14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα rapid test στα Χανιά τα λένε self-test;

Ημερομηνία:

Αυτό είναι το λογικό ερώτημα που δημιουργήθηκε στο μυαλό μας όσο κοιτάζαμε τις συσκευασίες των τεστ καθώς και τα εξαρτήματά τους στην αποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων.

Βλέπετε, αυτό που είδαμε εμείς δεν ήταν self test αλλά rapid test. Όπως αυτά που κάνει ο ΕΟΔΥ σε πλατείες και κάθε τόσο στέλνει ανακοινώσεις στα ΜΜΕ για τα σημεία όπου διεξάγονται τα τεστ.

Το γράφει και πάνω στη συσκευασία με μεγάλα μάλιστα γράμματα: “SARS COV-2 RAPID ANTIGEN TEST NASAL”

Συσκευασία από την αποθήκη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων που εμπεριέχει 25 τεστ. Όπως γράφει με μεγάλα γράμματα πρόκειται για rapid test.

Μα και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, αφού μας εξήγησε τη διαδικασία που διεξάγεται το τεστ παραδέχθηκε και αυτός ότι κατ’ ουσίαν πρόκειται για rapid test.

Και όπως και στη διαδικασία που γίνεται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ το δείγμα έχει μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητά του. Η ειδική μπατονέτα πρέπει να εισέλθει μέσα στο ρουθούνι, ο χρήστης να την στρίψει μερικές φορές ώστε να μπει πιο βαθιά – γύρω στα δύο εκατοστά – ώστε να συλλεχθεί καλό δείγμα.

Για οσους έχουν κάνει rapid τεστ γνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή αφήνει μια δυσάρεστη αίσθηση με το κεφάλι του εξεταζόμενου να βρίσκεται σε θέση ψηλά και αυτόν που διεξάγει το τεστ με μία κίνηση να σπρώχνει μέσα τη μπατονέτα.

Τώρα, μια διαδικασία την οποία έκανε εξειδικευμένο προσωπικο καλείται να την κάνει ο κάθε πολίτης χωρίς ειδικες γνώσεις. Το self test αποδεικνύεται ότι δεν είναι παρά rapid test το οποίο το κάνεις μόνος σου.

Όμως, ποιος εγγυάται για την αποτελεσματική διεξαγωγή του;

Πάντως, παρά του ότι ξεκάθαρα πρόκειται για rapid test, το Υπουργειο Υγείας επιμένει να τα λέει self test ενώ για το ζήτημα της ανάγκης πρώτα να ανοίγονται οι κούτες των 25 τεστ και να επανασυσκευάζονται από τους φαρμακοποιούς πριν τα παραδώσουν στους πολίτες, το Υπουργείο Υγείας λέει:

«Ακόμα δεν υπάρχουν σε ατομικές συσκευασίες και θα πρέπει να δίνονται ένα ένα, καθώς σε ατομικές συσκευασίες θα κυκλοφορήσουν αργότερα».

Και μη χειρότερα…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...