Την 31η Αυγούστου, το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφο – έρευνα, που αποδεικνύει πως «μια χούφτα κρατών υψηλού εισοδήματος που δέχθηκαν πιέσεις [were lobbied] από ισχυρές φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να παρεμποδίσουν την απόφαση για προσωρινή διεθνή άρση των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παγκοσμίου εμπορίου».

Στόχος ήταν το κέρδος, και αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί «η πρόσβαση στα σωτήρια για τη ζωή εμβόλια και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα… έτσι, η έρευνα δείχνει πως οι κυβερνήσεις παραιτήθηκαν από την ευθύνη τους, να ρυθμίζουν τις φαρμακευτικές».

Παράλληλα,  όπως σημειωνόταν στο έγγραφο, «οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19 με δημόσιο χρήμα απέτυχαν να κάνουν προσιτά τα αποτελέσματα, αφήνοντας τις εταιρείες να αποφασίσουν πώς, πότε και πού θα κατασκευάσουν, θα διανείμουν και θα τιμολογήσουν εμβόλια».

Η είδηση δεν έλαβε τη δημοσιότητα που θα έπρεπε παρά από ελαχιστα μέσα ενημέρωσης. Είμαστε περήφανοι που ήμασταν μεταξύ αυτών των ελάχιστων μέσων που έδωσε τη βαρύτητα που έπρεπε στις αποκαλύψεις.

Τώρα, είναι ξεκάθαρο. Το κοστος της πολιτικής ανεπάρκειας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μικρόνοοι εξαρτημένοι πολιτικοί από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς, μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα βαθύ σκοτάδι.

Ας ελπίσουμε ότι αυτο δε θα συμβεί. Ας ελπίσουμε πως η τυχη θα μας δώσει άλλη μια ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι η μεταλλαξη της Μποτσουάνας δε θα είναι τόσο ισχυρή ή τόσο μεταδοτική ή ότι θα τεθεί με κάποιο τρόπο υπό έλεγχο. Αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι αν αυτό συμβεί θα είναι από καθαρή και μονο από τύχη γιατί οι ισχυροί του κοσμου μέχρι αυτή τη στιγμή κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να δούμε να εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Και αν φτάσουμε στη θέση να δούμε την εξέλιξη αυτού του απευκταίου σεναρίου, τουλάχιστον ας ξέρουμε ποιον θα κατηγορήσουμε.

Όχι τον φτωχό Αφρικάνο και Ασιάτη, αλλά τον καλοταϊσμένο, γραβατωμένο εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρείας, τον φιλελεύθερο κυβερνήτη.

Την άπληστη κερδοφορία που γίνεται καταστροφική για την ανθρωπότητα.