29.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Τέλος ο Ρέντσι

Ημερομηνία:

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται από την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος, μετά την ήττα στις εκλογές της Κυριακής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Ρέντσι υποστήριξε πως το κεντροαριστερό κόμμα δεν πρέπει να κάνει καμία μετεκλογική συμφωνία με «ακραία» κόμματα. «Το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι στην αντιπολίτευση στην επόμενη Βουλή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αφήνω την ηγεσία οτυ Δημοκρατικού Κόμματος, πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας πως «το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι πάντα απέναντι και δεν μπορεί να είναι μέλος μιας κυβέρνησης των δυνάμεων του συστήματος».

Αναφερόμενος στους Ντι Μάγιο και Σαλβίνι, τους υποψήφιους πρωθυπουργούς του κόμματος των «Πέντε Αστέρων» και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά αντίστοιχα που είναι και οι δύο νικητές των Ιταλικών Εκλογών, ο Ματέο Ρέντσι επισήμανε πως τους χωρίζουν τρία βασικά στοιχεία: «Ο αντιευρωπαϊσμός τους, η αντιπολιτική τους στάση και το μίσος που προωθούν εναντίον των δημοκρατικών αγωνιστων».

«Επιστρέφουμε τα κλειδιά πεπεισμένοι πως συμβάλαμε στη δημιουργία μιας καλύτερης χώρας. Θα είμαι απλό μέλος του κόμματος, θα δώσω τη συμβολή μου για κινητοποίηση σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πρέπει να κάνουν όλοι.», είπε. Σημειώνοντας πως «το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ την κουλτούρα του μίσους και των ψευδών ειδήσεων», ζήτησε τη διεξαγωγή έκακτου συνεδρίου.

Σε ότι αφορά την εκλογική ήττα, τόνισε ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν το 2017, για να υπάρξει μια θετική επιρροή από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά παραδέχθηκε ότι το κόμμα του «δεν κατάφερε να εξηγήσει αποτελεσματικά τι έκανε έως τώρα και, κυρίως, τι ήθελε να κάνει στο μέλλον για την Ιταλία».

«Λέμε όχι σε υπόγειες συμφωνίες, όχι σε κλειστούς κύκλους λήψης αποφάσεων μέσα στο κόμμα, και όχι σε κάθε μορφή εξτρεμισμού», είπε με έμφαση ο Ρέντσι, κατά τον οποίο, ο νέος επικεφαλής του κόμματός του θα πρέπει να εκλεγεί, πάντα, με ανοικτή ψηφοφορία μελών και φίλων των «Δημοκρατικών».

Αρνήθηκε, τέλος, κάθε είδος συνεργασίας, τόσο με την κεντροδεξιά, όσο και με το κίνημα Πέντε Αστέρων. «Θα συνεχίσουμε πάντα, με αίσθημα ευθύνης, να λέμε ναι αλλά και όχι, όταν χρειάζεται», ολοκλήρωσε ο Ιταλός προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός.

tvxs.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Εγκαινιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης της Barbara Knight

Η Αίθουσα Τέχνης Match More σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης...

Ζάκυνθος: Το νησί καιγόταν αλλά αυτόι συνέχιζαν το γλέντι στο πανηγύρι

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα βίντεο στα social media...

«SOS Τροχαία Εγκλήματα»: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη

ΗΕλλάδα με 621 θανάτους το 2023 από τροχαία κατατάσσεται στην 26η θέση ανάμεσα...