16.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

Τζούλιαν Ασάνζ: Ομάδα Αυστραλών βουλευτών θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να ζητήσει την απελευθέρωσή του

Ημερομηνία:

Διακομματική αντιπροσωπεία Αυστραλών βουλευτών θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα για να ζητήσει την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα υποστήριξής του.

Η αντιπροσωπεία θα ζητήσει από Αμερικανούς αξιωματούχους να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να εκδοθεί ο Ασάνζ από τη Βρετανία όπου κρατείται στις ΗΠΑ.

Στην αποστολή αυτή θα συμμετάσχουν ο πρώην αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης Μπάρναμπι Τζόις, βουλευτές από το κυβερνών κόμμα των Εργατικών, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Τι δήλωσε ο αδελφός του Ασάνζ

Ο αδελφός του Ασάνζ και επικεφαλής της οργάνωσης Assange Campaign, ο Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε ότι η πλειονότητα των Αυστραλών δεν κατανοεί για ποιο λόγο η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ζητεί την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ.

«Οι Αυστραλοί θεωρούν τις ΗΠΑ τον πιο στενό μας σύμμαχο (…) αλλά αυτή τη στιγμή ο Τζούλιαν κρατείται όμηρος από μια εκδικητική αμερικανική κυβέρνηση, κάτι που βλάπτει τις σχέσεις ΗΠΑ- Αυστραλίας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Η αυστραλιανή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και η American Civil Liberties Union.

Ο Ασάνζ, Αυστραλός υπήκοος, κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου εδώ και περισσότερο από 4 χρόνια, αφότου η βρετανική αστυνομία τον συνέλαβε βγάζοντάς τον βιαίως από την πρεσβεία του Ισημερινού στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Συνεχίζει τη μαραθώνια δικαστική μάχη για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Ασάνζ, 51 ετών, για «συνωμοσία» μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την αποκάλυψη δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ το 2010, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ακόμη και 175 ετών.

Τον Μάιο ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί διπλωματική λύση προκειμένου να τερματιστεί η κράτηση του Ασάνζ και είχε προσθέσει ότι ανησυχεί για την ψυχική του υγεία.

Ωστόσο οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί δεν στηρίζουν τον ιδρυτή του WikiLeaks. Μόνο λίγα μέλη του Κογκρέσου έχουν ζητήσει να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θάλασσα και τις ακτές

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δημιούργησε και προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

Δωρεά ενός περιπολικού αυτοκινήτου από το Δήμο Βιάννου στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου

Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου Νικόλαου...

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας και τελευταίος εκδότης της εφημερίδας “Η ΤΟΛΜΗ” Σπύρος Καλλέργης

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία, πολιτικού και...