22.4 C
Chania
Κυριακή, 26 Απριλίου, 2026

Τα Φυτά μας: Λεμονιά – 8 ποικιλίες μονόφορες δίφορες ή πολύφορες

Ημερομηνία:

Η λεμονιά το πιο αγαπητό εσπεριδοειδές των μεσογειακών κήπων. Από τα άνθη της καθώς και της νεραντζιάς βγαίνει την άνοιξη με απόσταξη το περίφημο ανθόνερο

Όσο για τον χυμό των καρπών της απαραίτητος στο καθημερινό μας τραπέζι. Επίσης χρησιμοποιείται το ξινό της για παρασκευή και διατήρηση βρώσιμων ελιών.

Ποικιλίες

1.Ιντερντονάτο: Μονόφορη ποικιλία με κυλινδρικούς ή επιμήκεις καρπούς με λίγα κουκούτσια. Είναι πρώιμη ποικιλία και η συγκομιδή γίνεται από Αύγουστο έως Φεβρουάριο.

2.Εύρηκα: Δίφορη ποικιλία πολύ παραγωγική με αρωματικούς ζουμερούς καρπούς μικρού μεγέθους χωρίς πολλά κουκούτσια. Είναι ευπαθής στην κορυφοξήρα. Παράγει καρπούς που συλλέγονται φθινόπωρο, άνοιξη, καλοκαίρι.

3.Αδαμοπούλου: Πολύφορη ποικιλία με μεγάλους ξινούς και χυμώδεις καρπούς που έχουν τραχύ φλούδι με λίγα κουκούτσια. Αντέχει στην κορυφοξήρα.

4.Λίζμπον: Παραγωγική μονόφορη ποικιλία χωρίς πολλά κουκούτσια με πολύ χυμό πολύ ζουμερά. Ο καρπός της είναι μεγάλος με ελλειπτικό σχήμα. Μαζεύεται ο καρπός από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο. Ευπαθής στην κορυφοξήρα.

5.Μαγληνό: Πολύ παραγωγική μονόφορη ποικιλία μετρίου μεγέθους σχεδόν χωρίς καθόλου κουκούτσια. Από Οκτώβριο έως Μάρτιο συγκομιδή. Ευπαθής στην κορυφοξήρα.

6.Βακάλου: Δίφορη ποικιλία με μεγάλους εύγεστους και χυμώδεις καρπούς με λεία επιδερμίδα και λεπτό φλοιό. Συλλέγεται άνοιξη και καλοκαίρι.

7.Ζαμπετάκη: Πολύφορη ποικιλία που παράγει καρπούς μετρίου μεγέθους με σάρκα πολύ χυμώδη σχεδόν χωρίς κουκούτσια. Τα λεμόνια της είναι έτοιμα άνοιξη και καλοκαίρι. Ευπαθής στην κορυφοξήρα.

8.Καρυστινό: Έχει μετρίου μεγέθους χυμώδεις καρπούς, με λίγα κουκούτσια. Είναι ποικιλία μονόφορη, που συλλέγεται από τα τέλη φθινοπώρου έως αρχές άνοιξης.

Διαλέξτε λοιπόν ποικιλία για τον κήπο σας. Άλλωστε είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία η ενασχόληση με τα φυτά. Ανακαλύπτομε και συγγένεια. Δεν μιλάνε, δεν κουνάνε, δεν λαλάνε. Σαν και μας!

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Ηράκλειο με παράνομο οπλισμό και ραδιοεξοπλισμό μετά από άσκοπους πυροβολισμούς

Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Ηράκλειο για παράνομο οπλισμό και άσκοπους πυροβολισμούς. Κατασχέθηκαν 3 όπλα, 701 φυσίγγια και ραδιοεξοπλισμός.

Χάρης Μαμουλάκης: «Η μεγάλη νίκη του ΟΦΗ αποτελεί τη λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία του»

Ο Χάρης Μαμουλάκης συνεχάρη τον ΟΦΗ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τη νίκη επί του ΠΑΟΚ ως τη λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία της ομάδας.