16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τα ενεργειακά επενδυτικά σχέδια με επίκεντρο την Κρήτη κινητοποιούν τα κορυφαία funds της Wall Street

Ημερομηνία:

Δύο συγκεκριμένα μεγάλα ελληνικά επενδυτικά σχέδια στον χώρο της ενέργειας, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης αλλά κι εκείνο της ηπειρωτικής Ελλάδας πάλι με την Κρήτη, κέρδισαν το ενδιαφέρον κορυφαίων στελεχών ισχυρών funds και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του ελληνικού συνεδρίου που διοργάνωσε για 16η χρονιά η Capital Link.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπα­γεωργίου, ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας και ο πρόεδρος της Capital Link Ν. Μπορνόζης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Η «καρδιά» της ελληνικής οικονομίας χτύπησε για δύο μέρες, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη στο διεθνές συνέδριο της ελληνοαμερικανικής εταιρείας Capital Link αλλά και στην «Ημέρα της Ελλάδας», που διοργάνωσε το χρηματιστήριο. Πέρα από τις δηλώσεις του Τζον Πόλσον, ιδρυτή της Paulson & Co. Inc, για το θέμα της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα μας, στο παρασκήνιο του συνεδρίου το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν έντονο για την ενέργεια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία τροφίμων και τις υποδομές.

Εκλεψαν την παράσταση

Περισσότεροι από 950 σύνεδροι, επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών κ.λπ. παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου που έλαβαν χώρα στο Metropolitan Club την 1η Δεκεμβρίου. Κυβερνητική αποστολή με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα και Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου παρουσίασαν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το ίδιο έπραξαν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ Π. Μπουχώρης και του οργανισμού Enterprise Greece Στ. Ησαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», τα δύο projects, των ηλεκτρικών διασυνδέσεων έκλεψαν την παράσταση. Πηγές αναφέρουν ότι ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Citi Bank, Τζέι Κόλινς, με εκπρόσωπους της Goldman Sachs, του John Calamos Investments αλλά και με εκπροσώπους funds όπως το Caravel Manage­ment και το Graylock Capital, δέχτηκε επίμονες ερωτήσεις και πληροφορίες αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και κυρίως για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που ετοιμάζονται.

Τα funds βρίσκουν αποδοτικές τις επενδύσεις στα δίκτυα καθώς προσφέρουν εγγυημένο έσοδο. Τα δύο έργα κοστίζουν από 1 δισ. ευρώ το καθένα, δηλαδή συνολικά 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται δε ότι το έργο της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας έχει ενταχθεί και στα έργα προτεραιότητας της ΕΕ.

Ειδικά η υλοποίηση του καλωδίου Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας αναμένεται να φέρει τεράστια εξοικονόμηση στους καταναλωτές ρεύματος που πληρώνουν κάθε χρόνο για την ηλεκτροδότηση των νησιών από τις ντιζελοκίνητες μονάδες περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαγεωργίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ιδιαίτερη συνεργασία με τον κ. Κόλινς της CitiBank, η οποία είναι και σύμβουλος της ΔΕΗ στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Μαζί του ήταν και η Ρ. Αικατερινάρη, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ.

Πηγές θέλουν οι τρεις εταιρείες υποψήφιες για τον ΑΔΜΗΕ να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές για το 66% του Διαχειριστή περί τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον όμως για επενδύσεις εκδηλώθηκε και στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα. Συναντήθηκε με τον κ. Paulson, συνοδευόμενος από τον κ. Παπαγεωργίου, αλλά και με εκπροσώπους funds όπως η Blackstone, η Fortress, η York, η Calamos Investments.

Ζητούσαν ενημέρωση
«Η Ελλάδα είναι κορυφαίος επενδυτικός προορισμός, έχει σταθερό νόμισμα κι έχετε κάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις», ήταν η μόνιμη φράση που άκουγε από τους εκπροσώπους. Το ενδιαφέρον των funds είναι στον τουρισμό, στη βιομηχανία τροφίμων, την ενέργεια και στις υποδομές. Σε αυτούς τους τομείς οι επενδυτές ζητούσαν ενημέρωση κι ευκαιρίες.

Αλλά και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δέχτηκε επαίνους για τη μεγάλη αλλαγή και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία. Ο ίδιος, που είχε επισκεφθεί τη Ν. Υόρκη το 2012 πάλι στο ίδιο συνέδριο, διαπίστωσε ένα θετικό κλίμα σε σχέση με την περίοδο πριν από δύο χρόνια, κατά την οποία κυριαρχούσε η αμφιβολία και η επιφύλαξη.

Investing for Growth: Επαφές με βαριά ονόματα της οικονομίας

Το Συνέδριο με τίτλο «Investing for Growth» διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από την Capital Link, σε συνεργασία με το NYSE Euronext, με μεγάλες διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς.

Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και παρέχει στο κοινό μια εκτεταμένη δυνατότητα πληροφόρησης, marketing και ευκαιριών δικτύωσης.

Ο φετινός Δεκέμβρης αποτελεί ορόσημο μιας συστηματικής προσπάθειας 16 χρόνων, που σκοπό έχει την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

"google ad"

Η «αφρόκρεμα» του χρήματος

Ορισμένοι από τους διεθνείς οικονομικούς Οργανισμούς που μετείχαν στο συνέδριο ήταν: Citigroup, BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Ernst & Young, Bank of America Merrill Lynch, UBS Investment Bank, International Monetary Fund, Calamos Investments, Eaglevale Partners, Marathon Asset Management, OakHill Advisors, NYSE Euronext, York Capital Management και άλλοι.

Εντονη ήταν και η παρουσία των διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών Danaos Corporations, Dorian Gas Ltd., Euroseas Ltd., Navios Maritime Holdings and Tsakos Energy Navigation, ενώ συμμετείχαν και κορυφαίες ελληνικές εταιρείες.

Κύριος χορηγός του Συνεδρίου, για έκτη συνεχή χρονιά, ήταν η Citigroup και η Tsakos Energy Navigation.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ – ethnos.gr
ckolonas@pegasus.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...