17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Γαλλία: Τεράστιο σκάνδαλο κακοποίησης ηλικιωμένων σε πολυτελές γηροκομείο όπως στα Χανιά

Ημερομηνία:

Το διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού ομίλου φροντίδας ηλικιωμένων Orpea απέλυσε τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Ιβ Λε Μασν, δήλωσε η εταιρεία την Κυριακή εν μέσω ισχυρισμών για κακομεταχείριση των τροφίμων που διατυπώθηκαν σε βιβλίο.

Η εταιρεία διόρισε τον σημερινό μη εκτελεστικό πρόεδρο, Φιλίπ Σαριέ, ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Οι μετοχές της Orpea έχασαν περίπου το ήμισυ της αξίας τους την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων ενός βιβλίου που κατηγορούσε την εταιρεία για κακομεταχείριση ηλικιωμένων που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδα. Η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Η αποστολή του κ. Σαριέ θα είναι να διασφαλίσει, υπό τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές σε όλη την εταιρεία και να ρίξει φως στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Το βιβλίο «Les Fossoyeurs» (Οι νεκροθάφτες) του δημοσιογράφου Βικτόρ Καστεενέ , το οποίο κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ανέφερε ότι τα τρόφιμα και τα προϊόντα περιποίησης σε ένα σπίτι Orpea σε μια πλούσια γειτονιά κοντά στο Παρίσι λιγοστεύουν, αν και οι κάτοικοι πλήρωναν μηνιαίες αμοιβές πολλών χιλιάδων ευρώ.

Η εταιρεία, κάτω από τεράστια πίεση τόσο από τη γαλλική κυβέρνηση όσο και από τους μετόχους, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσλάβει δύο εταιρείες για να εξετάσουν ισχυρισμούς για κακομεταχείριση. Αυτά ήταν ακόμη στη διαδικασία προσδιορισμού, είπε.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία κάνουν λόγο για «αποκαρδιωτικές περιγραφές», κατηγορώντας την Μπριζίτ Μπουργκινιόν, υπουργό Αυτονομίας, για «χαρακτηριστικά καθυστερημένη αντίδραση». Η Μπουργκινιόν θα υποδεχθεί τους επικεφαλης της Orpea, Φιλίπ Σαριέ και Ζαν-Κριστόφ Ρομερσί, μετά τη διαμάχη για το βιβλίο Les Fossoyeurs και έπειτα από αίτημα του Ολιβιέ Βεράν.

«Δεν θα αρκεστούμε σε εξηγήσεις σε μια συνάντηση, θα αμφισβητήσουμε ολόκληρη την ομάδα», επιμένει η Μπριζίτ Μπουργκινιόν, Υπουργός Υπεύθυνη για την Αυτονομία στο μικρόφωνο της France Inter.

«Ξεκινάμε μια έρευνα IGAS (Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων) και μια οικονομική έρευνα από την IGF (Γενική Επιθεώρηση Οικονομικών)», ανακοίνωσε [ροσθέτοντας ότι «όλες οι ARS (Περιφερειακές Υπηρεσίες Υγείας) θα πάνε να δουν τι συμβαίνει σε όλα τα ιδρύματα αυτής της εταιρείας».

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει για την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων από πολυεθνικές στη φροντίδα εξαρτημένων ατόμων: «Οι κερδοσκόποι του γκρίζου χρυσού». Η τρίτη ηλικία είναι ένα χρυσωρυχείο για εταιρείες όπως η Orpea και Korian, που είναι παγκόσμιοι ηγέτες στα γηροκομεία, είναι στο χρηματιστήριο και λαμβάνουν κρατικό χρήμα. Αυτό είναι ένα σύστημα που χρειάζεται αναθεώρηση από τη βάση ως την κορυφή, αναφέρει η εφημερίδα.

Όπως και στα Χανιά, συμφωνα με μαρτυρίες του προσωπικού, η εταιρεία αναζητούσε τρόπους για τη μεγιστοποίηση των κερδών προχωρόντας σε περικοπές “περιττών” εξόδων. Περικοπές είχαν γίνει στην ποσότητα του φαγητού που έδιναν, ακόμα και στις πάνες των ηλικιωμένων και στην φροντίδα της καθαριότητάς τους.

“Μόλις μπήκα στην εγκατάσταση και άνοιξε η πόρτα του ασανσέρ κατάλαβα ότι κάτι εδώ πήγαινε πολύ στραβά”, λέει πρώην υπάλληλος. “Σύντομα, έφτασε στη μύτη μου αυτή η φρικτή μυρωδιά κατρουλιού. Έμαθα ότι αυτό συνέβαινε επειδή δεν τους άλλαζαν τις πάνες όπως όφειλαν. Έμεινα εκεί για 1 περιπου χρόνο και δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσο δύσκολο ήταν. Η διοίκηση μας ανάγκαζε να περιορίζουμε τα υλικά που χρησιμοποιούσαμε για τη φροντίδα τους, από τις πάνες έως το φαγητό”.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στις οικογένειες των θυμάτων να προχωρήσουν σε μηνύσεις εις βάρος της εταιρείας.

"google ad"

“Η μητέρα μου δε θα επιστρέψει πίσω, όμως αν δεν αγωνιστούμε ενάντια σε αυτή την αθλιοτητα, τα πράγματα δε θα αλλάξουν” είπε η Isabelle Schwartz της οποίας η μητέρα επίφερε πολλαπλά κατάγματα την περίοδο που βρισκοταν σε γηροκομεία της εταιρείας Orpea δυτικά του Παρισίου.

Η BlackRock κατέχει πλέον το 5,27% της χτυπημένης από σκάνδαλα Oprea

Η BlackRock ξεπέρασε το όριο του 5% στη γαλλική εταιρεία φροντίδας ηλικιωμένων Orpea που επλήγη από σκάνδαλα, μετά την αγορά μετοχών, ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρεία επιτήρησης AMF σε ρυθμιστική κατάθεση την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Blackrock, ενεργώντας για πελάτες και funds, κατέχει πλέον το 5,27% του κεφαλαίου και το 4,39% των δικαιωμάτων ψήφου της Orpea, αναφέρθηκε.

Οι μετοχές της Orpea έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι θα ξεκινήσει μια ευρεία έρευνα για την εταιρεία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών σχετικά με κακοδιαχείριση, τις οποίες έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...