24.3 C
Chania
Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2026

Τα 17 σημεία της συμφωνίας στο Μνημόνιο Συναντίληψης ΗΠΑ – Ιράν

Ημερομηνία:

Το Al Arabiya English εξασφάλισε ένα αντίγραφο του μνημονίου συναντίληψης ΗΠΑ-Ιράν. Το έγγραφο περιλαμβάνει τα ακόλουθα βασικά σημεία:

  • Το Ιράν και οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους τους στον τρέχοντα πόλεμο, δηλώνουν με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης τον άμεσο και μόνιμο τερματισμό του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, και αναλαμβάνουν την υποχρέωση από εδώ και στο εξής να μην εξαπολύσουν καμία εχθρική ενέργεια η μία εναντίον της άλλης, και θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας η μία εναντίον της άλλης.
  • Το Ιράν και οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα η μία της άλλης, και να απέχουν από την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις η μία της άλλης.
  • Το Ιράν και οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία εντός μέγιστης περιόδου 60 ημερών, με δυνατότητα παράτασης κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης.
  • Αμέσως μετά την υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό και θα αποτρέψουν οποιαδήποτε παρέμβαση ή παρεμπόδιση κατά του Ιράν, και θα αποκαταστήσουν την κυκλοφορία εντός το πολύ 30 ημερών στην πλήρη χωρητικότητά της· η κυκλοφορία των πλοίων θα είναι ανάλογη με τον προπολεμικό όγκο κυκλοφορίας από την πλευρά του Ιράν.
  • Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν επίσης να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τις γύρω περιοχές εντός 30 ημερών μετά την τελική συμφωνία.
  • Με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης, το Ιράν θα λάβει αμέσως μέτρα για να διασφαλίσει ότι η κίνηση των εμπορικών πλοίων από τον Αραβικό Κόλπο προς τη Θάλασσα του Ομάν και αντίστροφα θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών στον προπολεμικό όγκο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για την αφαίρεση τεχνικών εμποδίων και την εξουδετέρωση ναρκών από το Ιράν.
  • Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν, μαζί με τους περιφερειακούς εταίρους τους, να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συμφωνημένο και από τα δύο μέρη για την αποκατάσταση και την οικονομική ανάπτυξη του Ιράν, διασφαλίζοντας παράλληλα χρηματοδότηση τουλάχιστον 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Ο μηχανισμός εφαρμογής αυτού του σχεδίου, ως μέρος της τελικής συμφωνίας, θα διαμορφωθεί εντός 60 ημερών.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να τερματίσουν, βάσει χρονοδιαγράμματος που θα συμφωνηθεί ως μέρος της τελικής συμφωνίας, όλους τους τύπους κυρώσεων που αντιμετωπίζει επί του παρόντος το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), καθώς και όλων των μονομερών κυρώσεων των ΗΠΑ, τόσο των πρωτογενών όσο και των δευτερογενών.
  • Το Ιράν επαναλαμβάνει ότι δεν θα παράγει ποτέ πυρηνικά όπλα.
  • Το Ιράν και οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι η τύχη του εμπλουτισμένου υλικού και η τύχη όλων των άλλων αμοιβαία συμφωνημένων ζητημάτων που σχετίζονται με τα πυρηνικά, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αναγκών του Ιράν, θα αντιμετωπιστούν επαρκώς σε μια τελική συμφωνία.
  • Το Ιράν και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι, εν αναμονή μιας τελικής συμφωνίας, θα διατηρήσουν το status quo: το Ιράν θα διατηρήσει το status quo στο πυρηνικό του πρόγραμμα και οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν ούτε θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.
  • Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν ότι αμέσως μετά την υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης, και μέχρι την ημερομηνία άρσης των κυρώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει εξαιρέσεις (waivers) για τις εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου, πετροχημικών προϊόντων και των παραγώγων τους, καθώς και για όλες τις σχετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών, ασφαλιστικών, μεταφορικών και παρόμοιων υπηρεσιών.
  • Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν ότι, υπό το φως της προόδου των διαπραγματεύσεων προς μια τελική συμφωνία, τα δεσμευμένα ή περιορισμένα κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία του Ιράν θα αποδεσμευτούν και θα τεθούν πλήρως στη διάθεσή του.
  • Αυτά τα κεφάλαια, είτε διακρατούνται στον κύριο λογαριασμό είτε μεταφέρονται, θα χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε πληρωμή τελικού δικαιούχου καθορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και θα είναι πλήρως διαθέσιμα για χρήση. Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να εκδώσουν όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις σε αυτή τη βάση.
  • Το Ιράν και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι θα εγκαθιδρυθεί ένας μηχανισμός εφαρμογής για την επίβλεψη της επιτυχούς εφαρμογής και της μελλοντικής δέσμευσης στην Τελική Συμφωνία.
  • Μετά την υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης, και με τη λήψη διαβεβαιώσεων σχετικά με την έναρξη της εφαρμογής των Άρθρων 4, 5, 10 και 11 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης, καθώς και τη συνεχή εφαρμογή αυτών των βημάτων, το Ιράν και οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις για μια Τελική Συμφωνία αποκλειστικά όσον αφορά τα υπόλοιπα Άρθρα.

Η τελική συμφωνία θα εγκριθεί μέσω δεσμευτικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αλήθεια που “πονάει” για τις ανεμογεννήτριες και τις φωτιές κάθε καλοκαίρι

Της Νίκης Μπακούλη Κάθε καλοκαίρι βλέπουμε τεράστιες εκτάσεις να παραδίδονται στις φλόγες, με...

Η 3η Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα, στη Λευκωσία με Πικετί και την εγγονή του Αλιέντε

Πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία η 3η Διεθνής Διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα (ΙΝΑΤ)...

Οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν αντιδρούν δημοσίως στη συμφωνία με τις ΗΠΑ: “Τι κάνατε με το αίμα του Ηγέτη μας;”

Στην ιρανική κυβέρνηση επικρατεί ευρεία συναίνεση για τη συμφωνία – πλαίσιο μεταξύ...

Λαγοκέφαλος: Τι κάνουμε σε περίπτωση δαγκώματος – Οδηγίες από τον Ερυθρό Σταυρό

Λόγω της αυξανόμενης εμφάνισης του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός...