25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο: Πέντε από Ευρώπη, πρώτη θέση για το MIT – Πού βρίσκονται τα πανεπιστήμια της Κρήτης

Ημερομηνία:

Την κυριαρχία των πανεπιστημίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ επιβεβαιώνει η τελευταία λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως αυτά παρουσιάζονται στo QS World University Rankings 2024, καθώς κατέχουν τις μισές θέσεις στην πρώτη δεκάδα.

Την πρώτη θέση εξασφάλισε για 12η συνεχόμενη χρονιά το MIT (Massachusetts Institute of Technology).

“Η 20η έκδοση της QS World University Rankings περιλαμβάνει 1.500 ιδρύματα σε 104 τοποθεσίες και είναι η μοναδική κατάταξη στο είδος της που δίνει έμφαση στην απασχολησιμότητα και βιωσιμότητα” εξηγεί η κορυφαία εταιρεία με εξειδίκευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, QS World University Rankings.

Για τη φετινή κατάταξη ο οργανισμός έχει εφαρμόσει τρεις νέες μετρήσεις: Βιωσιμότητα, Αποτελέσματα Απασχόλησης και Διεθνές Ερευνητικό Δίκτυο.

“Τα αποτελέσματα βασίζονται στην ανάλυση 17,5 εκατομμυρίων ακαδημαϊκών εργασιών και τις γνώμες ειδικών περισσότερων από 240.000 ακαδημαϊκών σχολών και εργοδοτών από όλο τον κόσμο” αναφέρει η QS.

Μετά το MIT που κατέλαβε την πρώτη θέση με το απόλυτο της τελικής συνολικής βαθμολογίας συγκεντρώνοντας 100 βαθμούς, ακολουθεί το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με 99,2 βαθμούς και στην τρίτη θέση το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με 98,9 βαθμούς, ανεβαίνοντας μια θέση από πέρυσι.

Όπως σημειώνει το Euronews τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια κυριαρχούν στις υψηλότερες θέσεις με τέλεια βαθμολογία σε κατηγορίες όπως η ακαδημαϊκή φήμη, η φήμη στους εργοδότες και η αναλογία καθηγητών/ φοιτητών.

Αυτό που δείχνουν οι πιο πρόσφατες παγκόσμιες ταξινομήσεις πανεπιστημίων είναι ότι το παγκόσμιο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλάζει καθώς περισσότερα ιδρύματα από όλο τον κόσμο εμφανίζονται στις πρώτες λίστες που παραδοσιακά ευνοούσαν τους Αμερικανούς.

Μεταξύ των πανεπιστημίων που απαρτίζουν τη δεκάδα βρίσκονται το Imperial College London στην έκτη θέση, το ΕΤΗ Zurich στην έβδομη θέση, το National University of Singapore (NUS) στην 8η θέση με νέα είσοδο στα δέκα πρώτα ,και το UCL London στην 9η θέση.

Ωστόσο, στις επόμενες πέντε θέσεις στη λίστα QS κυριαρχούν τα ιδρύματα των ΗΠΑ, με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ (UCB), μια άλλη νέα είσοδο στη δέκατη, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο στην ενδέκατη, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη δωδέκατη, το Πανεπιστήμιο Cornell στην δέκατη τρίτη και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) στη δέκατη πέμπτη.

Το Μπέρκλεϋ είναι το μόνο ίδρυμα που κέρδισε τέλεια βαθμολογία 100 στον νέο δείκτη “Αειφορίας” – ακολουθούμενο στενά με βαθμολογία 99,9 από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (12η θέση συνολικά), το  Πανεπιστήμιο του Τορόντο (21η θέση) και το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας(34η θέση).

Η φετινή κατάταξη περιλαμβάνει 85 νεοεισερχόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τις NUS και UCB μεταξύ των κορυφαίων δέκα. Περισσότερα από τα μισά από τα νέα ιδρύματα που κατατάχθηκαν βρίσκονται στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων 11 από το Μπαγκλαντές, 10 από την Ινδονησία, πέντε από την Ινδία, πέντε από τη Μαλαισία και τέσσερα από το Καζακστάν.

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα παγκόσμια πανεπιστήμια QS:

1. Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT)

2. Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

3. Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

4. Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

5. Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

6. Imperial College London

7. ETH Zurich – Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο

8. Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS)

9. University College London (UCL)

10. Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ (UCB)

Στη λίστα υπάρχουν μόλις 8 ελληνικά Πανεπιστήμια:

Στη θέση 347 το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στη θέση  444 το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στη θέση 530 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στη θέση 534 το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στις θέσεις 791 – 800 το Πανεπιστήμιο Πάτρας

Στις θέσεις 901 – 950 η ΑΣΟΕΕ

Στις θέσεις 1001 – 1200 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Και στις θέσεις 1401+ το Πολυτεχνείο Κρήτης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...