19.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Τα διεθνή ύδατα Γάζας και Ελλάδας ενώνονται από το αίτημα για δικαιοσύνη

Ημερομηνία:

Στις 25 Μαΐου του 2010 τα πλοία της Ελευθερίας γεμάτα με ακτιβιστές ξεκίνησαν με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Η πορεία που χάραξαν περνούσε δια μέσω διεθνών υδάτων.

Σκοπός της αποστολής, μέσω της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, να σπάσει ο Ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας. Στις 4.50 π.μ., ξημερώματα Δευτέρας 31 Μαΐου, ισραηλινοί κομμάντος επεμβαίνουν. Επιτίθενται στα πλοία Μαβί Μαρμάρα και Σφενδόνη. Η τρομοκρατική επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα.

Οι πάνοπλοι κομμάντος, δε δίστασαν να δολοφονήσουν 9 άοπλους ακτιβιστές ώστε να αποτρέψουν το σπάσιμο του αποκλεισμού και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και το κατάφεραν. Οι δολοφονικές αυτές πράξεις τους είχαν σχεδόν μηδαμινές συνέπειες, παρά του ότι έγιναν σε διεθνή ύδατα. Σήμερα, λίγοι πλέον θυμούνται το έγκλημα.

Στις αρχές Μαΐου του 2013 το πλοίο MV Cape Ray θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει από το λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας. Ο προορισμός τα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας και Μάλτας. Σκοπός της αποστολής να καταστραφεί εντός του πλοίου με μία πειραματική μέθοδο και δίχως καμία διασφάλιση προς τους λαούς της Μεσογείου, το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Η επιλογή των διεθνών υδάτων στην περίπτωση των ακτιβιστών για την Παλαιστίνη, δεν είχε κανένα αντίκτυπο. 9 οδηγήθηκαν στο θάνατο για να υπερισχύσει το δίκαιο του ισχυρού.

Σήμερα, η επιλογή των διεθνών υδάτων για την καταστροφή των χημικών της Συρίας, αποτελεί επιλογή των ισχυρών. Κι έτσι,  θεωρείται πλέον μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και την ιταλική από το να προβάλλουν την οποιαδήποτε αντίρρηση στη διαδικασία. «Δεν είναι στη δικαιοδοσία μας», λένε. «Δε μπορούμε να κάνουμε πολλά». Σιωπούν.

Στις 27 Απριλίου, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, πλοιάρια και καΐκια και κάθε είδους σκάφη με απλούς πολίτες θα ξεκινήσουν από τα Σφακιά σε μία συμβολική ενέργεια με σκοπό να αποτρέψουν ένα πιθανό έγκλημα. Και τη θέση πλέον των εγκληματικών ισραηλινών κομμάντο του πολέμου, καλούνται να πάρουν οι πολίτες για την ειρήνη.

Για να υπερισχύσει αυτή τη φορά το δίκαιο των λαών, και όχι των ισχυρών.

Γ.Α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...