής.

Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες, με στόχο την εξεύρεση λύσεων που θα οδηγήσουν σε μείωση των αφίξεων. «Ελπίζω όλα αυτά να μπουν σε μια σειρά, ώστε να έχουμε λιγότερες ροές», σημείωσε, θέτοντας ως προτεραιότητα τον περιορισμό του αριθμού των ανθρώπων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Κρήτη.

Ενίσχυση του Λιμενικού και διαχείριση υποδοχής

Αναφερόμενη στο επιχειρησιακό σκέλος, η κα Βολουδάκη εξήρε τον ρόλο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν την πρώτη γραμμή του προβλήματος. «Οι λιμενικοί είναι αυτοί που τραβάνε το πρώτο και το μεγαλύτερο βάρος», ανέφερε, τονίζοντας πως υπάρχει ήδη ενίσχυση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ η διεκδίκηση για περαιτέρω στήριξη των δυνάμεων φύλαξης παραμένει ενεργή.

Σε επίπεδο διαδικασιών, η Υφυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την ταχύτητα ανταπόκρισης των αρχών. Χαρακτήρισε τη διαχείριση «πάρα πολύ καλή και γρήγορη», τόσο κατά το στάδιο της πρώτης υποδοχής όσο και στη μετέπειτα διαδικασία μεταφοράς των μεταναστών σε οργανωμένες δομές της ενδοχώρας, αποσυμφορίζοντας έτσι τις τοπικές υπηρεσίες.

Νέες υποδομές και παρεμβάσεις στην Αγιά

Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που τέθηκαν υπόψη της Υφυπουργού αφορά την επάρκεια των χώρων φιλοξενίας στην Κρήτη, οι οποίοι συχνά κρίνονται ακατάλληλοι για την κάλυψη των αναγκών, ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Η κα Βολουδάκη προανήγγειλε τη λειτουργία ενός νέου χώρου φιλοξενίας στο Ηράκλειο το προσεχές διάστημα, εξέλιξη που αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στις τοπικές αρχές. Όσον αφορά τα Χανιά και τον χώρο φιλοξενίας στην Αγιά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στοχευμένων βελτιωτικών κινήσεων. «Ίσως γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις ώστε ο χώρος αυτός να γίνει καλύτερος για την πρώτη υποδοχή και ταυτοποίηση, μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να αναχωρούν για την ενδοχώρα», κατέληξε, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής, έστω και προσωρινής.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανεπιστήμια: Διαγραφή 6.429 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων ολοκλήρωσαν εχθές τις διαγραφές και προωθούν στη Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης...

Ιωάννης Καποδίστριας: Πώς και γιατί δολοφονήθηκε

Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε Α’ Κυβερνήτης της Ελλάδας,...