14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τηλεόραση από τους Πολίτες

Ημερομηνία:

Μια νέα πρόταση για τα ΜΜΕ από την Κρήτη | Με χρηματοδότηση μόνο από το κοινό, χωρίς διαφημίσεις, χορηγούς, κρυφές ή φανερές επιδοτήσεις και χωρίς εργοδότες που περιμένουν να κερδίσουν από άλλες μπίζνες, με καθαρούς λογαριασμούς και με διαφορετική ματιά στην επικαιρότητα ξεκίνησε στην Κρήτη η «Τηλεόραση από τους Πολίτες».

Πρόκειται για ένα νέο πείραμα στην «τηλεοπτική» κάλυψη των ειδήσεων από τα μέλη της ομάδας παραγωγής που δημιουργούν ρεπορτάζ με βίντεο δίνοντας το λόγο στους ανθρώπους του νησιού οι οποίοι δεν «παίζουν» συνήθως στα τοπικά ή τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

Όλα τα ρεπορτάζ δημοσιεύονται στη σελίδα www.politestv.gr και διανέμονται προς χρήση και αναπαραγωγή χωρίς πνευματικά δικαιώματα παρά μόνο με υποχρέωση αναφοράς της πηγής. Ακολουθώντας το παράδειγμα της ομάδας του Debtocracy, το νέο εγχείρημα φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για την οικονομική στήριξη και κάλυψη των εξόδων της παραγωγής.

Μόνο που στην περίπτωση αυτή φτιάχνεται ένα μέσο ενημέρωσης με ροή βιντεο-θεμάτων και συνεργάτες σε όλη την Κρήτη αλλά και στην Αθήνα, για την ανάδειξη θεμάτων τοπικού αλλά εν τέλει και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Οι συνεισφορές γίνονται μέσω donation (paypal) ή μέσω απευθείας καταθέσεων σε τραπεζικό λογαριασμό ενώ στο τέλος κάθε μήνα δημοσιεύεται πλήρης απολογισμός εσόδων εξόδων.

Τα πρώτα θέματα
Στα πρώτα θέματά της η Τηλεόραση από τους Πολίτες δίνει το λόγο στα μέλη του δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ που αντιδρούν στη σαρωτική επέλαση της πράσινης ανάπτυξης στο νησί. Μιλά με τους απεργούς της Χαλυβουργίας Ελλάδος που βρέθηκαν στην Κρήτη και παρουσιάζει το κοινωνικό νόμισμα Καερέτι και τα δίκτυα κοινωνική οικονομίας στα Χανιά και την Ιεράπετρα με τις προσπάθειες πους για μια ζωή χωρίς χρήμα. Τέλος, μιλά με τον Βαγγέλη Πισία για τις «επικίνδυνες» γεωπολιτικές συμμαχίες γύρω από τα πετρέλαια της Νότια Κρήτης.

Και Βιντεοθήκη
Εκτός από τα πρωτογενή ρεπορτάζ της ομάδας παραγωγής, στην Τηλεόραση από τους Πολίτες συλλέγονται και αναδημοσιεύονται ντοκιμαντέρ, έρευνες και ρεπορτάζ άλλων δημιουργών που κυκλοφορούν ήδη στο internet και έχουν σχέση με την Κρήτη, με σκοπό τη δημιουργία ενός αρχείου βίντεο για το νησί και τους ανθρώπους του.

Εκεί φιλοξενούνται ήδη μεταξύ άλλων η ταινία του Μ. Ανδριωτάκη «Προσοχή, Φονικές Πινακίδες», που μιλά για τον αγώνα ενός κρητικού (που έχασε το παιδί του σε τροχαίο) απέναντι στις μεγάλες εταιρίες υπαίθριας διαφήμισης αλλά και η ταινία «Golfland?» της Νέλλης Ψαρρού και του Δημήτρη Μελέτη, που μιλά για την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα γήπεδα γκολφ στη Χερσόνησο Ηρακλείου και σε άλλες τέσσερις περιοχές της Ελλάδας.

Ομάδα παραγωγής
Στην ομάδα παραγωγής συμμετέχουν δημοσιογράφοι και τεχνικοί τηλεόρασης από την Κρήτη και την Αθήνα αλλά και άνθρωποι από διάφορους επαγγελματικούς – επιστημονικούς χώρους. Η σύνθεσή της είναι: Σταύρος Αλεξανδράκης, Χαρά Βηλαρά, Γιάννης Βλάχος, Νίκος Δαλαμάγκας, Μάριος Διονέλλης, Ανδρέας Κουλάτσογλου, Νεκταρία Μαυρουδή, Κωστής Νικολόπουλος, Σίσσυ Παπαδογιάννη, Νίκος Σαράντος, Δημήτρης Σφακιανάκης, Μαρία Ψαρά.
Η Τηλεόραση από τους Πολίτες απευθύνεται σε όσους ψάχνουν διαφορετική ενημέρωση, τουλάχιστον ως προς τα θέματα της Κρήτης. Τονίζει με σαφήνεια την απόστασή της από το κυρίαρχο μοντέλο ενημέρωσης δηλώνοντας πως “ειδήσεις” δεν είναι μόνο τα βραδινά δελτία…

http://politestv.gr/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ