14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Τα συνδικάτα στο Ηράκλειο και η ΚΝΕ στα Χανιά στηρίζουν τους μαθητικούς αγώνες στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση με την οποία στηρίζουν τον αγώνα των μαθητών εξέδωσαν συνδικάτα από το Ηράκλειο Κρήτης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι φορείς υμνούν τις μαθητικές κινητοποιήσεις ενώ εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για το μέλλον της χώρας.

Ποιο αναλυτικά σε κοινή ανακοίνωση  τους, η Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου και το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη» χαιρετίζουν «τις δεκάδες μαθητικές διαδηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη»:

Χαιρετίζουμε τις δεκάδες μαθητικές διαδηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Ηράκλειο. Χιλιάδες μαθητές με υποδειγματική ωριμότητα διεκδικούν το μέλλον τους κόντρα στο σχολείο όπου θεριεύει η κατηγοριοποίηση των μαθητών σε “καλούς” και “κακούς” η φτώχεια και ο υποσιτισμός.

Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν «εθιμοτυπικές» κινητοποιήσεις όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας. Ξεσηκώνονται ενάντια στο «Νέο Λύκειο» της αγοράς, την Τράπεζα Θεμάτων που οδήγησε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μείνουν πέρσι μεταξεταστέοι ή στην ίδια τάξη, ενάντια σε ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει. Οι μαθητές ξεσηκώνονται γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα «ιδιαίτερα» και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβερνήσεις-Ε.Ε. και πλουτοκρατία τούς ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση.

Μπροστά στο φούντωμα των μαθητικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με απολύτως δίκαια αιτήματα που αφορούν το μέλλον τους και τη ζωή τους, το κράτος καταστολής της συγκυβέρνησης με τους εισαγγελείς και την αστυνομία επιστρατεύει λυτούς και δεμένους για να κάμψει το ηθικό των αγωνιζόμενων μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Με συλλήψεις, εγκυκλίους που ζητούν από τους καθηγητές να γίνουν ακόμα και καταδότες και να αναφέρουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τους πρωταίτιους των καταλήψεων, με απειλές στους γονείς των μαθητών που κινητοποιούνται με την κατηγορία της «παραμέλησης ανηλίκου», ακόμα και ξυλοδαρμούς. Από κοντά και οι γνωστοί «αγανακτισμένοι» γονείς, που παίζουν το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Καταδιώκουν τους μαθητές που διαπράττουν το «έγκλημα» του αγώνα και της διεκδίκησης!

Καταγγέλλουμε τις απειλές, την τρομοκρατία.

Η κυβέρνηση μιλάει για «αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών», την ίδια ώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ακόμα χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα! Την ώρα που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας ομολογεί ότι δεν θα καλύψει όλα τα κενά, τα σχολεία θα λειτουργούν «με επάρκεια κι όχι με πληρότητα», γιατί δεν δίνουν χρήματα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Την ώρα που με απίστευτη θρασύτητα φτάνουν στο σημείο να ζητάνε από άνεργους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν εθελοντικά στα σχολεία για να καλυφθούν τα κενά!!!

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργατικά σωματεία, λαϊκές επιτροπές έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε:

ενάντια στο «Νέο Λύκειο» της αγοράς, στο ταξικό σχολείο του αποκλεισμού και της αμάθειας. Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων». Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό-προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Μόνιμοι διορισμοί καθηγητών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία συγχώνευση τμήματος, κανένα κλείσιμο σχολείου.

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μαθητές

Κανένας μαθητής να μην υποσιτίζεται. Έκτακτο κονδύλι στους δήμους για εξασφάλιση γεύματος για όλους τους μαθητές.
να καταργηθούν οι εσωτερικοί κανονισμοί και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες των μαθητών.

"google ad"

Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή, στη μόρφωση και στη δουλειά. Αντιμαχόμαστε τη φτώχεια, τη σύγχρονη βαρβαρότητα της ανεργίας, των πλειστηριασμών, των χαρατσιών και της εκμετάλλευσης.

Κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες. Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί δίπλα στους μαθητές.

Οι μαθητές στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα να σηκώσουν το ανάστημα τους!

Και η ΚΝΕ Χανίων συμπαραστέκεται στον αγώνα των μαθητών. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Απο την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει διαμορφωθεί μια εκρηκτική κατάσταση στην παιδεία με συγχονεύσεις σχολείων, ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων και ανεπαρκών σχολικών υποδομών, καταργήσεις ειδικοτήτων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με το νόμο για το «Νέο Λύκειο», που επιβάλλει πανελλήνιες εξετάσεις απο την 1η κίολας τάξη του Λυκείου και την «τράπεζα θεμάτων» που θα τους ορίζει τα θέματα των εξετάσεων, δυσανάλογων απαιτήσεων σε σχέση με το τι γνώση παρέχεται σήμερα στα σχολεία. Ενώ για τα ΕΠΑΛ το «Νέο Λύκειο» προβλέπει οτι για να πάρεις απολυτήριο με την ειδικότητα που έχεις επιλέξει (αν δεν έχεις την τύχη να την καταργήσουν) θα πρέπει να δουλέψεις εξτρά για έναν χρόνο «πρακτική» άσκηση με μεροκάματο 9€ την ημέρα μεικτά! Που και αυτά τα 9€ δεν θα τα βάζει ο εργοδότης, αλλά θα του τα επιδοτεί το κράτος, αντί να τα δώσει να έχουν τα παιδιά βιβλία και καθηγητές, ώστε τα εργατικά χέρια που θα χει στη δούλεψη του να είναι κυριολεκτικά τζάμπα.

Και με αυτά έρχονται στην επιφάνεια ένα σωρό ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν:

  • Πως θα αντέξει μια οικογένεια σήμερα με τους μισθούς πείνας και την ανεργία στο 30%, να πληρώνει φροντηστήρια για 3 χρόνια πανελλήνιων εξετάσεων;
  • Πως θα μπορούν οι μαθητές να ανταπεξέλθουν στους ρυθμούς της τράπεζας θεμάτων όταν απαιτεί να διδάσκονται 20 σελίδες ύλης ανα διδακτική ώρα, και δη όταν δεν υπάρχουν βιβλία και καθηγητές να την διδάξουν;
  • Τι θα κάνουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ που στη 2α Λυκείου πήραν μια ειδικότητα και την επόμενη χρονιά τους την καταργούν και μένουν ξεκρέμαστοι;
  • Πως προβλέπεται να ζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ όταν στα 19 τους χρόνια θα δουλεύουν για 9€ μεροκάματο;

Όλα αυτά δεν είναι ούτε ουρανοκατέβατο κακό, ούτε είναι ανεξήγητες εμπάθειες του Υπουργείου ενάντια στους μαθητές, ούτε κάποια «λάθη» ή αστοχίες στα «καλοπροαίρετα» σχέδια του Υπουργείου Παιδείας. Είναι όλα ένα καλομελετημένο σχέδιο με οικονομικούς όρους που μαθηματικά σκοπεύει να να φτηνήνει την εργατική δύναμη, ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Να ρίξει στην αγορά μέσα απο τα σχολεία την επόμενη φουρνιά της εργατικής τάξης, που θα είναι μισο μορφωμένη ανάλογα με το τι είναι πιο κερδοφόρο κάθε περίοδο, χωρίς πίστη στις δυνάμεις της και με πολύ χαμηλές απαιτήσεις. Αλλωστε ποιό παιδί που δεν θα μπορούσε να τελειώσει αυτό το σχολείο, ή θα το τέλειωνε με τόσα βάσανα για να πάρει αυτή τη μισή και κουτσουρεμένη γνώση, θα απαιτούσε ποτέ μισθό πάνω απ’ το βασικό; Αυτό προτάσουν σαν λύση η Ευρωπαική Ενωση, το κράτος και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν! Αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα, ετσι έρχεται η «ανάπτυξη» που μας λένε κάθε μέρα..Μοναχά που αυτή είναι για τους μεγαλοεργοδότες, όχι για το λαό.

Γι’ αυτό καλά κάνουν οι μαθητές και ξεσηκώνονται!

Δεν έχουν τίποτα να χάσουν!

Μετά το κάλεσμα των 15μελών, 5μελών και των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών!

Ο παλμός του μαθητικού αγώνα έφτασε και στα Χανιά με πολλά Λύκεια, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια να κινητοποιούνται και άλλα να παίρνουν αποφάσεις για κατάληψη. Εκεί που θα κριθεί ο αγώνας των μαθητών θα είναι η κατεύθυνση που θα έχει, δηλαδή κατά πόσο θα βάζει στο στόχαστρο του τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι μόνο ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μονοπώλια και το κράτος τους. Θα μετρηθεί στο κατά πόσο δεν θα μείνει μόνο σε μια μορφή κινητοποίησης και θα μπορεί αφουγκράζεται κάθε στιγμή τις διαθέσεις της μάζας, στο πως θα απαντήσει στην τρομοκρατία των διευθυντών και των εισαγγελέων που είδαμε την δράση τους να εξελίσσεται και στα Χανιά μαζί με την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Για παράδειγμα ο αγώνας των μαθητών δεν θα πρέπει να είναι μόνο κατάληψη αλλιώς τα κεφάλια μέσα. Θα πρέπει να είναι συνεχής και ποικιλόμορφος, ώστε να μην δημιουργούνται οι αυταπάτες στους μαθητές πως αν κάνουν 1 μήνα αγώνα όλα θα ανατραπούν, αλλά αν δεν θέλουν να οδηγηθούν στην απογοήτευση και την ηττοπάθεια θα πρέπει να ξέρουν πως ο αγώνας τους θα είναι δύσκολος και με διάρκεια, με πολλές καμπές ανάλογα με τις συνθήκες, κάτι που απαιτεί να αναπτύσσεται ευελιξία. Τέλος θα μετρηθεί στο κατά πόσο θα καταφέρει να συμμαχήσει με τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας που έχουν κοινό αντίπαλο, δηλαδή με τους γονείς τους (εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, αυτοαπασχολούμενοι) και τους εκπαιδευτικούς. Έτσι και ο αγώνας θα γίνει πιο δυνατός και θα διδαχθούν νωρίς και σε πείσμα του συστήματος ένα από τα βασικότερα μαθήματα της ζωής τους. Αυτό της αλληλεγγύης!

Ενδεικτικά ο βασικός κορμός των αιτημάτων τους πανελλαδικά είναι:

  • Όχι στο Νέο Λύκειο!
  • Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων». Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό-προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
  • Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
  • Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για την κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία συγχώνευση τμήματος, κανένα κλείσιμο σχολείου.
  • Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών σε όλους τους μαθητές.
  • Καμία κατάργηση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία που λείπουν.
  • Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας. Έκδοση πάσο για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα. Να καταργηθούν τα πρόστιμα σε μαθητές.
  • Έκτακτο κονδύλι στους δήμους για να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος για όλους τους μαθητές.
  • Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές. Οι εκλογές και η λειτουργία των μαθητικών οργάνων είναι υπόθεση των μαθητών, όχι του Υπουργείου και των διευθυντών.
  • Κανένας μαθητής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Εξασφάλιση υποδομών για τη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών ομάδων.

Η ΚΝΕ στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των μαθητών για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...