11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια και τη διαφθορά στην Αλβανία – Ο Ράμα λέει ότι οι διαδηλωτές είναι “υπέρ του Πούτιν” – “Αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της Αλβανίας”

Ημερομηνία:

Καθώς οι διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας, των υψηλών φόρων και της κυβερνητικής διαφθοράς συνεχίστηκαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι ένας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες του διεμήνυσε ότι αυτές οι διαμαρτυρίες είναι υπέρ της Ρωσίας.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της Αλβανίας και έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.

Οι πολίτες ζητούν χαμηλότερους φόρους για τους φτωχούς, υψηλότερους φόρους για τους ολιγάρχες, τέλος στο κράτος που λένε ότι έχει αιχμαλωτιστεί από την επιχειρηματική ελίτ και ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο.

Ο Ράμα και έχει επανειλημμένα πει στους διαδηλωτές να ντρέπονται για τον εαυτό τους καθώς είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που διαμαρτύρεται για τις «συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία».

Οι Αλβανοί θα πρέπει να ντρέπονται, καθώς είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που διαμαρτύρεται για τις «συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, καθώς οι διαδηλώσεις σε όλη την Αλβανία συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα.

Μετά την έκτη διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του, ισχυρίστηκε ότι ένας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες επικοινώνησε μαζί του και είπε: «Διάβασα ένα μήνυμα που μου ήρθε πριν από δύο ημέρες από τις Βρυξέλλες όπου μου λέει «ξέρετε ποιος είναι πίσω από αυτές τις διαδηλώσεις στα Τίρανα; Η Ρωσία έχει μεγάλες ελπίδες για οικονομικές διαμαρτυρίες».

Συνέχισε λέγοντας ότι όσοι διαμαρτύρονταν κινδύνευαν να γίνουν εργαλείο ξένων συμφερόντων, όπως του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι πολίτες, ωστόσο, λένε ότι δεν διαμαρτύρονται για κάτι που έχει να κάνει με την Ουκρανία, αλλά μάλλον για τους υψηλούς φόρους, τη διαφθορά και την άλωση του κράτους από τους «ολιγάρχες».

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με κατώτατο μισθό μόλις 240 ευρώ το μήνα είδε τις τιμές της βενζίνης να αυξάνονται σε πάνω από 2 ευρώ το λίτρο – για λίγο οι υψηλότερες στην ήπειρο και 17η υψηλότερη παγκοσμίως.

Περίπου το 53% αυτής της τιμής είναι φόροι και οι πολίτες ζήτησαν φορολογικά μέτρα για την προστασία των μέσων διαβίωσής τους.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση, ο Ράμα είπε ότι «είναι προσβλητικό για την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας» το γεγονός ότι οι άνθρωποι διαμαρτύρονται και λυπάται για τους διαδηλωτές, καθώς αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της Αλβανίας.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αλβανίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και οι σκληρές οικονομικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μετανάστευσης και τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Όσοι διαδήλωσαν στα Τίρανα την Κυριακή ήταν σαφές ότι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση τους κλέβει και επιτρέπει στους «ολιγάρχες» να καθορίζουν τις τιμές. Επισήμαναν πολλά σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων που έχουν εξαφανιστεί.

Επεσήμαναν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, τις υψηλές τιμές των καυσίμων και τις αυξήσεις στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, όπως το σιτάρι, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Το πλήθος της Κυριακής πραγματοποίησε πορεία από την κεντρική πλατεία των Τιράνων προς το γραφείο του πρωθυπουργού, φωνάζοντας «εγκληματική κυβέρνηση», «κάτω ο δικτάτορας» και κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με μια ελίτ πλούσιων επιχειρηματιών. 

Άλλοι φώναζαν «αν δεν πέσουν οι τιμές, θα πέσει η κυβέρνηση» και κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι είναι «εκατομμυριούχοι με βίλες και αυτοκίνητα».

Ένα άλλο έντονο σημείο διαμάχης μεταξύ του λαού και του κράτους είναι ο ρόλος της αστυνομίας. Στο τελευταίο από μια μακρά σειρά παραδειγμάτων αστυνομικής βίας, αστυνομικοί χωρίς σήματα ή ταυτότητες συνέλαβαν δεκάδες ειρηνικούς διαδηλωτές και τους κράτησαν για 72 ώρες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Επί τέσσερις ημέρες, ο Ράμα αρνήθηκε να υποχωρήσει σε μέτρα για να βοηθήσει τους πολίτες και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία σχέση με την αύξηση των τιμών. Αλλά την επόμενη ημέρα, ανακοίνωσε ανώτατο όριο τιμών στα καύσιμα ύψους 1,76 ευρώ ανά λίτρο, που εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό για πολλούς Αλβανούς.

Ο Ράμα ανακοίνωσε τελικά ένα πακέτο μέτρων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για οικογένειες που έχουν ανάγκη, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει την οικονομική δυσπραγία για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Υπάρχει δημόσια απογοήτευση για το γεγονός ότι ο Ράμα προσπάθησε επανειλημμένα να πλαισιώσει τις διαδηλώσεις ως «ενάντια στις συνέπειες της Ουκρανίας», ενώ απέτυχε να αντιμετωπίσει τις επίμονες κατηγορίες για διαφθορά και κατάληψη του κράτους από ολιγάρχες.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τις διαδηλώσεις ως μέρος μιας ρωσικής συνωμοσίας για την «αποσταθεροποίηση της χώρας», χωρίς να παράσχουν αποδείξεις.

Η απόδοση της ευθύνης των διαδηλώσεων ή της κριτικής προς την κυβέρνηση στη ρωσική επιρροή είναι μια συνήθης τακτική που χρησιμοποιείται από την εποχή του κομμουνισμού, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς έληξε πριν από 30 χρόνια.

euractiv.gr

kosmodromio.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

κ. Κουτσούμπα, όλος ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο κάποιοι λίγοι

Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό...

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές...

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το...