12.8 C
Chania
Monday, January 6, 2025

Τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο το 2020-21

Ημερομηνία:

Πολύ σημαντικές απώλειες εσόδων αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι σε όλο τον κόσμο εδώ και περίπου ένα χρόνο. Μπορεί τα περισσότερα πρωταθλήματα να διεξάγονται, όμως τα έσοδα θα είναι σημαντικά περιορισμένα σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν τόσο στους «μεγάλους», όσο αντίστοιχα και στους «μικρούς» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίες ερευνών Deloitte, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του αθλητισμού, τα έσοδα την τρέχουσα περίοδο αναμένεται γενικά να είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 12% σε σχέση με τη σεζόν 2018-19, την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έως «κανονική». Πολλοί είναι βέβαια οι παράγοντες εκείνοι που έχουν επίδραση στη συγκεκριμένη εξέλιξη. Στους κορυφαίους οικονομικά και αγωνιστικά συλλόγους της Ευρώπης, τα απόλυτα νούμερα είναι μεγαλύτερα, καθώς αντίστοιχα και οι προϋπολογισμοί τους είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Όμως αναλογικά, το ίδιο ισχύει ακόμα και για τους πιο «μικρούς» συλλόγους, που ούτως ή άλλως είχαν πολύ περιορισμένα έσοδα. Αντίστοιχη φαίνεται πως θα είναι και η εικόνα όσον αφορά την διοργάνωση του Euro 2020, το οποίο λόγω των συνθηκών αναβλήθηκε και μετονομάστηκε σε Euro 2021. Τα οικονομικά δεδομένα και στην περίπτωση αυτή θα είναι πεσμένα σημαντικά. Ωστόσο το Euro 2021 στοίχημα στις στοιχηματικές σελίδες ενδέχεται να διατηρήσει ή ακόμη και να αυξήσει τους τζίρους του.

Οικονομική κατάσταση στους κορυφαίους συλλόγους

Όπως αποκαλύπτει η συγκεκριμένη έρευνα της Deloitte, οι κορυφαίοι 20 σύλλογοι στον κόσμο (οι οποίοι είναι όλοι ευρωπαϊκοί), θα έχουν τη σεζόν 2020-21 απώλειες χρημάτων που θα ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλοί είναι φυσικά αυτοί οι παράγοντες που οδηγούν προς αυτή την εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πιο βασικού από αυτούς είναι:

  • Οι πωλήσεις εισιτηρίων είναι φέτος από ελάχιστες έως μηδαμινές στις περισσότερες των περιπτώσεων. Εκτιμάται πώς για τους 20 αυτούς συλλόγους η μείωση των εσόδων από εισιτήρια (διαρκείας και κανονικά) φτάνει τα 257 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό μάλιστα ισοδυναμεί με μείωση 17% του συνόλου των εσόδων τους για την τρέχουσα περίοδο.
  • Η σημαντική μείωση των εσόδων που προέρχονται από τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και η οποία που φτάνει τα 937 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο 23% των γενικών εσόδων των ποδοσφαιρικών συλλόγων.
  • Την μείωση των διαφημίσεων και χορηγιών στοιχηματικών ιστοσελίδων υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Η ιδιαίτερη οικονομική κατάσταση ανά σύλλογο στους TOP 20

Λίγο-πολύ οι 20 πιο «ισχυροί» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, διατηρούν τις θέσεις τους χρόνο με το χρόνο. Οι αλλαγές στην πρώτη δεκάδα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, ενώ μόνο στην επόμενη δεκάδα παρατηρούνται κάποιες μικρές αλλαγές, Όσον αφορά πάντα την οικονομική ευρωστία του κάθε συλλόγου, στις πρώτες θέσεις παραμένει η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Η ομάδα της Καταλονίας παρουσιάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά τα έσοδα της σε σχέση με τις υπόλοιπες 19 ομάδες της λίστας. Πιο συγκεκριμένα, από τα 841 εκατομμύρια ευρώ έσοδα της σεζόν 2018-19, υπολογίζεται αντίστοιχα πως φέτος θα φτάσει κοντά στα 715 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της η Ρεάλ Μαδρίτης δείχνει αυτή τη στιγμή να έχει μικρότερες οικονομικές απώλειες. Αυτό κατά κύριο λόγο συμβαίνει καθώς παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο ισπανικός σύλλογος της πρωτεύουσας κατάφερε να αυξήσει τα εμπορικά του έσοδα κατά 8%. Αποτελεί εξέλιξη που σχετίζεται με διαφορές στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες του ισπανικού συλλόγου.

Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Μπάγερν Μονάχου, που δεν είχε τελικά μεγάλη μείωση εσόδων (μόλις 4% πού είναι η μικρότερη της πρώτης δεκάδας).Πρόκειται άλλωστε και για την πρωταθλήτρια Ευρώπης που Champions League, που εξακολουθεί σύμφωνα με τις αποδόσεις των στοιχηματικών σελίδων να αποτελεί το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο και φέτος.

Ακολουθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με έσοδα που αναμένεται να φτάσουν τα 580 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Εδώ παρατηρείται συγκεκριμένα σημαντική μείωση κατά 131 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν. Πρόκειται στην ουσία για τη μεγαλύτερη πτώση εσόδων από όλες τις ομάδες της λίστας. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ το γεγονός πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν συμμετείχε τη σεζόν 2019-20 στο Champions League, που αποτελεί πραγματικά «χρυσωρυχείο» όσον αφορά τα ποσά που προσφέρει στις συμμετέχουσες ομάδες.

Μικρή δείχνει επίσης να είναι και η ζημιά για τη Λίβερπουλ, η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνει συνεχώς την εμπορική δυναμική της. Αυτό αποτυπώνεται ακόμη και το 2020-21 και παρά την δύσκολη κατάσταση για τους περισσότερους.

Ακολουθούν κατά σειρά στη λίστα η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν, Η Τσέλσι, η Τότεναμ, η Γιουβέντους, οι οποίες και συμπληρώνουν την πρώτη αυτή δεκάδα. Στη δεύτερη δεκάδα έχουμε αντίστοιχα την Άρσεναλ, τη Ντόρτμουντ, την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Ίντερ, τη Ζενίτ, τη Σάλκε, την Έβερτον, τη Λυών και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο οι μόνες αλλαγές στην εικοσάδα είναι η είσοδος της Ζενίθ και της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, οι οποίες αντικατέστησαν τη Ρόμαι και τη Γουέστ Χαμ σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως από την εικοσάδα αυτή των πρώτων σε έσοδα ομάδων στον κόσμο, μόνο η Ζενίτ και η Έβερτον σημείωσαν αύξηση των εσόδων τους σε σχέση με την αγωνιστική χρονιά 2019-20. Όλοι ανεξαιρέτως οι υπόλοιποι σύλλογοι δείχνουν να έχουν μειωμένα έσοδα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίσσαμος: Ζευγάρι έκλεψε την 66χρονη που τους πρόσφερε δουλειά και φιλοξενία

Απρόσμενη τροπή πήρε η προσπάθεια μιας 66χρονης γυναίκας από...

Μαθητές κλείδωσαν τα κινητά τους για 21 ημέρες και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει

«Τρεις εβδομάδες χωρίς κινητό» αυτό κλήθηκαν να κάνουν μια...

Κάμερες στο νεκροταφείο Σούδας μετά τη βεβήλωση των τάφων

Αναστάτωση επικρατεί στη Σούδα, μετά τη βεβήλωση τάφων στο...

Ο Σημίτης που γνώρισα σαν Πρωθυπουργός

Της Στέλλας Αλφιέρη * Ο Σημίτης ήταν γνωστός ως ο...