12.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

Τέμπη: Σοβαρό ρήγμα στον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων – Αποστάσεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. από τις πολιτικές βλέψεις Καρυστιανού

Ημερομηνία:

Σε κρίσιμη καμπή φαίνεται να εισέρχεται η συνοχή του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, καθώς η προαναγγελία της Μαρίας Καρυστιανού για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα προκάλεσε την άμεση και ηχηρή αντίδραση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Τέσσερα από τα επτά μέλη της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου, διαχωρίζουν ρητά τη θέση τους, καθιστώντας σαφές πως ο Σύλλογος δεν θα μετατραπεί σε κομματικό όχημα.

Εσωτερικούς τριγμούς προκαλούν στις τάξεις των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών οι δημόσιες τοποθετήσεις της προέδρου του Συλλόγου, Μαρίας Καρυστιανού, σχετικά με την κάθοδό της στον πολιτικό στίβο. Η επιβεβαίωση των σεναρίων για τη συγκρότηση «κινήματος-κόμματος» οδήγησε τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε μια κοινή δήλωση-μανιφέστο, με την οποία επιχειρούν να περιφρουρήσουν τον αμιγώς διεκδικητικό και νομικό χαρακτήρα της ένωσης, ενόψει και της κρίσιμης έναρξης της δίκης.

«Προσωπικές επιλογές, καμία ενημέρωση»

Η αντίδραση εκδηλώθηκε μέσω κοινής ανακοίνωσης την οποία υπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Παύλος Ασλανίδης, η γραμματέας Ελένη Βασάρα, καθώς και τα μέλη Βασίλης Παυλίδης και Αναστάσιος Ταχμαζίδης. Οι τέσσερις, που αποτελούν την πλειοψηφία στο επταμελές όργανο, ξεκαθαρίζουν πως οι κινήσεις της κ. Καρυστιανού δεν αποτελούν προϊόν συλλογικής απόφασης, αλλά προσωπική της στρατηγική.

«Οι ενέργειες αυτές είναι προσωπικές της επιλογές, δεν είχαμε καμία ενημέρωση επ’ αυτού και καμία ανάμειξη», τονίζεται χαρακτηριστικά στη δήλωση, ενώ αφήνονται αιχμές για το πλαίσιο προετοιμασίας του νέου φορέα. Τα μέλη του Δ.Σ. δηλώνουν άγνοια για τους «συνεργάτες» και τα «επιτελεία» που κατά καιρούς αναφέρονται στον δημόσιο λόγο ως πλαισίωση της προέδρου, διαχωρίζοντας πλήρως την θεσμική λειτουργία του Συλλόγου από τις πολιτικές φιλοδοξίες.

Προσήλωση στον δικαστικό αγώνα

Στον πυρήνα της διαφοροποίησης βρίσκεται η πεποίθηση των τεσσάρων μελών ότι ο Σύλλογος πρέπει να παραμείνει προσηλωμένος στον αρχικό του σκοπό: την απονομή δικαιοσύνης. «Δεν μας αφορά η εμπλοκή με την πολιτική», αναφέρουν κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας πως μοναδικός στόχος παραμένει η αποκάλυψη όλων των πτυχών του εγκλήματος και η τιμωρία των υπευθύνων, «όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

Η χρονική συγκυρία κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς επίκειται η έναρξη της δικαστικής διαδικασίας. Τα μέλη του Δ.Σ. επισημαίνουν την ανάγκη ο Σύλλογος να δώσει τη μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους, μακριά από κομματικές περιχαρακώσεις που ενδεχομένως να αποπροσανατόλιζαν την κοινή γνώμη από την ουσία της υπόθεσης.

Πυρά κατά κυβέρνησης και Φλωρίδη

Παρά το εσωτερικό ρήγμα ως προς την πολιτική εκπροσώπηση, τα μέλη του Δ.Σ. παραμένουν αμετακίνητα στην κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια συγκάλυψης» και «συστηματική κυβερνητική προπαγάνδα».

Ιδιαίτερα οξεία είναι η επίθεση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη. Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται πως ο υπουργός «δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, επεμβαίνοντας στο έργο της Δικαιοσύνης και μιλώντας χωρίς στοιχεία». Οι συγγενείς περιγράφουν ένα σκηνικό άνισου αγώνα, έχοντας απέναντί τους, όπως αναφέρουν, «όλο τον κυβερνητικό μηχανισμό», ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια για την ανάδειξη των διαχρονικών αιτιών της τραγωδίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι υπογράφοντες θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από όλη αυτή τη φημολογία και συζήτηση που εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα για δημιουργία “Κινήματος – Κόμματος”, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του Συλλόγου, και επιβεβαιώθηκε από την ίδια στις χθεσινές της δηλώσεις. Οι ενέργειες αυτές είναι προσωπικές της επιλογές, δεν είχαμε καμία ενημέρωση επ’ αυτού και καμία ανάμειξη και δεν γνωρίζουμε τους “συνεργάτες” της και τα “επιτελεία”, που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί.

Οι ενέργειες αυτές δεν εκφράζουν το Σύλλογο, δεδομένου ότι δεν αποτελούν προϊόν συλλογικής συζήτησης και αποφάσεων του ΔΣ. Ως Σύλλογος παραμένουμε προσηλωμένοι στον αγώνα που δίνουμε ως γονείς και συγγενείς των θυμάτων για την αποκάλυψη όλων των πλευρών του εγκλήματος των Τεμπών και την τιμωρία όλων των υπευθύνων όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Δεν μας αφορά η εμπλοκή με την πολιτική.

Σταθερή μας θέση και επιδίωξη, από την ίδρυση του Συλλόγου μας, είναι να δώσουμε τη μάχη, ιδιαίτερα μπροστά και στην επικείμενη έναρξη της Δίκης, με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε πείσμα της προσπάθειας συγκάλυψης, των τεράστιων κενών και ελλείψεων της ανάκρισης αλλά και της συστηματικής κυβερνητικής προπαγάνδας που επιμένει να κάνει το μαύρο άσπρο και να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από την ουσία της υπόθεσης. Τελευταίο δείγμα αποτελούν οι δηλώσεις του κυρίου Φλωρίδη που αντί να υπηρετεί το ρόλο του υπουργού Δικαιοσύνης, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα επεμβαίνοντας στο έργο της Δικαιοσύνης και μιλώντας χωρίς στοιχεία.

Εμείς οι συγγενείς λοιπόν, έχοντας δυστυχώς από ότι φαίνεται απέναντί μας όλο τον κυβερνητικό μηχανισμό, έχουμε θέσει ως αδιαπραγμάτευτο και αδιασάλευτο στόχο την ανάδειξη του συνόλου των ενόχων και των διαχρονικών αιτιών και κατευθύνσεων που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών.

Τα μέλη του ΔΣ

Παύλος Ασλανίδης, Αντιπρόεδρος

Ελένη Βασάρα, Γραμματέας

Βασίλης Παυλίδης, Μέλος

Αναστάσιος Ταχμαζίδης, Μέλος

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ