16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα «Λουλουδια που Μαραθηκαν Νωρίς» προβάλονται στον τόπο που γυρίστηκαν, τον Μαρτυρικό Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων

Ημερομηνία:

Μετά από μια σειρά προβολών στην ενδοχώρα των Χανίων ο κύκλος κλείνει με μια ιδιαίτερη – για όλους μας- προβολή στον τόπο του μαρτυρίου. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8μμ στον Κακόπετρο του Δήμου Πλατανιά για να δούμε μαζί με τους πρωταγωνιστές το ντοκιμαντέρ  «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΑΘΗΚΑΝ ΝΩΡΙΣ. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944»  σε σκηνοθεσία Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί παρουσία των συντελεστών καθώς και πρωταγωνιστών της ταινίας στον χώρο  που χτύπησαν οι Γερμανοί Ναζί στις 28 Αυγούστου του 1944 σκορπώντας τον θάνατο και βυθίζοντας στον πόνο το χωριό.

Την προβολή διοργανώνουν  ο Δήμος Πλατανιά,  η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κακοπέτρου

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2018 – αναφέρεται στην εκτέλεση 23 αμάχων και την λεηλασία του Κακοπέτρου στον δήμο  Πλατανιά Χανίων από τις δυνάμεις της Γερμανικής Κατοχής. Ήταν χαράματα 28ης Αυγούστου 1944, Χανιά, Κρήτη. Οι Γερμανοί κατακτητές κυκλώνουν το μικρό χωριό Κακόπετρος  στον σημερινό Δήμο Πλατανιά. Φεύγοντας το απόγευμα, το ναζιστικό μίσος αφήνει πίσω του 23 νεκρούς, άδεια, λεηλατημένα σπίτια  και τις ψυχές των επιζώντων ισοβίως σημαδεμένες. Μια μάνα που αναγκάστηκε να ταΐζει  όλη μέρα τους φονιάδες των τεσσάρων παιδιών της…

Πέντε επιζώντες θυμούνται και αφηγούνται εκείνη τη βροχερή Δευτέρα αλλά και την υπόλοιπη ζωή τους όπως χαραγμένη – από τον πόνο –  συνεχίστηκε.

  • Μια θηριωδία  που στην αφήγηση της λύγισε ο Νίκος Καζαντζάκη περνώντας από το χωριό μερικούς μήνες αργότερα.
  • Μια ιστορία που συγκλόνισε τους Ψαραντώνη, Ψαρογιώργη και Γιάννη Παπατζανή γράφοντας επιτόπου την μουσική της ταινίας.

Trailer : https://www.youtube.com/channel/UC2MGuC6DtgSjsaBcIs6ayrg

https://www.facebook.com/FlowersFadeEarly/

Η Ιστορία

Λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του 2ου παγκοσμίου πολέμου οι Γερμανοί κατακτητές προχώρησαν σε μια σειρά από μαζικές εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού σε χωριά της ενδοχώρας και στην Κρήτη.

Ήταν 28η Αύγουστου του 1944 μια μέρα που τυπικά δεν είχε να διαφοροποιηθεί σε κάτι από τις προηγούμενες κατοχικές μέρες. Στον Κακόπετρο, το μικρό χωριό του Δήμου Πλατανιά Χανίων, ο χρόνος κυλούσε στους ρυθμούς της καθημερινότητας χωρίς κανένας να μπορεί να φανταστεί τι ξημέρωνε… Από τις πρώτες πρωινές ώρες το χωριό ζώστηκε από Γερμανούς. Κάποιοι αντιλήφτηκαν τις ύποπτες κινήσεις, κάποιοι όχι… Δεν είχαν άλλωστε να φοβηθούν για κάτι…

Με το φως της ημέρας οι Γερμανοί κατακτητές άρχισαν να εφαρμόζουν το σχέδιο τους ξεκινώντας από το πρώτο σπίτι του χωριού αυτό του Κωστή Δεσποτάκη. Έφτασαν στο σπίτι πήραν τα 4 παλικάρια της οικογένειας τα οποία αμέριμνα καθόντουσαν στην αυλή του σπιτιού τους, τα απομάκρυναν περίπου 100 μέτρα όπου και τα εκτέλεσαν χωρίς να ξέρει κανένας τίποτα. Μετά, με θράσος και απανθρωπιά επέστρεψαν στο σπίτι του Δεσποτάκη – το οποίο έκαναν ορμητήριο τους για την υπόλοιπη μέρα – αναγκάζοντας την χαροκαμένη μανά να τους μαγειρεύει όσο αυτοί θα εφάρμοζαν το απάνθρωπο σχέδιο τους.

Η υπόλοιπη μέρα ήταν γεμάτη σκηνές φρίκης και τρόμου. Οι Γερμανοί – μέχρι και αργά το απόγευμα – κινιόντουσαν κατά μήκος του χωριού και όπου έβρισκαν κάποιον άντρα τον εκτελούσαν. Παράλληλα λεηλατούσαν τα φτωχικά των θυμάτων τους.

Όταν οι Γερμανοί έφυγαν αργά το απόγευμα είχαν εκτελέσει 23 άντρες.

"google ad"

Μια νέα πράξη του δράματος ξεκινούσε. Γυναίκες και παιδιά άρχισαν να κινούνται στο χωριό και να ανακαλύπτουν τους ανθρώπους τους νεκρούς. Γυναίκες και παιδιά που μετά το πρώτο σοκ σήκωσαν το βαρύ φορτίο να φροντίσουν τους νεκρούς τους…

Ένα ιστορικό γεγονός που διακριτά αναφέρει η έκθεση της επιτροπής καταγραφής των  Γερμανικών Ωμοτήτων στην Κρήτη. Μια ιστορία που όπως αναφέρει ο φωτογράφος της επιτροπής Κωνσταντίνος Κουτουλάκης συγκλόνισε τον Νίκο Καζαντζάκη (μέλος της επιτροπής) και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «…φεύγοντας είδα τον Καζαντζάκη να κλαίει. Μέσα στ’ αυτοκίνητο μας ήλεγε κι ήκλαιγε ακόμη, είδετε; Αυτή είναι η κρητική ψυχή, την ελευθερία την έχει θρησκεία…  Ένας τέτοιος λαός υποδουλώνεται ποτέ;…»

Το Ντοκιμαντέρ

Στο ντοκιμαντέρ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΑΘΗΚΑΝ ΝΩΡΙΣ, ΚΑΚΟΠΕΤΡΟΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944 πέντε επιζώντες θυμούνται και αφηγούνται εκείνη τη βροχερή Δευτέρα αλλά και την υπόλοιπη ζωή τους όπως χαραγμένη – από τον πόνο –  συνεχίστηκε.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το πέρασμα των Γερμανών από το χωριό μέσα από τις μαρτυρίες 5 πρωταγωνιστών του  και  αναδεικνύει τα  προσωπικά δράματα που εκτυλίχθησαν στο μικρό χωριό την ημέρα της μεγάλης εκτέλεσης (Δευτέρα 28 Αυγούστου 1944).

Η συμμετοχή των άλλων συμμετεχόντων στην ταινία  συμβάλει στην ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος αλλά και η προσέγγιση του αποτυπώματος που έμεινε στο χωριό – για πολλά χρόνια – από μια σκληρή εκτέλεση.

Τι ήταν αυτό που όπλισε τα χέρια των Γερμανών, από που προερχόταν η μανία των εκτελέσεων και της καταστροφής των περιουσιών των κατοίκων του χωριού; Από τι ορμώμενοι – στο τέλος ουσιαστικά του πολέμου – επιτέθηκαν με μανία στον ΑΜΑΧΟ πληθυσμό ενός χωριού σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή;

Τέλος προσπαθούν να φωτίσουν το αποτύπωμα που άφησε η μέρα των δολοφονιών.  Γονείς που έχασαν τα παιδιά τους. Αδέρφια τα αδέλφια τους. Φίλοι τους φίλους τους. Όλοι κάποιον έχασαν … Ένα χωριό στην θλίψη… Ένα χωριό στο Πένθος.

Αναδεικνύουν τον πόνο που έκτατε ακολουθούσε στην ζωή όσους έζησαν… Την φρίκη που σε κάποιους έγινε ψυχική διαταραχή …

Τελικά γιατί και κατά πόσο πρέπει να θυμόμαστε και να αναδεικνύουμε τέτοια ιστορικά γεγονότα.

Info

Trailer : https://www.youtube.com/channel/UC2MGuC6DtgSjsaBcIs6ayrg

                  https://www.facebook.com/FlowersFadeEarly/

Τίτλος : «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΑΘΗΚΑΝ ΝΩΡΙΣ,Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944»

Σκηνοθεσία  : ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ  – ΒΙΚΗ ΑΡΒΕΛΑΚΗ

Έρευνα – Σενάριο : ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚAΚΗΣ

Μοντάζ : ΒΙΚΗ ΑΡΒΕΛΑΚΗ

Κάμερα : ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ  –  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

Πρωτότυπη Μουσική  : ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ  (Αντώνης Ξυλούρης)  – ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ (Γιώργης Ξυλούρης)  – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΗΣ

Ηχογράφηση Μουσικής : ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Κάμερα Υλικό Αρχείου (εκπομπή Επι-σκέψεις) : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Color Correction : ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Αρχική Επεξεργασία Εικόνας και ήχου :  FOTOPOLIS

Ήχος /Μιξάζ : ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΣΜΑΔΑΚΗΣ

Μετάφραση  – Υποτιτλισμός  :  ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Διεύθυνση Παραγωγής:  ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΡΚΝΙΑΣ

Βοηθοί Παραγωγής :  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ

Σχεδιασμός Αφίσας :   ΝΙΚΟΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διάρκεια :  66 λεπτά

Παραγωγή : Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Συμπαραγωγή : cosmote tv

με την υποστήριξη    Της Περιφέρειας Κρήτης  και του  Δήμου Πλατανιά Χανίων

και την χορηγία    της Γραφοτεχνικής Κρήτης , του Porto Veneziano Hotel  και της Τηλεόρασης Creta

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 

Παραγωγή και Διαχείριση Πολιτισμού

Εκδόσεις / Εκδηλώσεις / Εκπαιδευτικές Δράσεις

Τηλ.2821074104, 6974739122 Φαξ: 2821036364

Web site : www.pe-kritis.gr,email: info@pekritis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...