15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τετραήμερη εργασία: Το «πείραμα» ξεκίνησε σήμερα στη Βρετανία

Ημερομηνία:

Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, από μικρά εστιατόρια έως και μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες, ξεκίνησαν από σήμερα, Δευτέρα, να εφαρμόζουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας, χωρίς μείωση μισθού.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες και υλοποιείται από την 4 Day Week Global σε συνεργασία με το think tank Autonomy, την 4 Day Week Campaign και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και του Boston College.

Η δοκιμή βασίζεται στο μοντέλο 100:80:100 (100% του μισθού για το 80% του χρόνου), με αντάλλαγμα τη δέσμευση για διατήρηση της παραγωγικότητας στο 100%.

Ο Joe O’Connor, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού ομίλου 4 Day Week Global, δήλωσε ότι «καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο επίδικο για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο, εστιασμένη στην παραγωγή αποτελεί το όχημα για να τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ορισμένες από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρέχουν εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες στο χώρο εργασίας, στέγαση, περιποίηση δέρματος, υπηρεσίες πρόσληψης προσωπικού για κτίρια και κατασκευές, ή αφορούν τον κλάδο των τροφίμων και ποτών και το ψηφιακό μάρκετινγ.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεργαστούν με κάθε συμμετέχοντα οργανισμό ώστε να αποτυπώσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα στην επιχείρηση και την ευημερία των εργαζομένων της, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια του πιλοτικού προγράμματος, το περιέγραψε ως «ιστορική δοκιμή». «Θα αναλύσουμε το πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο να έχουν μια επιπλέον ελεύθερη ημέρα,  όσον αφορά το άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση, την ικανοποίηση από την εργασία και την ποιότητα ζωής, την υγεία, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής», δήλωσε. «Η τετραήμερη εβδομάδα θεωρείται γενικά  μια πολιτική με τριπλό κέρδος – βοηθά τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα. Οι ερευνητικές μας προσπάθειες θα εμβαθύνουν σε όλα αυτά», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί τέλος, ότι πιλοτικά προγράμματα τετραήμερης εργασίας αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος στην Ισπανία και τη Σκωτία.

Πηγή: Guardian

kosmodromio.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...