Funds και τράπεζες βιάζονται να προχωρήσουν σε μερική ρευστοποίηση, δεδομένου ότι δεν θέλουν να διατηρήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό ακινήτων στα χαρτοφυλάκιά τους. Μάλιστα προσδιορίζουν τον αριθμό που θέλουν να βγάζουν σε πλειστηριασμό τον χρόνο, και αυτός είναι περί τα 50.000 ακίνητα.
Στην κατεύθυνσή αυτή πιέζουν και οι δανειστές, προκειμένου, όπως λένε, η αγορά να λειτουργήσει και πάλι, όπως επίσης να εδραιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών, που διαταράχθηκε την περίοδο της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους, ειδικά όσο η πανδημία είναι εδώ, για ευνόητους λόγους και προκρίνει ως λύση τη λειτουργία Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα αποκτά ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά που θα βγουν σε πλειστηριασμό και εν συνεχεία θα τα επαναμισθώνει στους παλαιούς ιδιοκτήτες. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για πλειστηριασμούς περίπου 5.000 ακινήτων μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μεγάλα και πολύ μεγάλα ακίνητα, που ανήκουν είτε σε πολύ εύπορους πολίτες είτε σε επιχειρήσεις.
Από εκεί και πέρα όμως τόσο οι τράπεζες όσο και τα funds που έχουν ήδη στην κατοχή τους περίπου 300.000 ακίνητα, θέλουν να ξεκινήσει η διαδικασία με έναν ετήσιο ρυθμό περί τους 40.000 – 50.000 πλειστηριασμούς τον χρόνο, κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει, αφού και προ της κρίσης στην ελληνική οικονομία, πριν από το 2010 δηλαδή, τόσοι ήταν οι πλειστηριασμοί που γίνονταν κάθε χρόνο.
Μαζεύουν (και) χρήμα
Οι τράπεζες και τα funds θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους από τη μια πλευρά και από την άλλη οι ρευστοποιήσεις εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν όχι μόνο ως φόβητρο για τη ρύθμιση αυτών των δανείων, αλλά θα αποτελέσουν και βασική πηγή εσόδων προκειμένου οι εταιρείες διαχείρισης να επιτύχουν τους στόχους στους οποίους έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων για τις ανακτήσεις από τα δάνεια που διαχειρίζονται.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες δεν έχει εξανεμιστεί. Παραμένει υψηλό – υπολογίζεται κοντά στα 90 δισ. ευρώ –, και έχει αλλάξει απλώς χέρια – από τις τράπεζες στα funds. Το γεγονός ότι από τα 90 δισ. ευρώ τα 70 δισ. συνοδεύονται με collaterals ερμηνεύει και το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά του real estate, η οποία αλλάζει μορφή με την είσοδο νέων παικτών.
Η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει, προκειμένου να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, τιτλοποιήσεις. Οι νέες τιτλοποιήσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλή» ανέρχονται σε 22,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 63 δισ. ευρώ προγραμματισμένων συναλλαγών, υποσκελίζοντας χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία, που ακολουθούν με τιτλοποιήσεις ύψους 14,5 και 13,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.