17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τάσεις MRB: Κλείνει η «ψαλίδα» – Στο χαμηλότερο ποσοστό η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ από το 2019

Ημερομηνία:

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πολιτικό τοπίο προκύπτουν από τις τάσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων και ερευνών MRB που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης (7/7), σχετικά με την πρόθεση ψήφου, την εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα, τις συσπειρώσεις τους, αλλά και τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δείχνει αρκετά «ψαλιδισμένο», με τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να βρίσκεται στο 7,2%.

Πρόθεση ψήφου: Στο 29,3% η ΝΔ, στο 22,1% ο ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,3% έναντι 22,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,2% και ακολουθούν ΚΚΕ με 4,7%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3,1%, ενώ το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου υπολογίζεται στο 14%.

MRB πρόθεση ψήφου

Η έρευνα της MRB καταγράφει και την πορεία πρόθεσης ψήφου από τον Δεκέμβριο του 2019, μετά, δηλαδή, την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να διατηρεί το σταθερά το προβάδισμα αν και μειούμενο σε σχέση με τις προηγούμενες εξαμηνιαίες έρευνες.

MRB ψαλίδα

Τα ανώτερα και τα κατώτερα όρια της εκλογικής επιρροής

Στην έρευνα γίνεται και αναγωγή των ποσοστών των κομμάτων, χωρίς, δηλαδή, την συνολική αδιευκρίνιστη ψήφο αποτυπώνοντας τα ανώτερα και τα κατώτερα όρια της εκλογικής επιρροής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό από 32 έως 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,8% μέχρι 27,6%, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από 12,7% έως 15,7%, το ΚΚΕ από 4,5% έως 6,5%, η Ελληνική Λύση από 4,2% έως 6,2% και το ΜέΡΑ25 από 2,8% έως 4,4%.

Τα ανώτερα και τα κατώτερα όρια της εκλογικής επιρροής

Μεγάλη παραμένει, εν τω μεταξύ η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 44,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, μια διαφορά, δηλαδή, της τάξης του 22,4%, αν και η «ψαλίδα» μικραίνει υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

MRB παράσταση νίκης

Οι συσπειρώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

"google ad"

H έρευνα καταγράφει τέλος και τη συσπείρωση στα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα σύμφωνα με την οποία στη ΝΔ έχει πέσει στο 79,8% από 81,4%, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει στο 73,4% από 71,7%.

Οι συσπειρώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...