Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

16.8 C
Chania
Thursday, April 24, 2025

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για τη χρήση AI από μαθητές

Ημερομηνία:

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να αλλάζει ριζικά τη ζωή όλων μας καθώς εισβάλλει σε όλο και περισσότερους τομείς, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που εκφράζουν ανησυχία για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και τις κοινωνικές ανισότητες που ενδέχεται να δημιουργήσει.

Οι εταιρείες AI ισχυρίζονται ότι τα εργαλεία τους μπορούν να εξατομικεύσουν και να επιταχύνουν τη μάθηση

Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα εργαλεία AI για να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο, για τη βαθμολόγηση γραπτών ή και τη δημιουργία διδακτικού υλικού για μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν φαίνεται να προκρίνουν την εκτεταμένη χρήση των εργαλείων αυτών από την πλευρά των μαθητών τους, υπό τον φόβο ότι αυτό θα οδηγήσει σε αντιγραφές ή απλή παράθεση στοιχείων χωρίς κριτική σκέψη και βαθιά γνώση του αντικειμένου, ενώ πιστεύουν ότι διαταράσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις στον πυρήνα της διδασκαλίας και της μάθησης.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες AI ισχυρίζονται ότι τα εργαλεία τους μπορούν να «μεταμορφώσουν», να «εξατομικεύσουν» και να «επιταχύνουν» τη μάθηση, κάτι που πολλά παιδιά έχουν διαπιστώσει όταν έχουν να παραδώσουν σε σύντομο διάστημα δύσκολες εργασίες.

Αντιγραφή ή βοήθεια;

H AI «χρησιμοποιείται ήδη από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών και των μαθητών», λέει η Τζένιφερ Κάρολαν, η οποία υπήρξε καθηγήτρια Ιστορίας και πλέον είναι επικεφαλής εταιρείας που επενδύει σε εργαλεία μάθησης AI.

Το chatbot Gemini της Google, για παράδειγμα, μπορεί να εξετάζει τους μαθητές με ερωτήσεις που τους προτρέπουν να επιδείξουν και να εξασκηθούν σε αυτά που γνωρίζουν. Τι γίνεται όμως με αυτά που τους δίνονται με ευκολία, χωρίς κόπο και μελέτη;

Ο Άλεξ Μπάρον, διευθυντής σε δημόσιο σχολείο στην Ουάσινγκτον, θεωρεί τις ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές μαθηματικών – όπου οι μαθητές γράφουν «δείξε μου τα βήματα επίλυσης» ή «δείξε μου πώς» – μια μορφή αντιγραφής.

Ο ίδιος όμως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη δική του δουλειά. Για παράδειγμα, αναλύει ακαδημαϊκά και συμπεριφορικά δεδομένα των μαθητών και στη συνέχεια τους χωρίζει σε ομάδες για στοχευμένη υποστήριξη.

Το Gemini της Google μπορεί να εξετάζει τους μαθητές με ερωτήσεις ώστε να εξασκηθούν σε αυτά που γνωρίζουν

εικόνα που δείχνει παράδειγμα χρήσης AI για λύσεις μαθηματικών, όπου τα βήματα παρουσιάζοναι ένα προς ένα

Παράδειγμα χρήσης AI για λύσεις μαθηματικών, όπου τα βήματα παρουσιάζοναι ένα προς ένα

Αρκετές από τις δημοφιλείς εφαρμογές μαθηματικών ανήκουν στην Google, συμπεριλαμβανομένων των PhotoMath και Google Lens. Ο Ρόμπερτ Γουόνγκ, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων της Google για τη μάθηση και την εκπαίδευση, δήλωσε από την πλευρά του ότι τα εργαλεία αυτά είναι ανεκτίμητα για τους μαθητές των οποίων οι γονείς δεν μπορούν να τους βοηθήσουν με τα μαθηματικά στο σπίτι.

Αναφερόμενος σε σχετική μελέτη, ο ίδιος δήλωσε ότι η αντιγραφή έχει λιγότερο να κάνει με την πρόσβαση στην AI και περισσότερο με «άλλους παράγοντες, όπως το αν οι μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον μέσα στην τάξη».

Ο καθηγητής Μάικ Σάλιβαν στη Μασαχουσέτη εκτιμά ότι περίπου οι μισοί μαθητές του χρησιμοποιούν προγράμματα επίλυσης προβλημάτων όπως το Google Lens ως βοήθεια στο σπίτι. Αλλά έχει πιάσει επίσης μαθητές να χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια τεστ μέσα στην τάξη.

«Είναι πολύ εύκολο», λέει ο ίδιος. Η εμπειρία αυτή τον έκανε να επανεξετάσει τη διδακτική του που έως τώρα βασιζόταν στους υπολογιστές μέσα στην τάξη.

AI: Χρήσιμη υπό προϋποθέσεις

Άλλοι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι τα εργαλεία της AI αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για τον προγραμματισμό του μαθήματος. Με το ChatGPT δεκάδες σελίδες διδακτέας ύλης στη διάρκεια των ετών μετατρέπονται σε χρήσιμο υλικό.

Επίσης, το να ζητήσει ένας μαθητής από ένα chatbot να συνοψίσει τις σημειώσεις σε έναν οδηγό μελέτης είναι μια καλή ιδέα, για παράδειγμα. Από την άλλη, δεν φαίνεται σωστό οι μαθητές να χρησιμοποιούν την AI για να συντάσσουν εκθέσεις ή να διεξάγουν έρευνα.

Οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι η εύρεση διαφόρων πηγών πληροφοριών και η σύνθεσή τους από τον ίδιο τον μαθητή σε γραπτό κείμενο είναι το κλειδί για την εκμάθηση. Παράλληλα αναδεικνύονται και δύσκολα ηθικά ζητήματα γύρω από το πώς τα chatbots βασίζονται σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Αυτό που συνήθως φαντάζει δύσκολο για τους μαθητές και κάνει την AI ιδιαίτερα δελεαστική είναι η συγγραφή εργασιών. Από την άλλη οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναθέτουν περισσότερα γραπτά, αφού ο χρόνος για τη βαθμολόγησή τους δεν τους περιορίζει πλέον.

Το 2020, η πολιτεία του Τέξας υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο ύψους 391.000.000 δολαρίων με την εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας Cambium Assessment, εν μέρει για την παροχή αυτοματοποιημένης βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων των μαθητών.

Όμως υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτή σε σχολείο του Ντάλας, όπου το λογισμικό έδωσε βαθμολογίες χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Όταν η περιφέρεια υπέβαλε περίπου 4.600 δείγματα γραπτού λόγου μαθητών για επαναξιολόγηση, περίπου 2.000 έλαβαν υψηλότερη βαθμολογία.

Τεχνητή νοημοσύνη: Μια μεγάλη επιχείρηση

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι εταιρείες που εργάζονται στον άξονα της τεχνητής νοημοσύνης και της εκπαίδευσης έχουν συγκεντρώσει 1,5 δισ. δολάρια, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη στοιχεία της Reach Capital.

Οι μεγαλύτεροι παίκτες στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, όπως η Google, η Microsoft και η Khan Academy, προωθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό την AI για την έρευνα των μαθητών, τη διδασκαλία και το σχεδιασμό μαθημάτων των εκπαιδευτικών.

Αλλά πολλοί εκπαιδευτικοί – και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής – δεν είναι βαθιά εξοικειωμένοι με την AI.  Το Λος Άντζελες, για παράδειγμα, προσέλαβε μια άπειρη νεοφυή επιχείρηση για να δημιουργήσει ένα chat bot ΑΙ για μαθητές και οικογένειες. Η προσπάθεια απέτυχε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατηγορήθηκε για απάτη.

Το ηθικό δίλημμα πάντως παραμένει για τα όρια χρήσης της AI στην εκπαίδευση και τους περιορισμούς όσον αφορά τους μαθητές. Το μέλλον θα δείξει.

in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ