14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα νέα της Παλαιστίνης

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος I.J.F

26/02/2015, Έξι μήνες μετά την κατάπαυση του πυρός, τα παιδιά της ΓάζΑς υποφέρουν από ψυχικά τραύμα.
Έχοντας χάσει τον πατέρα τους και το σπίτι τους μετά από την τελευταία επίθεση στη Γάζα από τον Ισραηλινό στρατό, τα δύο νεαρά κορίτσια παλεύουν να συμφιλιωθούνε με το παρελθόν τους και να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία.
Κατά την Ισραηλινή επίθεση με οβίδες, τα δύο κορίτσια, οι γονείς τους και τρία ακόμα αδέρφια τράπηκαν σε φυγή από το διαμέρισμα τους. Η οικογένεια κατέφυγε σε σχολείο διοικούμενο από τα Ην. Έθνη και ένα βράδυ η τάξη όπου κοιμόντουσαν δέχτηκε βομβιστική επίθεση. Ο πατέρας τους σκοτώθηκε, η μητέρα τους τραυματίστηκε βαριά. Τα δύο κορίτσια τραυματίστηκαν από οβίδα.

26/02/2015 «Για να εξασφαλίσουμε δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, τα σχολεία πρέπει να διατηρηθούν απαραβίαστα ασφαλή μέρη για παιδιά, να αρθεί ο περιορισμός στην πρόσβαση και να παρθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν διαμάχες και αναμετρήσεις», δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας τον Ηνωμένων Εθνών κ. Τζέιμς Ρόουλεϊ.
Σε επίσκεψη ττου διεξήχθη σε σχολεία στα Ιεροσόλυμα, οι μαθητές και οι δάσκαλοι περιέγραψαν τις εμπειρίες από παρενοχλήσεις που δέχτηκαν από και προς το σχολείο, βίαιες εισόδους δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ στο χώρο του σχολείου, κρατήσεις μαθητών, εκτεταμένες κατ’ οίκον συλλήψεις, σωματική βία καθώς και τον πυροβολισμό με λαστιχένιες σφαίρες που δέχτηκε ένας Παλαιστίνιος μαθητής την ώρα που έπινε νερό στις βρύσες του σχολείου.

03/03/2015, Η Παλαιστινιακή Κυβέρνηση πληρώνει μειωμένους μισθούς καθώς το Ισραήλ παρακρατεί φόρους. Για τρίτο συνεχόμενο μήνα η Παλαιστινιακή Κυβέρνηση θα πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους της μόνο με το 60% των μηνιαίων αποδοχών τους επειδή τα Παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα παρακρατούνται μέχρι τώρα από το Ισραήλ.
Στις αρχές του Ιανουαρίου, οι Ισραηλινές αρχές πάγωσαν την παράδοση στις Παλαιστινιακές Αρχές 127 εκατομμυρίων δολαρίων Παλαιστινιακών φορολογικών   εσόδων   που   προέρχονταν   από   εισαγόμενα   αγαθά,   ως
αντίποινα για την απόφαση των Παλαιστινίων να καταφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

04/03/2015, Το Κέντρο Ελέγχου Διαφημίσεων της Βρετανίας στην Ισραηλινή κυβέρνηση την προβολή τουριστικής διαφήμισης που δείχνει την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ ως τμήμα του Ισραήλ.
Το διαφημιστικό φυλλάδιο της εφημερίδας παρουσίαζε πανοραμική εικόνα της Παλιάς Πόλης με την λεζάντα «Το Ισραήλ τα έχει όλα» και απερρίφθη από το Κέντρο Ελέγχου Διαφημίσεων ως παραπλανητικό, γιατί υπαινίσσεται ότι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO  ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ανήκει στο Ισραήλ. Η Διεθνής Κοινότητα θεωρεί την Παλιά Πόλη ως Κατεχόμενη Παλαιστινιακή περιοχή, ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είναι κομμάτι της πρωτεύουσας του.

04/03/2015, ο Πρόεδρος  Μαχμούτ  Αμπάς  κατά   την   έναρξη   του κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απευθυνόμενος στην Παλαιστινιακή ηγεσία δήλωσε: «Ζητούμε από όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίοουν το Κράτος της Παλαιστίνης». Ο Πρόεδρος Αμπάς πρόσθεσε «Αλλά θέλουμε να διαμηνύσουμε στην Ισραηλινή πλευρά, ότι αυτές οι αναγνωρίσεις δεν σημαίνουν με κανέναν τρόπο ότι θέλουμε να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις, ή ότι τις αποφεύγουμε.»

04/03/2015 Τα περισσότερα θύματα Παλαιστινίων «ήτανε οικογένειες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας από επιθέσεις με ρουκέτες» και όχι απλώς «περαστικοί που βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή», δήλωσε ο ειδικός Εισηγητής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ην. Εθνών Makarim Wibisono για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Το Ισραήλ πρέπει να ερευνήσει την δολοφονία περισσότερων από 1,500 Παλαιστινίων πολιτών, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν παιδιά, κατά την διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014, και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας. (σύμφωνα με την αναφορά που κατατέθηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ην. Εθνών).

05/03/2015, Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης κ.Μαρουάν Τουμπασι συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο παρουσία του Υφυπουργοί Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας Νίκου Τόσκα και ενημέρωσε τις εξοχότητές τους για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή κυβέρνηση , όπως η συνεχής ισραηλινή εποικιακή πολιτική.
Ο Πρέσβης Τουμπάσι επικεντρώθηκε στο θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην προώθηση μιας ειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και συζήτησε για περαιτέρω ανάπτυξη της φιλικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας κ. Ήσυχος επιβεβαίωσε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και υποσχέθηκε να μελετήσει το αίτημα για συμμετοχή Παλαιστινίων Αξιωματικών σε προγράμματα κατάρτισης στις Ελληνικές ακαδημίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

08/03/2015 Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 20 Παλαιστίνιες γυναίκες είναι ακόμα φυλακισμένες στις Ισραήλ.
Η Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων & πρώην Κρατουμένων χαιρέτισε τις Παλαιστίνιες γυναίκες για τον σημαντικό τους ρόλο, τον αγώνα και τις θυσίες τους, κατά τη διάρκεια του εθνικού αγώνα του λαού τους για απελευθέρωση από την παράνομη ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης. “Το Ισραήλ έχει απαγάγει σχεδόν 15.000 Παλαιστίνιες γυναίκες από το 1967, 1200 γυναίκες κατά της διάρκεια της Ινφάντα του Αλ Ακσα που ξεκίνησε το 2000. Η Επιτροπή ανέφερε, «Είναι μανάδες, σύζυγοι και παιδιά ωστόσο έρχονται αντιμέτωπες με βασανισμούς, εξευτελισμούς και κακομεταχείριση από τους στρατιώτες και τους ανακριτές τους κατά τη διάρκεια των συλλήψεων τους.»

17/03/2015, Η Κυβέρνηση του Κράτους της Παλαιστίνης εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης για το 2015, λόγοι της έλλειψης της διεθνούς βοήθειας καθώς το Ισραήλ παρακράτησε φόρους 435 εκατομμυρίων δολαρίων που εισπράττει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής κυβέρνησης.

18/03/2015, Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής εξέδωσαν προειδοποιήσεις για εξώσεις σε περιοχές βόρεια της Χεβρώνα και ξερίζωσαν 150 ελαιόδεντρα στην περιοχή.
Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής, την Τετάρτη στις 06 πμ. Εξέδωσαν διαταγές εξώσεων σε ιδιοκτήτες σπιτιών και γεωργικών εκτάσεων μέσα σε μια περιοχή περίπου 36 στρεμμάτων που βρίσκεται μέσα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στα σύνορα του Ιουνίου του 1967 με πρόφαση : «Είναι (ισραηλινή) κρατική γη».

18/03/2015, «Τώρα περισσότερο από ποτέ , η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει. Θα πρέπει να συσπειρωθεί μαζί με τις παλαιστινιακές προσπάθειες για τη διεθνοποίηση του αγώνα μας, για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και μέσω όλων των διαθέσιμων ειρηνικών μέσων,» τόνισε ο Δρ. Σαέμπ Ερεκατ μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ για τις Ισραηλινές εκλογές κκι πρόσθεσε «Σε μια εποχή που είμαστε πολύ ανήσυχοι για την καλλιέργεια του μίσους που δημιουργεί πρωτοφανή επίπεδα υποκίνησης εναντίον των 1,6 εκατομμυρίων Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ , τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ δείχνουν την επιτυχία μιας προεκλογικής εκστρατείας βασισμένης σε επικοισμό, ρατσισμό, φυλετικές και πολιτικές διακρίσεις και την άρνηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν θα ήταν εφικτό εάν η Διεθνής Κοινότητα είχε αναγκάσει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.»

19/03/2015, Ισραηλινοί έποικοι κατέλαβαν Παλαιστινιακές περιουσίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ,
Οπλισμένοι Ισραηλινοί έποικοι, που προστατεύονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, εισέβαλαν στην συνοικία Silwan στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και κατέλαβαν ένα κτίριο, το οποίο αποτελείται από τέσσερα διαμερίσματα που ανήκουν στην οικογένεια Al-Malhi-Faraj. Επιπλέον, ισραηλινοί έποικοι κατέλαβαν δεκάδες στρέμματα γης που ανήκουν στις οικογένειες Al-’Abbasi  και Sha’ban, που βρίσκονται όλες στην περιοχή Wadi Hilweh της περιοχής Silwan.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ