25.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Τα Φυτά μας

Ημερομηνία:

Ορχιδέα

Η ορχιδέα εξωτερικού χώρου είναι αυτή που έχει τα μακριά στενά φύλλα. Η άλλη ορχιδέα με τα φαρδιά φύλλα είναι εσωτερικού χώρου.

Η εξωτερικού χώρου ευδοκιμεί στην Κρήτη γιατί θέλει ήπιους χειμώνες. Φυτεύεται σε γλάστρα όχι κάτω γιατί οι ρίζες της πρέπει να είναι στριμωγμένες. Θέλει ειδικό χώμα. Μείγμα τύρφης περλίτη και φλοιού πεύκου ή ίνες κοκοφοίνικα. Θέλει συχνό πότισμα να είναι το χώμα της υγρό. Λιπαίνουμε με ειδικό λίπασμα για ορχιδέες κάθε μήνα εκτός του Αύγουστο.

Μανόλια

Η αγαπημένη μου! Παπά Μανώλη την λέμε στην Κρήτη. Οι πρόσφυγες την γνώριζαν περισσότερο. Απ’ την γιαγιά μου την γνώρισα. Μ’ εντυπωσίαζε το πελώριο (έτσι φαινόταν στα παιδικά μου μάτια) άνθος της.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρο και μοσχεύματα ή με εμβολιασμό, αλλά δεν πιάνει εύκολα γι’ αυτό την αγοράζομε απ’ τα φυτώρια. Θέλει ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Είναι ανθεκτική στο κρύο. Ο φλοιός της συνεισφέρει στην μείωση αλλεργιών και άσθματος. Θέλει βαθιά γόνιμα εδάφη με pΗ ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο, φτωχά σε ασβέστιο, πλούσιο σε οργανική ουσία. Το χώμα να είναι ελαφρά υγρό με καλή αποστράγγιση. Τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε τακτικά. Δεν κλαδεύεται γιατί οι μεγάλες τομές του ξύλου προσβάλλονται από μύκητες και έντομα. Όταν κιτρινίζουν τα φύλλα θέλει χηλικό σίδηρο και φροντίζουμε απ’ τον γεωπόνο γι’ αυτό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ