19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

«Τα τρία φίδια» του Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιου Χατζηνικολάου

Ημερομηνία:

Αν κάνεις μια βόλτα στον κήπο, στη γειτονιά σου, στην αγορά, σε πολλές οικογένειες, ακόμα και στα σκολειά της σημερινής εποχής, θα δεις έντονα τα συμπτώματα από το καρκίνωμα στην κοινωνία μας εξαιτίας αυτών των τριών παθών που ο φωτισμένος πάτερ Ιγνάτιος μας περιγράφει και με πολύωρη εντρυφή σε βιβλία σπουδαία εκκλησιαστικά και μη, μας αναλύει και μας τεκμηριώνει.

Κι είναι αξιοθαύμαστη η δύναμη, διαύγεια κι η αντοχή, ψυχής τε και πνεύματος του π. Ιγνάτιου Χατζηνικολάου, ο οποίος μας τροφοδοτεί με πνευματική και θρησκευτική τροφή επί εξήντα σχεδόν χρόνια τώρα. Από τότε που δειλά ξεκίνησε με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά και εξέδωσε, το 1967, το πρώτο του βιβλίο «Η κρίσις του σύγχρονου πολιτισμού».

Ετούτη ειδικά την εποχή, τα χρόνια που βιώνουμε, με την κρίση αξιών, ιδεών και ηθικής, με την παγκοσμιοποίηση που οι τρανοί μας επέβαλαν κι όλοι ζητάνε το εύκολο κι ας είναι σάπιο, τα λόγια του Χριστού μας, οι διδαχές από τα ιερά βιβλία των Πατέρων και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και ζωογόνα. Είναι φυσιές καθαρού αγέρα, θα έλεγα, που φαίνονται πιο αναγκαίες από ποτέ.

Και είναι ευτύχημα που άνθρωποι σαν τον πατέρα Ιγνάτιο μας δείχνουν την λεωφόρο τη φωτισμένη που οδηγεί προς τα εκεί.

Είκοσι πέντε είναι τα βιβλία της πνευματικής του σοδειάς, που δεν απομένουν για τον ίδιο μα, φτάνουν ως εμάς τους αποδέκτες τους τελικούς και τα παιδιά μας. Συνέχισε σε παρακαλώ σεβαστέ μας δάσκαλε και κήρυκα του Θείου Λόγου.

Το τελευταίο τούτο πόνημά του «Τα  τρία φίδια», που έτσι ονόμασε ο Γέροντας Ανατόλιος, όπως τα μετέφερε στους προσκυνητές ο Γέροντας Αβράμιος τα τρία μεγάλα πάθη Φιλαργυρία, Φιληδονία και Φιλοδοξία, είναι εμπλουτισμένο με λόγο απλό και μεστό, προσιτό στον καθένα μας. Εκεί, περιγράφει και σηματοδοτεί τους κινδύνους, υπαρκτούς κινδύνους για τον ίδιο τον «ασθενή» και την κοινωνία ολόκληρη, τα συμπτώματα, την  φθορά του ανθρώπου και τον τρόπο μετάδοσής των στον συνάνθρωπο.

Και σαν καλός τροφοδότης ψυχής και πνεύματος ο π. Ιγνάτιος μας περιγράφει τους τρόπους ώστε με εγκράτεια, ταπεινότητα, φιλοπενία και προσευχή, να γίνει η θεραπεία και απαλλαγή του πάσχοντος από αυτά τα τρία ψυχοσωματοκτόνα φίδια.

Όλα τούτα και πολλά άλλα, φίλοι μου, θα βρείτε στο βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα και χρήσιμο θα ήταν να το διαβάσουν όσο γίνεται περισσότεροι.

Ευχή μας, ω «ζείδωρε πνευματικέ τροφέα», για να χρησιμοποιήσω δικιά σας έκφραση, να έχετε υγεία να μας καθοδηγείτε και να μας θυμίζετε τον λόγο του Χριστού μας και των Ιερών Βιβλίων παραινέσεις και προστάγματα, καλέ μας π. Ιγνάτιε.

Γιώργος Καμβυσέλλης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...