Με ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Παντελή Κάπρο, και τον Επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Κρήτης, Αναστάσιο Ιωάννου, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΑΚ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των δασικών εκτάσεων και τα προβλήματα που προκύπτουν με την καλλιέργεια χαρουπιάς στο νησί.
Σοβαρές καθυστερήσεις στις Επιτροπές Αντιρρήσεων
Στην επιστολή του, το ΤΕΕ/ΤΑΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις διαδικασίες ανάρτησης και εξέτασης των δασικών χαρτών, ειδικά στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, οι υφιστάμενες Επιτροπές Αντιρρήσεων – μόλις μία σε κάθε Π.Ε. – καθώς και οι υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο των υποθέσεων.
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι έχουν κατατεθεί περισσότερες από 10.000 αντιρρήσεις, ενώ κάθε επιτροπή εξετάζει μόλις 100-120 υποθέσεις. Με αυτούς τους ρυθμούς, η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα απαιτήσει τουλάχιστον μία δεκαετία, επιφέροντας σημαντικές καθυστερήσεις και ανασφάλεια για πολίτες και επαγγελματίες.
Ζητήματα με την καλλιέργεια χαρουπιάς
Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα αφορά την καλλιέργεια χαρουπιάς, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ τονίζει ότι η χαρουπιά αποτελεί παραδοσιακή και σημαντική αγροτική δραστηριότητα για την Κρήτη και ζητά την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου. Ο στόχος είναι να ξεκαθαριστεί ποια είδη χαρουπιάς χαρακτηρίζονται ως δασικά (άγρια χαρουπιά) και ποια όχι, ώστε να αποφευχθούν άδικες διοικητικές αποφάσεις που πλήττουν τους παραγωγούς.
Άμεση παρέμβαση ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και στη δημιουργία περισσότερων Επιτροπών Αντιρρήσεων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης. Παράλληλα, ζητά την προστασία των αγροτών μέσω σαφών οδηγιών για τη χαρουπιά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της καλλιέργειάς της στην Κρήτη.
Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, με τους πολίτες και τους επαγγελματίες του κλάδου να αναμένουν ουσιαστικές λύσεις από την Πολιτεία.
Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.
Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.
Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:
- Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
- Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.
Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



