17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Τζανακόπουλος: Αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα λάβει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης – Σγουρίδης: Αν ξαναζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης οι ΑΝΕΛ δεν θα τη δώσουν

Ημερομηνία:

«Απαράδεκτες συνωμοσιολογίες» και «άθλιες φήμες» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος τις αναφορές περί συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος.

«Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Κυριότερα όμως φανερώνει ότι κάποιοι έχουν αποδεχθεί πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει θετική ρύθμιση για το χρέος και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν αυτήν την επιτυχία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο με διευρυμένη πλειοψηφία, ενώ πρόσθεσε πως αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα λάβει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρώσει την τετραετία.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Και θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

Στη συνέχεια ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ταυτίσει την διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας με ψήφο εμπιστοσύνης ή σε διαφορετική περίπτωση σε ποιες ψήφους προσδοκάτε από το κοινοβούλιο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε: «Όχι. Σας είπα, εφόσον τεθεί οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης του Κοινοβουλίου, της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου και από τον οποιοδήποτε στην ελληνική κυβέρνηση τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι για την κυβέρνηση, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνιστά πράξη ευθύνης και πατριωτισμού που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα. Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε ότι η συμφωνία έχει κλείσει και βρίσκει τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

«Ο Μητσοτάκης νομιμοποιεί φασιστική ρητορεία και πρακτικές»

Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ και το VMRO ότι «όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν να παίξουν το χαρτί του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες». Κάλεσε επίσης το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τη συμφωνία, αν θέλει να δικαιώσει την ιστορία και τις ιδεολογικές του αρχές. Για τον Σταύρο Θεοδωράκη υπογράμμισε ότι «τήρησε μία πολύ υπεύθυνη στάση που τιμά τον ίδιο και σέβεται τις ιδεολογικές αρχές του και την ιστορία».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι οι προβοκατόρικες ενέργειες των τελευταίων ημερών που έχουν οργανωθεί από μία χούφτα μελών και στελεχών της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με Χρυσαυγίτες δεν μπορούν να δημιουργήσουν την εικόνα του εθνικού διχασμού. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ηγεσία της, αλλά και μερίδα του Τύπου που υποστηρίζει τη χρυσαυγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της Κεντροδεξιάς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τα χτεσινά περιστατικά στα Γιαννιτσά, αλλά και στα Χανιά, όπου ομάδες πέντε-έξι μελών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση, έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και της εθνικιστικής στροφής της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες. Έρχονται σε συνέχεια του φασιστικού παραληρήματος του στελέχους της ΝΔ, Πριονίδη, που καλούσε σε πογκρόμ εναντίον αριστερών και μάλιστα με την πλήρη κάλυψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ηγεσία της και μερίδα του τύπου που υποστηρίζει τη χρυσαυγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της κεντροδεξιάς. Οι προβοκατόρικες ενέργειες των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να δημιουργήσουν εικόνα εθνικού διχασμού. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνεπάγεται ότι τα περιθωριακά περιστατικά των τελευταίων ημερών οργανώνονται κατ’ εντολήν και με την πλήρη κάλυψή του. Με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και πρακτικές. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της ΝΔ» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σγουρίδης: Αν ξαναζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης οι ΑΝΕΛ δεν θα τη δώσουν

Καταψηφίζοντας στην ελληνική Βουλή τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ μπαίνει θέμα δεδηλωμένης, είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης.

Πρόσθεσε πως η θέση των ΑΝΕΛ παραμένει σταθερή και θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Είπε ακόμα πως αν ξαναζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, οι ΑΝΕΛ δε θα τη δώσουν.

"google ad"

Ο κ Σγουρίδης επιβεβαίωσε ουσιαστικά όσα είπε ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ότι δηλαδή η κυβέρνηση έδωσε το όνομα γιατί υπήρχαν ανταλλάγματα στα θέματα της οικονομίας, το χρέος και τις συντάξεις, λέγοντας, ότι έγιναν κάποιες συζητήσεις στο περιθώριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, «σε ένα πηγαδάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πάντως πως εξετάστηκαν όλα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και μπήκαν όλα στη ζυγαριά, εκτός από το θέμα της πρότασης μομφής στον κ Κοτζιά.

Όπως είπε ακόμα η παράταξη του ζήτησε δημοψήφισμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να το προκαλέσει, για αυτό ζητούν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην σχετική ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή, για να πάρει – όπως είπε – όλος ο πολιτικός κόσμος την ευθύνη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...