27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Σ. Ρίζος για τη συζήτηση για τα ταμειακά υπόλοιπα του Δήμου Χανίων: Τα 3/4 είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ημερομηνία:

Με δήλωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανταρσία στα Χανιά» αναφέρεται στο θέμα που συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το κατά πόσο ο Δήμος Χανίων απόσυρε τα αποθεματικά του από την Τράπεζα Χανίων:

Η συζήτηση που έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, στην προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία, για το κατά πόσο ο δήμος Χανίων έχει αποσύρει τα αποθεματικά του από την Τράπεζα Χανίων ως συνέπεια της αντιδικίας του με την τράπεζα για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ. είναι απίστευτα υποκριτική και στοχεύει στο να πιέσει το δήμο Χανίων να σταματήσει να διεκδικεί το οικόπεδο της ΑΒΕΑ ή να πληρώσει στην τράπεζα Χανίων όσα λεφτά ζητήσει για το συγκεκριμένο οικόπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αρχίσει να υπάρχουν φωνές (από την ίδια παράταξη που έθεσε το θέμα) που ζητούν να εγκαταλείψει ο δήμος το αίτημα και να φτιάξει υπόγειο πάρκινγκ 800 θέσεων στη θέση του πάρκου Πολυχρονίδη στη Νέα Χώρα (με την ανάθεση σε κάποιον ιδιώτη βεβαίως, βεβαίως). Λες και το αίτημα των κατοίκων της περιοχής που ζητούν να δοθεί το οικόπεδο στο δήμο δεν ήταν να φτιαχτεί χώρος πρασίνου αλλά πάρκινγκ για τους ξενοδόχους.

Είναι σαφές ότι η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό ούτε θέλουν ούτε μπορούν να διαμορφώσουν ανθρώπινες πόλεις. Το προσωπικό τους κέρδος υπερτερεί των κοινωνικών αναγκών. Επιχειρούν να προσπεράσουν τη συζήτηση για τις συνέπειες και τις αιτίες της πανδημίας με μόνο σκοπό να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Βέβαια ο δήμαρχος Χανίων δεν χρειάζεται τις πιέσεις αυτές. Ήδη από το προτελευταίο δημοτικό συμβούλιο άρχισε να μιλάει για εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα.

Όσο αφήνουμε τις λαϊκές διεκδικήσεις στα χέρια τους, τις χειρίζονται για το δικό τους συμφέρον.

Το σε ποια τράπεζα έχει τα ταμειακά του υπόλοιπα ο δήμος δεν είναι άνευ σημασίας για την εργαζόμενη πλειοψηφία αυτής της πόλης. Όμως η αντιπαράθεση για το αν τα χρήματα βρίσκονται σε μια από τις συστημικές τράπεζες ή σε μια τοπική συνεταιριστική, γιατί έτσι τάχα στηρίζουμε την ντόπια οικονομία, είναι αποπροσανατολιστική. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ταμειακού υπόλοιπου του δήμου περίπου τα 3/4 είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης. Σε αυτό ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ Αλόγλου έχει δίκιο. Αυτό όμως που παρέλειψε να πει είναι ότι αυτό γίνεται για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και τον πλήρη έλεγχο των δαπανών των δήμων από την κυβέρνηση.

Το πλέον ουσιώδες όμως ζήτημα είναι το πώς προέκυψαν αυτά τα ταμειακά υπόλοιπα και προς τίνος όφελος τα διαχειρίζεται η δημοτική αρχή. Ο κ. Αλόγλου υπερηφανεύτηκε ότι κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες της θητείας του το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου αυξήθηκε από 21.283.581€ σε 24.076.882€. Τα έσοδα αυτά προήλθαν κατά κύριο λόγο από τους οφειλέτες του δήμου. Αυτό που παρέλειψε να πει είναι ότι σε αυτό το διάστημα έγιναν τεράστιες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές προς τους μεγαλοφειλέτες του δήμου. Ιδιαίτερη μέριμνα υπήρξε για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες που όλες τις προηγούμενες δεκαετίες απέκρυβαν τα δηλωμένα τετραγωνικά των επιχειρήσεών τους, που στο σύνολό τους έφταναν τα 3.000.000 τ.μ.

Η απάντηση για το πώς καλύπτεται η διαφορά ήρθε σε ένα από τα επόμενα θέματα της χθεσινής ημερήσιας διάταξης. Για να τρέξει για τους καλοκαιρινούς΄μήνες το πρόγραμμα ολοήμερο αθλητικό – οικολογικό σχολείο για την απασχόληση των παιδιών απαιτείται το 70% του μισθού των με 2μηνη σύμβαση εργαζομένων του προγράμματος να καλύπτεται από τους ίδιους τους γονείς. Έτσι οι γονείς ενός παιδιού θα πληρώνουν 65€ για κάθε παιδί για κάθε μία περίοδο (10 εργάσιμες) από τις 4 συνολικά του προγράμματος. Φορομπηξία, εμπορευματοποίηση της ανάγκης για άθληση και απασχόληση των παιδιών, “ανταποδοτικότητα” για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, απαλλαγές για τους πλούσιους. Έτσι προκύπτουν τα πλεονάσματα. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει και δεν θα την αποφύγουν οι κυρίες και δεν μπορούν να την αποφύγουν οι κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής !!!

ΥΓ Ακόμη και μετά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου παραμένει υψηλότερο από τον περασμένο Αύγουστο. Αν αναλογιστεί κανείς και το ότι κυβέρνηση Μητσοτάκη ενίσχυσε το δήμο Χανίων με μόλις 680.000 περίπου (7€ ανά κάτοικο σε μια πόλη των 100.000) την ώρα που έδινε εκατομμύρια σε κολλητούς καναλάρχες και επιχειρηματίες εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προστασία της υγείας μας μπαίνει σε πολύ δεύτερη μοίρα για όλους τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανατροπές στο Airbnb φέρνει το τέλος επιτηδεύματος

Σε αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας...

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...