18.8 C
Chania
Friday, December 19, 2025

Τα «πάνω-κάτω» στη Γερμανία: Άλλαξε γνώμη η πλειοψηφία – «Όχι» στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Ημερομηνία:

Μία τεράστια ανατροπή καταγράψει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία η στήριξη της κοινής γνώμης στη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα έχει περιοριστεί σχεδόν στο μισό.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, το 61% καταδικάζει τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ τις υποστηρίζει μόνο το 33%.

Τον Νοέμβριο του 2023, στην αντίστοιχη δημοσκόπηση, η εικόνα ήταν ακριβώς αντίστροφη: το 62% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ και το 31% εξέφρασε την αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με το Forsa, πιθανοί λόγοι για την αλλαγή στάσης είναι ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων και τα προβλήματα στον εφοδιασμό του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα.

Στη δημοσκόπηση αναδεικνύεται επίσης ότι η αρνητική στάση έναντι των επιχειρήσεων του στρατού συγκεντρώνει σαφή πλειοψηφία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στο SPD, τους Πράσινους, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και την AfD. Μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι των Φιλελευθέρων (FDP), ενώ το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής άποψης διαπιστώνεται στο BSW της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, με 85%.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ