16.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Τα τριμερή κινήματα Ειρήνης στην πόλη μας

Ημερομηνία:

«Να διώξουμε τους  λύκους
που το ζυγό κρατούν
και Χριστιανούς και Τούρκους
σκληρά μας τυραννούν»

  Έτσι έγραφε στο «Θούριό» του ο Ρήγας, που τον στραγγάλισαν οι πρόδρομοι των «Γκρίζων Λύκων». Από τότε πολλά πράγματα άλλαξαν, εκτός από την ταυτότητα των λύκων αυτών: τότε η Σουλτανική καμαρίλα, τώρα οι οπαδοί του μεγαλοτουρκισμού, καθώς και οι  επώνυμοι Ερντογάν, Νταβούτογλου,  και άλλοι…

 Όμως ευτυχώς οι λαοί μας, Έλληνες-Τούρκοι-Κύπριοι, έχουν άλλη γνώμη: Ότι έγινε ανήκει στο παρελθόν μας και πρέπει να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς των λύκων ένθεν (και εκείθεν) των συνόρων! Που θέλουν να κρατούν ζωντανή την πλαστή αντιπαλότητα των εκατέρωθεν κατεστημένων…. Και άλλων έξω χωρών… Σήμερα οι τρείς λαοί, κατανόησαν πως τα ζητήματα ειρήνης στην ευρεία περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, μας αφορούν καίρια και άμεσα! Λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων και της γεωστρατηγικής σημασίας της περιοχής. Έτσι οι επιτροπές ειρήνης αυτής της περιοχής, είδαν πως δεν μας χωρίζει τίποτε, ενώ μας συνδέουν τα προβλήματα ειρήνης και ισορροπίας στην κοινή μας περιοχή!

Έτσι με πνεύμα συναντίληψης, συνέρχονται στην πόλη μας, δίπλα στις βάσεις του θανάτου, έτσι για να συγχρονίσουν τις δράσεις και τα βήματά τους. Αυτή η συνεύρεση, δεν είναι σαν τις άλλες, προηγούμενων συναντήσεων, γιατί έχουν αναφυεί προβλήματα ζωής και θανάτου για όλους μας. Ποτέ άλλοτε, η περιοχή μας – και ο κόσμος γενικά- δεν βρέθηκαν στο επίκεντρο κινδύνων όπως τους τωρινούς! Και ότι γίνεται σήμερα προς την κατεύθυνση αποφυγής των χειρότερων, πρέπει να το κρίνουμε σαν εξόχως θετικό!

Λαογένητα όπως είναι τα κινήματα ειρήνης, πάλουν με τον παλμό των Λαών! Που χόρτασαν από τους δυο παγκόσμιους κι από τους αναρίθμητους τοπικούς πολέμους που κάνουν οι εκάστοτε ισχυροί…. Ερμηνεύουν αυτά τα κινήματα τον πόθο των λαών μας να μη γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους….

Πέρα από τα όσα εν τάχει εκθέτω, ας έχουμε υπ’ όψιν την πολιτική – γεωπολιτική γεωγραφία της Ανατ. Μεσογείου: Ακροδεξιά – θρησκευτικά μορφώματα, όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» (κάτι σαν τη Χρυσή Αυγή). Οι προκλήσεις των μπορεί να συντελέσουν σε γενική ανάφλεξη, που κάποιοι πέραν της περιοχής, μπορεί να σπεύσουν να την εκμεταλλευτούν. Και πάνω απ’ όλα, ο πιο δυνατός παίχτης δηλαδή το Ισραήλ! Που στηρίζεται επι πλέον στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις… Κάτι που αφορά (αρνητικά) κι εμάς, λόγω της ελληνοϊσραηλικής άτυπης συμμαχίας.

Το ερώτημα βεβαίως είναι… απλοϊκό: Τι έχει να κερδίσει η χώρα μας, από το μικρόσωμο Δαυίδ της περιοχής; Που σε μια περιφερειακή σύρραξη, πιθανότατα θα μας εμπλέξει, με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι οι απογειώσεις βομβαρδιστικών από το Ακρωτήρι.

Πέραν όλων αυτών , δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι βλέψεις για επέμβαση στη Συρία, καθώς και το σύμμαχό του Ιράν, που είναι πυρηνική δύναμη όπως και το Ισραήλ. Για όλα αυτά, και άλλα που  πιθανώς διαφεύγουν του γράφοντος θεωρώ πως είναι σπουδαία η συνάντηση των εν λόγω ειρηνιστικών κινημάτων στα Χανιά!! Εδώ που τα λέμε, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόσω Ασία, μυρίζει μπαρούτι. Όμως η οσμή του δεν αντέχεται από τα ειρηνιστικά κινήματα της περιοχής και του κόσμου…

Αντώνης Χαρχαλάκης

Τέως αντ/δρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...