15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Τα γραφεία των φασιστών να παραμείνουν κλειστά”: Τι λέει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών για τη δολοφονική επίθεση στον «φίλο και σύντροφο» Δημήτρη

Ημερομηνία:

Ο γιατρός Δημήτρης Μακρέας είναι γνωστός για την κοινωνική του δράση μέσα από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.

Στο κείμενο της συλλογικότητας αφού εκφράζεται η πεποίθηση ότι η επίθεση δεν ήταν τυχαία και ενώ σημειώνεται ότι δεν είναι το πρώτο περιστατικό τρομοκράτησης και ωμής βίας από φασιστές και ρατσιστές, ζητούν τη σύλληψη όλων των υπαιτίων της επίθεσης και την απομόνωση κάθε φασίστα από τη Χανιώτικη κοινωνία.

Ζητούν μάλιστα να μην ξανανοίξουν τα κατεστραμμένα γραφεία της Χρυσής Αυγής στα Χανιά ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επίθεση στα γραφεία του συλλόγου “Γαλανόλευκος Φάρος”. Τέλος, απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 28 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αγοράς, ενάντια στη φασιστική βία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την Τετάρτη το βράδυ, ο φίλος και σύντροφός μας Δημήτρης χτυπήθηκε από 4-5 φασίστες. Πρώτα με λοστό ύπουλα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στη συνέχεια στο πρόσωπο και το κεφάλι όσο ήταν κάτω. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κάταγμα προσωπικού κρανίου στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Χανίων. Ευτυχώς η κατάστασή του δεν είναι ανησυχητική. Της δολοφονικής επίθεσης προηγήθηκε επίθεση της ομάδας των ατόμων σε επίσης φίλο και σύντροφο μετανάστη. Και οι δυο συμμετείχαν ως μουσικοί σε συναυλία με τραγούδια από την κοινή παράδοση ελλήνων και τούρκων που πραγματοποιήθηκε από το μουσικό σύνολο yar aman, δίπλα στο Γιαλί Τζαμσί, λίγες ώρες πριν..

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό που συνάνθρωποί μας, τρομοκρατούνται, χτυπιούνται, μαχαιρώνονται, δολοφονούνται από φασίστες και ρατσιστές. Δυστυχώς ο φασισμός, ο ρατσισμός, η τυφλή βία του δυνατού απέναντι στον αδύνατο έχουν ριζώσει βαθειά στην ελληνική κοινωνία. Και συνήθως, όπως και σε αυτή την περίπτωση, ο “δυνατός” είναι αυτός που χτυπάει πισώπλατα.

Η ελληνική κοινωνία με την αδιαφορία και το φόβο της τον άφησε το ρατσισμό να ριζώσει. Τα σχόλια και οι λεκτικές επιθέσεις απέναντι στους μετανάστες, τους αριστερούς, τους ομοφυλόφιλους, τους διαφορετικούς που ακούγονται στις γειτονιές μας, στα σχολεία μας, στους χώρους εργασίας μας δεν απομονώθηκαν,  έδωσαν τη θέση τους στους λοστούς, τις σιδερογροθιές, τα μαχαίρια. Οι πρώτες σποραδικές επιθέσεις συγκαλύφθηκαν από την αστυνομία, αθωώθηκαν από τα δικαστήρια, δικαιολογήθηκαν από τα ΜΜΕ, έγιναν ανεκτές από την κοινωνία, και οδήγησαν σε δολοφονικά χτυπήματα στο κέντρο των πόλεων μας.

Ελπίζουμε πως το χτύπημα στο Δημήτρη να είναι το τελευταίο. Απαιτούμε η αστυνομία να συλλάβει όλους τους ενόχους, η δικαιοσύνη να τους δικάσει ανεπηρέαστη από πολιτκές πιέσεις, ζητάμε τα ΜΜΕ θα παρουσιάσουν τα γεγονότα όπως πραγματικά έγιναν. Κυρίως όμως ελπίζουμε πως η χανιώτικη κοινωνία θα απομονώσει κάθε φασίστα, κάθε ρατσιστή, κάθε επίδοξο δολοφόνο. Πως δε θα ανεχθεί πιά τα σχολεία μας, οι δουλειές μας, οι γειτονιές μας να μολύνονται από ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες και συμπεριφορές, πως οι φορείς αυτών των ιδεών θα είναι παντού και πάντα δακτυλοδεικτούμενοι.

ΥΓ. Μετά τη δολοφονική επίθεση το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη πορεία αντιφασιστών -στριων που έκλεισε καταστρέφοντας τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης χρυσής αυγής. Τα γραφεία αυτά, ντροπή της πόλης και οργανωτικό κέντρο τόσων και τόσων επιθέσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Φυσικά, η αντιφασιστική δράση καμία σχέση δεν έχει με το σπάσιμο της βιτρίνας του γαλανόλευκου φάρου. Όσο και αν η προώθηση του εθνικής ποδοσφαιρικής περηφάνιας με πλαστικές σημαιούλες δεν μας ταιριάζει ούτε πολιτικά ούτε αισθητικά, τέτοιες τυφλές καταστροφές μόνο ζημιά κάνουν στον αντιφασιστικό αγώνα και το κίνημα οφείλει να τις αποτρέψει.

Καλούμε το λαό της πόλης σε συγκέντρωση ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις και τη ρατσιστική βία, το Σάββατο 28 Μάρτη στις 12.00 στην πλατεία αγοράς

Καλούμε κάθε σωματείο, σύλλογος, φορέας, συλλογικότητα, πολιτική οργάνωση να καταδικάσουν τη δολοφονική επίθεση και να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση του Σαββάτου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ