«Η Σερβία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ ή να καλλιεργήσει βαθύτερους δεσμούς με τη Ρωσία». Αυτό ήταν το προειδοποιητικό μήνυμα της Γερμανίας προς το Βελιγράδι, μετά την είδηση ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού λόγω των όσων συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο.
Δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με τις έξι χώρες της περιοχής (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι «η Σερβία έπρεπε να αποφασίσει εάν είναι στο πλευρό της Μόσχας ή της ΕΕ».
«Η ανάγκη για μια απόφαση φτάνει στο επίκεντρο», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, μεταδίδει ο Guardian. «Η σχέση με τη Σερβία είναι περίπλοκη – υπάρχει φως, αλλά και σκιές. Οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι σίγουρα μέρος των σκιών».
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβερνητική πηγή, το Βερολίνο ήταν «έκπληκτο και απογοητευμένο» όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφωνώντας να διαβουλεύονται μεταξύ τους για την εξωτερική πολιτική.
Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2012, αγωνίστηκε να εξισορροπήσει τους ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία με τις φιλοδοξίες για ενσωμάτωση στην Ευρώπη. Όμως οι εντάσεις έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με σημαντικό ποσοστό Σέρβων να εκφράζει ανοιχτά τη συμπάθειά του προς τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, «θα έχει υποστήριξη από την ΕΕ συνολικά και από τη γερμανική κυβέρνηση εάν πάρει το δρόμο προς την Ευρώπη. Αν επιλέξει τον άλλο δρόμο, θα έχει επακόλουθες συνέπειες», προειδοποιεί η Γερμανία.
Μυρίζει «μπαρούτι» στο Κόσοβο
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως αρχιστράτηγος, διέταξε τον σερβικό στρατό να είναι σε ετοιμότητα, να βρίσκεται σε εγρήγορση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς στο σερβικό τηλεοπτικό κανάλι Happy TV.
Ο Βούτσεβιτς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το TASS, εξήγησε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι τεταμένη και οι Κοσοβάροι άρχισαν να εφαρμόζουν την απόφαση για την απαγόρευση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας. Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει, ξεκαθάρισε, αλλά «ο στρατός είναι έτοιμος να εκτελέσει οποιοδήποτε έργο».
Σημειώνεται, ότι το Κοσσυφοπέδιο την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι αναβάλλει ένα σχέδιο κατάσχεσης αυτοκινήτων που ανήκουν σε Σέρβους, που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τοπικές πινακίδες κυκλοφορίας, αφού η ΕΕ και πολλές δυτικές χώρες προειδοποίησαν ότι η κίνηση θα πυροδοτήσει εθνοτικές εντάσεις.
Το Κοσσυφοπέδιο έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να δώσει εντολή στη Σερβική του μειονότητα να αλλάξει τις παλιές τους πινακίδες που χρονολογούνται πριν από το 1999, όταν η περιοχή ήταν ακόμα μέρος της Σερβίας, αλλά υπήρξε σκληρή αντίσταση από τους ντόπιους Σέρβους.
Από τη Δευτέρα (31/10), τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζεται στο Κόσοβο η απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας. Το μέτρο αφορά περίπου 6.000 οχήματα τα οποία κυκλοφορούν κυρίως στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Τα οχήματα αυτά έχουν πινακίδες που εκδόθηκαν στην κεντρική Σερβία και δεν φέρουν το κρατικό διακριτικό RKS (Republic of Kosova). Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο διεμήνυσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν την απόφαση αυτή και προειδοποίησαν ότι θα αποκλείσουν με οδοφράγματα οδικές αρτηρίες στο βόρειο Κόσοβο, εάν η αστυνομία προβεί σε κατασχέσεις οχημάτων. Στο Κόσοβο σήμερα υπάρχει ένταση, ωστόσο επικρατεί ηρεμία μιας και για την ώρα γίνονται μόνο συστάσεις.