16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τέλος εποχής για τους “τσαβίστας”: Ο Μαδούρο έχασε τις εκλογές από τη Δεξιά στη Βενεζουέλα

Ημερομηνία:

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κερδίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια. O 53χρονος Νικολάς Μαδούρο απευθύνθηκε στον λαό σε τηλεοπτική του ομιλία και παραδέχτηκε την ήττα του

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκλογικές αρχές, στο τέλος μιας ψηφοφορίας που σημαδεύτηκε από τη λαϊκή αγανάκτηση για την οικονομική κρίση που έχει αδειάσει τα σούπερ μάρκετ.

Το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ένας πολύ μεγάλος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, απέσπασε 99 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, δηλαδή μια πλειοψηφία σχεδόν τριών πέμπτων (καθώς τις λείπουν δύο έδρες για να έχει το ακριβές ποσοστό), έναντι 46 εδρών για το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για 22 έδρες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

_87071330_7520f6fb-e8fe-49f6-b80d-a9be43b89180

Η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα και με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, με ώρες καθυστέρηση, έγινε δεκτή σε ορισμένες γειτονιές του Καράκας με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα.

Η αντιπολίτευση εδώ και μήνες θεωρείτο σε μεγάλο βαθμό το φαβορί των εκλογών, καθώς επωφελείτο από τη λαϊκή δυσαρέσκεια μεσούσης της οικονομικής κρίσης η οποία προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, στη χώρα αυτή με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.

Η νίκη της σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή μετά την άνοδο στην εξουσία του τσαβισμού το 1999, αν και αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Νικολάς Μαδούρο ενδεχομένως να προσπαθήσει να περιορίσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου για να αντισταθμίσει τη νίκη αυτή, με κίνδυνο να προκαλέσει διαμαρτυρίες.

Venezuela Chavez

“Ήρθαμε σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής μας να αναγνωρίσουμε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα, να τα αποδεχτούμε και να πούμε, ότι η Βενεζουέλα ότι το Σύνταγμα και η Δημοκρατία θριάμβευσαν. Χάσαμε μία μάχη σήμερα, αλλά ο αγώνας για το κτίσιμο μίας νέας κοινωνίας συνεχίζεται”, είτε ο Νικόλας Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλα και επικεφαλής του Ηνωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος.Ο πολιτικός διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μετά τον θάνατό του τελευταίου το 2013.

Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλιες έδειξε το μουτζουρωμένο από μελάνι δάκτυλό του, μετά που έριξε την ψήφο του, ενώ έγραψε στο twitter “Τα αποτελέσματα είναι αυτά που ελπίζαμε. Είναι αναπόφευκτο”. Από την πλευρά του ο Jesus Torrealba, αρχηγός του συνασπισμού κομμάτων που τέθηκε απέναντι στον Μαδούρο είπε: “Η Βενεζουέλα ήθελα μία αλλαγή και αυτή η αλλαγή ήρθε. Μία νέα πλειοψηφία εκφράστηκε και έστειλε ένα καθαρά και ηχηρό μήνυμα”

_87072324_4d3db72e-6ec1-4376-a58f-829ffae1e30c

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης αποτελείται κυρίως από κεντρώα και συντηρητικά και θα λάβει 112 έδρες, μετά από 16 χρόνια αδιάλλειπης σοσιαλιστικής διακυβέρνησης.

Δίνει επίσης τη δυνατότητα να καλέσει σε δημοψήφισμα για το μέλλον του Μαδούρο στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν η προεδρία του φτάσει στα μισά της διαδρομής της, τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

"google ad"

Η επόμενη προεδρική εκλογή είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2019.

Γιατί το αποτέλεσμα έχει σημασία:

– Είναι η πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια που οι συντηρητικές δυνάμεις θα ελέγχουν το Κογκρέσο

– Με τη συμμετοχή των πολιτών να φτάνει το 74,3%, οι πολίτες της Βενεζουέλας έκαναν εμφανές ότι θέλουν αλλαγή

– Η αντιπολίτευση τώρα θα μπορεί να θέτει σημαντικά εμπόδια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδια

– Φυλακισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης μπορεί να απελευθερωθούν, εφόσον περάσει νόμος που δίνει αμνηστία

– Είναι άλλο ένα βαρύ κτύπημα στις πολιτικές της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική, μετά και τη νίκη της κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής. Το τοπίο αλλάζει, προς τα Δεξιά.

bbc με πληροφορίες από news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...