14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τελεσίγραφο της Ρωσίας στις ΗΠΑ να μην στείλουν βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διπλωματική προειδοποίηση στις ΗΠΑ απηύθυνε η Ρωσία όσον αφορά στην αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία και η Μόσχα έκανε λόγο για «απρόβλεπτες συνέπειες» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Ρωσία έστειλε επίσημη προειδοποίηση στις ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (16/04), ώστε να μην στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσουν «απρόβλεπτες συνέπειες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Washington Post», η Μόσχα έστειλε μια διπλωματική νότα, προειδοποιώντας ότι οι παραδόσεις των «πιο ευαίσθητων» οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «ρίχνουν λάδι» στη σύγκρουση εκεί και θα μπορούσαν να έχουν «απρόβλεπτες συνέπειες».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε καμία διπλωματική αλληλογραφία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά, ο εν λόγω εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι, μαζί με συμμάχους και εταίρους, παρέχουμε στην Ουκρανία βοήθεια ασφαλείας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία οι Ουκρανοί εταίροι μας χρησιμοποιούν με εξαιρετικό αποτέλεσμα για να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια στην απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας και τις φρικτές πράξεις βίας».

Πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην Ουκρανία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο επί της δημοσίευσης της «Washington Post».

Νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία ύψους 800 εκατ. δολαρίων
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν την τελευταία δόση στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ανεβάζοντας το σχετικό σύνολο του οπλισμού σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου.

Ακόμα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι έστελνε όλο και πιο βαρύ και εξελιγμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, εναέριων και θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οβίδων μεγάλης εμβέλειας 155 χιλιοστών, ενώ εκπαίδευε Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση τους.

Επίσης, οι ΗΠΑ στέλνουν πρόσθετους αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, που έχουν συμβάλει στην πολεμική προσπάθεια μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι βύθισαν, την Πέμπτη (14/04), τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Moskva», χρησιμοποιώντας πυραύλους Neptune που έχουν αναπτυχθεί από τη χώρα τους.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι τα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα της Ουκρανίας είναι αυτά που αποτρέπουν τη Ρωσία μέχρι τώρα από το να επιχειρήσει μια απόβαση στην Οδησσό.

Πάντως, δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα έχει στείλει παρόμοιες διπλωματικά διαβήματα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, την Πέμπτη (14/04), ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, φάνηκε να υποχωρεί στο αίτημά του για παροχή στον ουκρανικό στρατό με ό,τι χρειάζεται και δη το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, η Τσεχία έχει ήδη στείλει άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν ελικόπτερα και οβίδες.

"google ad"

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ