19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τέμπη: Σχέδιο περιορισμού των ερευνών “βλέπουν” στον ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο στέλνουν εξώδικα για τις συνθήκες ασφάλειας στο δίκτυο από το 2020, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έχει ήδη ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα ζητώντας κάθε αποδεικτικό στοιχείο σε 24ωρες, όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει την έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη σε μία επιτροπή δίχως αρμοδιότητα απόδοσης ευθυνών.

Με τον τρόπο αυτό αποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ τους έως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς, παρότι στην αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σε ισχύ η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ώστε να μην τεθούν πολιτικά ζητήματα και να μην υπάρξουν πρωτοβουλίες αναζήτησης ευθυνών κατά την διάρκεια του εθνικού πένθους.

Τέμπη: Σχέδιο περιορισμού των ερευνών
Η θλίψη εμφανής ανάμεσα στους εργαζόμενους στο ΟΣΕ κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα

Τα εξώδικα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ενημερώθηκε αναλυτικά χθες κατά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο του Ρέντη όπου συζήτησε αναλυτικά με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο (μηχανοδηγούς και τεχνικό προσωπικό). Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε με προσοχή στις καταγγελίες που έγιναν. Ιδιαίτερα μάλιστα στο γεγονός ότι τα σωματεία των εργαζομένων έστελναν προειδοποιητικά υπομνήματα και εξώδικα από το 2020 τόσο προς την πολιτική ηγεσία όσο και στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας ή την ανεξάρτητη αρχή για το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας ανέφερε ανάφερε ενδεικτικά πως «το πρώτο εξώδικο το στείλαμε το Σεπτέμβριο του 2021 γιατί μας είχαν πει ότι τότε θα τελείωναν τα έργα, μετά μας είπαν ότι θα ολοκληρωθούν σε πέντε μήνες. Τον Φεβρουάριο του 2022 στείλαμε ξανά εξώδικο, πάλι μας είπαν σε πέντε μήνες θα γίνουν τα έργα.

Από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 έγιναν τρεις εκτροχιασμοί. Στείλαμε ξανά εξώδικο τον Οκτώβριο του 2022 και ο ΟΣΕ μας απάντησε ότι λέμε ψεύδη και εξυπηρετούμε σκοπιμότητες».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωσή του επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι «είχαν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να αναδείξουν το πρόβλημα» τονίζοντας πως «μου περιέγραψαν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας, τα αίτια της οποίας καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να τα κρύψει».

Εγκλωβισμός

Αυτά ενώ σαφέστατες ενστάσεις είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακοινώσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και μεταβατικού υπουργού Μεταφορών Γιώργου Γεραπετρίτη, σχετικά με την σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διερευνηθεί η τραγωδία. Ο τομεάρχης Μεταφορών του κόμματος, Νίκος Παππάς επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του.

Τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δε θα διερευνηθούν από κάποια δήθεν «υπερκομματική επιτροπή» που θα ορίσει η κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας της. Υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές που θα τα ερευνήσουν όλα διεξοδικά». Αυτά την ίδια στιγμή που στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη σπεύσει να προαναγγείλει το αποτέλεσμα της διερεύνησης κάνοντας λόγο για «ανθρώπινο λάθος» στο διάγγελμά του.

Συνολικά στην Κουμουνδούρου διαβλέπουν μία κυβερνητική προσπάθεια, να μπει «φρένο» στην διερεύνηση της υπόθεσης από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Εγκλωβίζοντας έτσι την υπόθεση στην αναμονή ενός πορίσματος μίας (αγνώστου μέχρι στιγμής σύστασης) επιτροπή η οποία εκ των πραγμάτων δεν θα έχει την θεσμική δυνατότητα απόδοσης ευθυνών. Μάλιστα το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών της πιθανότατα θα συμπέσει με τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την διαχείριση της κατάστασης.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...