20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Τάσος Βάμβουκας: Αν έχω ένα μαγαζί 25 τ.μ. και κάνω κατάληψη στη μισή πλατεία, προφανώς δε θα μου αρέσει αν βρεθεί ένας δήμος και σταματήσει την παρανομία | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ομιλία έδωσε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων. Η ομιλία του εστιάστηκε στο θέμα που απασχολεί τους τελευταίους μήνες τους δημότες αλλά και τους επιχειρηματίες της πόλης, τον νέο Κανονισμό Κοινόχρηστων Χώρων.

Αφού ευχαρίστηκε τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων για τη “δίκαιη” στάση του η οποία δεν καθορίστηκε απο “κανένα είδους ψηφοθηρία, λαϊκισμό ή εύκολο εντυπωσιασμό”, αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πολλοί καταστηματάρχες είχαν παρασυθεί από κάποιους που εκμεταλλεύονται ακραία το δημόσιο χώρο και ανέφερε περιπτώσεις ανθρώπων που εξέφρασαν το φόβο τους στο δήμαρχο ότι αν δεν κλείσουν τα καταστήματά τους στις κινητοποιήσεις θα έχουν επιπτώσεις.

Επίσης σημείωσε ότι θεωρεί λογικό να αντιδρά ένας καταστηματάρχης ο οποίος όταν ενώ έχει ένα κατάστημα μόλις 25 τ.μ. καταλαμβάνει τη μισή πλατεία, εις βάρος άλλων καταστηματαρχών αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών που το συμφέρον τους είναι η πλατεία να μην είναι απλά ένα μονοπάτι που διασχίζουν μέσα από τραπεζοκαθίσματα. Μίλησε για “παραμύθι” σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας λέγοντας χαρακτηριστικά: “γιατί πρέπει να εργάζονται σε 5 καταστήματα; Δεν υπάρχουν αλλού καταστήματα;”

Διαβάστε μέρος των δηλώσεων του Δήμαρχου Χανίων:

“Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, είστε ο μοναδικός που ασχολείται που ενεπλάκη σε αυτή τη διαδικασία παίρνοντας θέση πάνω στο ζήτημα των παραχωρούμενων χώρων, και πραγματικά και ο Σύλλογος και ο πρόεδρος  του κρατήσατε την πιο ισορροπημένη στάση όχι επειδή ήταν φιλική προς τη δημοτική αρχή αλλά γιατί νομίζω ότι ήταν δίκαιη προς αυτό το οποίο βγαίνει προς τα έξω. Και θεωρώ επίσης ότι η θέση σας δεν είχε τα αυτιά και το βλέμμα στραμμένο σε κανένα είδους ψηφοθηρία, λαϊκισμό ή εύκολο εντυπωσιασμό.

Αυτό που έχει σημασία νομίζω είναι ότι δεν είναι δυνατό ότι όλα στην πόλη μας είναι εντάξει, στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων. Το σχολιάζουμε εδώ και χρόνια. Εδώ ο καθένας θεωρεί ότι ο δημόσιος χώρος του ανήκει. Στον καθένα ανήκει η ιδιοκτησία του. Οτιδήποτε βρίσκεται στο δημόσιο χώρο υπάρχουν κάποιοι κανόνες και κάποιοι έχουν εκλεγεί και τους έχει ανατεθεί μέσω μίας διαδικασίας θεσμοθετημένου διαλόγου να καθορίσουν αυτούς τους κανόνες.

Η προσπάθεια η οποία κάνουμε ως δημοτική αρχή δεν είναι κάτι το οποίο βγήκε ξαφνικά από το μυαλό ενός εγκεφάλου, είναι αποτέλεσμα μίας διεργασίας που πραγματοποιείται εδώ και καιρό στην κοινωνία. Βλέπουμε αυθαιρεσίες που δεν κάνουν καλό σε κανέναν. Δεν κάνουν καλό στην πλειοψηφία των επαγγελματιών, εκτός από κάποιων που εκμεταλλεύονται ακραία το δημόσιο χώρο. Και αυτοί οι κάποιοι ουσιαστικά είναι από πίσω και παρασύρουν και πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν κανένα συμφέρον να τους υποστηρίζουν.

Ξέρετε πόσοι με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν, “δίκιο έχεις, προχώρα αλλά συγνώμη, εγώ δε μπορώ να κάνω αλλιώς γιατί φοβάμαι ότι αν δεν κλείσω…”.

Αν σεβαστούμε αυτό το οποίο έχουμε κληρονομήσει θα έχουμε όλοι να κερδίσουμε. Κάποιοι που εκμεταλλεύονται υπερβολικά με καταλήψεις δημόσιου χώρου, θα δεχθούν πλήγμα. Αν έχω ένα μαγαζί 25 τ.μ. και έχω καταλάβει τη μισή πλατεία, μισό στρέμμα, προφανώς, αν βρεθεί ένας δήμαρχος και μου το κάνει 200 τ.μ., θα ανασάνει η πλατεία και από πλατεία – μονοπάτι θα ξαναγίνει πλατεία. Αυτό είναι λογικό σε αυτούς τους ανθρώπους να μην αρέσει. Γιατί να μην αρέσει όμως στους πολλούς που είναι η άλλη πλευρά;

Είναι παραμύθι ότι θα χάσουν την εργασία άνθρωποι. Γιατί πρέπει να εργαζόνται όλοι σε 5 μαγαζιά; Δεν υπάρχουν αλλού καταστήματα;”

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Δήμαρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...