20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τα θύματα του Norman Atlantic δέχθηκαν επιθέσεις από καρχαρίες – 9 Έλληνες αγνοούμενοι

Ημερομηνία:

Επειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες στο πλοίο, το οποίο έχει ρυμουλκηθεί και αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Μπρίντιζι.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης, τέθηκαν σε λειτουργία και ειδικά συστήματα απορρόφησης καπνού, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους ερευνητές που θα επιχειρήσουν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» όσων συνέβησαν και να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες των τουλάχιστον εννέα θυμάτων, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες.

Όπως αναφέρει σήμερα η “Καθημερινή”, οι έρευνες στο πλοίο αρχικά θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση επιπλέον θυμάτων, καθώς, σε σχέση με την επίσημη λίστα των επιβαινόντων, τουλάχιστον 18 άνθρωποι (οι 9 Ελληνες) είναι αγνοούμενοι.

Ακόμη όμως κι αν βρεθούν θύματα στα αμπάρια του πλοίου (εικάζεται ότι θα περιλαμβάνονται και μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες), είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί αναγνώριση μέσω εξέτασης DNA. Οι Ελληνες συγγενείς των αγνοουμένων είχαν βρεθεί στην Ιταλία τις προηγούμενες μέρες, αναζητώντας τους οικείους τους στα νοσοκομεία των γύρω περιοχών, χωρίς αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, χθες, ξεκίνησε και η διαδικασία της νεκροψίας για τα εννέα θύματα του δυστυχήματος, που ενδεχομένως να προσφέρει περισσότερα στοιχεία στους ερευνητές, προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Θεωρείται πιθανό κάποιοι από τους επιβάτες που πήδηξαν στη θάλασσα για να σωθούν να έπεσαν θύματα καρχαριών, καθώς σε μία τουλάχιστον από τις σορούς διαπιστώθηκαν σημάδια επίθεσης.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί αν οι άτυχοι επιβάτες έχασαν όντως τη ζωή τους από επιθέσεις καρχαριών και άλλων ψαριών, ή αν έγινε αφού ο θάνατος είχε ήδη επέλθει.

Σε ό,τι αφορά στην ανάλυση του περιεχομένου των δυο «μαύρων κουτιών» του πλοίου που έχουν κατασχεθεί, η όλη διαδικασία θα μπορέσει να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου.

Σε μια νέα τροπή των πραγμάτων, χθες, σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, επικαλούμενο πηγές της Εισαγγελίας του Μπάρι, τονίζεται ότι θα ερευνηθούν σε βάθος οι επαφές του καπετάνιου Αρτζίλιο Τζακομάτσι με τη ναυλώτρια εταιρεία AΝΕΚ. Σπεύδει όμως να προσθέσει πως κατά την ανάκρισή του ο Τζακομάτσι δεν ανέφερε ότι δέχθηκε πιέσεις για να αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα. «Πίστευα ότι θα κατάφερνα να φτάσω μέχρι το λιμάνι προορισμού», φέρεται να δήλωσε ο καπετάνιος στον εισαγγελέα του Μπάρι.

 

iefimerida.grΚαθημερινή

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...