28.8 C
Chania
Thursday, July 4, 2024

Τελικά υπήρχε “οδός Μπόλαρη”; Ναι, υπήρχε!

Ημερομηνία:

Μία, αναίτια – κατ’ εμάς – επίθεση δέχθηκε η εφημερίδα μας για δημοσίευμα της ιστορικής ερευνήτριας Ιωάννας Σφακιανάκη σχετικά με την οικογένεια Μπόλαρη (Οικογένεια Μπόλαρη… Μία οικογένεια με ιστορία).

Το απόσπασμα το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις αφορούσε την αναφορά σε οδό Μπόλαρη που πήρε την ονομασία της από ένα καφεστιατόριο /ταβέρνα, το οποίο ήταν τόπος συναντήσεως των Χανιωτών, ιδιοκτησίας των αδελφών Μπόλαρη.

Οπως διευκρίνησε η συγγραφέας του άρθρου κ. Ιωάννα Σφακιανάκη ποτέ δεν ανέφερε ότι είναι επίσημα καταγεγραμμένη η Οδός ή η Πλατεία στα Δημοτολόγια με το όνομα οδός Μπόλαρη αλλά ότι έτσι την έλεγαν οι πολίτες και έτσι καταγραφόταν και στις εφημερίδες της εποχής.

Σύμφωνα με όσους αντέδρασαν, δεν υπήρχε ποτέ αναφορά σε οδό Μπόλαρη παρά μόνο σε κάποιες ταχυδρομικές κάρτες που έκαναν λάθος ενώ και οι όποιες αναφορές από πολίτες αφορούσαν γενικά την περιοχή και γι’ αυτό έλεγαν “στου Μπόλαρη”. Ο συγκεκριμένος δρόμος πριν ονομαστεί Ηρώων Πολυτεχνείου, σύμφωνα με αυτούς, είχε τις ονομασίες “οδός δημοσίων Γραφείων” και “οδός Βασιλεώς Γεωργίου” και έτσι αναγραφόταν στα επίσημα έγγραφα ενώ οι πολίτες ποτέ δεν την ανέφεραν ως οδό Μπόλαρη.

Επειδή κληθήκαμε πριν προχωρούμε στην όποια δημοσίευση να κάνουμε έλεγχο και να μην τα ανεβάζουμε “αμάσητα”, επειδή “κάποιοι κάνουν άρθρα για συλλογή λάικ”, ακολουθήσαμε την συμβουλή τους.

Και αυτό που προκύπτει είναι ότι στα στα επίσημα πρακτικά του Δήμου Χανίων, γίνονται διαρκώς αναφορές σε “οδό Μπόλαρη”, κάτι που αποδεικνύει ότι η “οδός Μπόλαρη” δεν ήταν κάτι που φαντάστηκε η συγγραφέας, εκτός και αν το φαντάστηκαν και όλα τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων εκείνης της περιόδου ή και αυτοί έκαναν λάθος στις αναφορές τους, όπως έκαναν στις… ταχυδρομικές κάρτες…

Πιο συγκεκριμένα, με μία γρήγορη έρευνα στα αρχεία του Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος βρήκαμε πολλές αναφορές στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δήμου Χανίων σε οδό Μπόλαρη.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Απόφαση Δημαρχιακής Επιτροπής Χανίων, 11 Ιανουαρίου 1932, αναφορά ως οδός Δικαστηρίων Μπόλαρη, 18 Σεπτεμβρίου 1912, Πρακτικό Συνεδριάσεως της Επιτροπείας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αναφορά ως οδός Μπόλαρη, 7 Απριλίου 1924, ως Μπόλαρη.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε “οδός Δημοσίων Γραφείων”, ούτε σε “οδό Βασιλέως Γεωργίου”.

Υπάρχουν αναφορές σε “πλατεία Δημοσίων Γραφείων”, όπως φαίνεται στο πρακτικό συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων από τις 18 Ιουλίου του 1904, παρομοίως από 21 Σεπτεμβρίου 1904 αναφορά σε πλατεία του Μεγάρου των Δημοσίων Γραφείων, και από 11 Οκτωβρίου 1905 ξανά ως πλατεία Δημοσίων Γραφείων, καμία όμως σε οδό.

Δε θα δίναμε τόση σημασία σε ένα θέμα που είναι δευτερεύων, για το οποίο αν υπήρχαν αντιρρήσεις θα μπορούσαν να εκφραστούν πολιτισμένα και όχι ισοπεδωτικά, στα πλαίσια μίας προσπάθειας αποτύπωσης με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται ιστορικών δεδομένων, όπως οφείλουν να κάνουν όσοι ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν την ιστορία του τόπου μας.

Όμως δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να προχωρά σε ισοπεδωτικές επιθέσεις εις βάρος μας όσο και αρθρογράφων. Πόσο μάλλον όταν αυτά που αναφέρουν δεν τεκμηριώνονται, όπως είναι ξεκάθαρο και από τα στοιχεία που παραθέσαμε.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χανιώτικη παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες “μυστικές” της Ευρώπης

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η αλήθεια είναι πως το...

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται όροι, οι...

Τιμούν δύο λαμπρούς Κρητικούς επιστήμονες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασή Γωνιάς «Ο Τίμιος Σταυρός» σε...