16.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Γερμανίας αποκλείουν το Grexit

Ημερομηνία:

«Κλειδί» στην αποφασιστικότητα της Ανγκελα Μέρκελ να αποφύγει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι τα γεωπολιτικά. Τα παραπάνω αποκαλύπτουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Βερολίνου στο πρακτορείο Euro Insight του ΜΝΙ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η καγκελάριος εκτιμά πως η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει ένα Grexit αλλά ανησυχεί για τα γεωπολιτικά. Ο Σόιμπλε έχει μελετήσει ένα Grexit και έχει εργαστεί πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης , αλλά συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες. Εάν χρειαστεί, αναφέρει το Euro Insight, το Βερολίνο θα έδινε την έγκριση για περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή ακόμη και πρόωρης εκταμίευσης.

Φοβούμενη την αστάθεια στα Βαλκάνια, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ από ατύχημα, εν τω μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για την χρηματοδότηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Βερολίνο.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, θα γινόταν διότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η ευρωζώνη, παρά για το ότι δεν θα επιτευχθούν οι κινητοί στόχοι για τις προθεσμίες αποπληρωμής και τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει με τους πιστωτές.

Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρχει Graccident», δήλωσε μια καλά ενημερωμένη πηγή σχετικά με τις θέσεις της Καγκελαρίου, χρησιμοποιώντας τον όρο που επινοήθηκε προσφάτως για να περιγραφεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως ένα αποτέλεσμα των παρεξηγήσεων και των πολιτικών εντάσεων.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη πως ενώ η Merkel είναι κατανοητό να πιστεύει πως η ευρωζώνη είναι τώρα καλύτερα εξοπλισμένη να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα μπορούσε να προκύψει στην αγορά εάν η Αθήνα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης έχουν αποτελέσει μεγάλη ανησυχία για την Καγκελαρία. Ο κύριος φόβος είναι ότι η περιοχή των Νότιων Βαλκανίων μπορεί να αποσταθεροποιηθεί και η Ελλάδα –μέλος του ΝΑΤΟ- θα μπορούσε να περάσει στην ρωσική επιρροή.

Ως εκ τούτου, αναφέρει το Euro Insight, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει ανορθόδοξες λύσεις για να αποτρέψει το να ξεμείνει από ρευστό η Ελλάδα. Αυτές φέρεται να περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδίδει η Αθήνα και να πουλάει στις ελληνικές τράπεζες που με τη σειρά τους τα χρησιμοποιούν ως collateral με την ΕΚΤ, προσωρινά capital controls σε περίπτωση ενός bank-run, καταβολή κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα πριν από το χρονοδιάγραμμα και καθυστέρηση πληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν αποκλείει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά εάν δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός ευρωζώνης.

Ωστόσο μια τέτοια στήριξη θα παρεχόταν μόνο εάν υπάρχει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, κάτι που με βάση την γερμανική λογική, απαιτεί μια σαφή δέσμευση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και στην αποδοχή του τρέχοντος πλαισίου διάσωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Το Βερολίνο περιμένει ακόμη ότι θα μπορούσε να βρεθεί επαρκές κοινό έδαφος με την Αθήνα, ιδιαίτερα καθώς η Merkel είναι κατανοητό ότι έχει καθιερώσει μια καλή σχέση εργασίας με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Η γερμανική κυβέρνηση επίσης είναι έτοιμη να συμφωνία σε έναν χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αφήσει στην Ελλάδα περισσότερο περιθώριο για τον καθορισμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και –σε μεταγενέστερο στάδιο- μείωση του φορτίου χρέους.

Ο κύριος αντίπαλος της Καγκελαρίου στην κυβέρνηση έχει υπάρξει ο υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, ο οποίος θεωρείται ότι έχει επανειλημμένως μελετήσει την ιδέα του να αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ο Schaeuble, είναι πιθανώς ο πιο φιλό-ενωτικός στο υπουργικό συμβούλιο της Merkel, και θεωρεί ότι η τήρηση των κανόνων και της διαδικασίας, αποτελεί προϋπόθεση για μια στενότερη ένωση.

Ο Schaeuble φέρεται να πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει την χώρα με έναν τρόπο που είναι συμβατός με περισσότερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση στην ευρωζώνη.

Η αντίδραση της Merkel σε ένα Grexit έχει οδηγήσει τον Schaeuble να εγκαταλείψει τα σχέδιά του, και πιο πρόσφατα, και αυτός επίσης έχει ανησυχήσει περισσότερο για το γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι διαφορές μεταξύ της Καγκελαρίας και του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ως εκ τούτου στενέψει. Για αυτό, ο Schaeuble έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην πρόσφατη επέκταση του ελληνικού πακέτου διάσωσης.

Παρόλα αυτά, κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχει ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να αποκαλύψουν θεμελιώδεις διαφορές με την Ελλάδα που δεν θα μπορούν να γεφυρωθούν. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία θα ήταν έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει. Το υπουργείο Οικονομικών, είναι κατανοητό ότι θα έχει εργαστεί σε σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την  ευρωζώνη. Με βάση αυτό το σενάριο, η Γερμανία θα ζητούσε την χρήση των ευρωπαϊκών μηχανισμών για να υποστηρίξει την χώρα εκτός της νομισματικής ένωσης.

Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα μένει στην ευρωζώνη και χρειάζεται περισσότερη οικονομική στήριξη, η Merkel είναι πιθανό να βρεθεί υπό αυξημένες πιέσεις από τους βουλευτές του δικού της κόμματος. Υπάρχει μικρή προθυμία μεταξύ των συντηρητικών μελών του Κοινοβουλίου για να διακινδυνεύσουν περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν την Ελλάδα, καθώς οι ψηφοφόροι επίσης χάνουν την υπομονή τους.

«Θα αναλάβουμε αυτό το ρίσκο», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στην Merkel. Με το SPD να είναι γενικώς πιο ανοιχτό να βοηθήσει την Ελλάδα, η Καγκελάριος είναι πιθανό ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Bundestag, εάν υπάρξει μια ψηφοφορία για ένα τρίτο πρόγραμμα.

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ