Καλλιεργούμε σε 10 τ.μ. την αναρριχώμενη ποικιλία μπιζελιού Taccola carouby, που θα μας δώσει περίπου 20 κιλά αρακά σε 75-80 ημέρες.
Εποχή σποράς: Σε ζεστές περιοχής σπέρνουμε από Οκτώβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ σε κρύες, Φεβρουάριο – Μάρτιο, ώστε να μην είναι ανθισμένα τα φυτά μας στους ανοιξιάτικους παγετούς.
Συγκομιδή: Σε 80-140 ημέρες μετά τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία, την εποχή σποράς και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.
Απόδοση: Από 10 τ.μ. θα συγκομίσουμε περίπου 20 κιλά αρακά.
Το μονοετές αναρριχητικό μπιζέλι (Pisum sativum) κατάγεται από μια περιοχή ανάμεσα στην σημερινή Τουρκία και το Ιράν, η οποία χάρισε στην ανθρωπότητα μερικά από τα πιο σημαντικά καλλιεργούμενα φυτά της. Πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων μας βεβαιώνουν ότι εξημερώθηκε στην Παλαιστίνη πριν από περίπου 10 χιλιετίες και με τη διάδοση της γεωργίας στη Νεολιθική εποχή σχετικά γρήγορα κατέλαβε ολόκληρη σχεδόν την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν πολύ το «πίσον» (όνομα απ’ το οποίο βαφτίστηκε το γένος του φυτού) και συχνά παρασκεύαζαν χυλό από ξερά μπιζέλια, ενώ, αντιθέτως, η κατανάλωση των νωπών, του αρακά δηλαδή,, ήταν μάλλον σπάνια. Σήμερα, η Ρωσία και η Κίνα παράγουν τεράστιες ποσότητες ξερών μπιζελιών, για να καλύψουν την ανάγκη πολλών χωρών για θρεπτικές τροφές χαμηλού κόστους, και, με τη σειρά τους, ΗΠΑ και Βρετανία κρατούν τα ηνία στην, πολύ μικρότερη, παγκόσμια παραγωγή αρακά. Καλλιεργούνται μερικές δεκάδες ποικιλίες μπιζελιού, με σπέρματα λεία ή ζαρωμένα, κίτρινα ή πράσινα, ενώ σε μερικές, όπως τα γλυκομπίζελα, εδώδιμα δεν είναι μόνο τα μπιζέλια, αλλά και οι νωποί, τρυφεροί λοβοί.
Θρεπτική αξία
Τα μπιζέλια είναι πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη (25%), η οποία, όταν καταναλώνεται τακτικά, τονώνει τις πεπτικές λειτουργίες. Αποτελούν επίσης πολύ πλούσια πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου και φολικού οξέος.