Οι σοβαρές καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης την φετινή άνοιξη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και η συνακόλουθη μείωση στην παραγωγή, αναδεικνύονται με επίκαιρη ερώτηση της κα Βαγιωνάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Αποστόλου, η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή 15 Ιούλη στην ολομέλεια της Βουλής στις 11.00πμ.
Η βουλευτής Χανίων στην ερώτηση της, αφού καταγράφει αναλυτικά τα σοβαρά πλήγματα που δέχτηκαν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, επισημαίνει πως ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε καταγραφή των ζημιών.
Παράλληλα, υπενθυμίζει στο Υπουργείο την μεγάλη καταστροφή της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης (της τάξης του 60-70%) το 2013 και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει χρήματα οι πληγέντες, ενώ ζητά την άμεση αποζημίωσή τους
Τέλος, η κα Βαγιωνάκη προτείνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όσον αφορά στην κάλυψη ζημιών στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο των καρπών (ανθοφορία), καθώς τώρα καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις παγετού και όχι τις ζημιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων
Θέμα: «Καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης την φετινή άνοιξη»
Κατά τη διάρκεια της φετινής άνοιξης η ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης υπέστη σοβαρές ζημίες εξαιτίας δυσμενών καιρικών φαινομένων (υψηλές θερμοκρασίες και έντονοι νότιοι άνεμοι) που επικράτησαν στο νησί. Οι ακραίες αυτές συνθήκες, παρατεταμένης διάρκειας και συχνότητας, προκάλεσαν ζημιές στα ελαιόδεντρα τόσο κατά το στάδιο της ανθοφορίας, όσο και κατά το στάδιο της καρπόδεσης, ανάλογα με τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.
Η ένταση των καταστροφών ποικίλει ανά περιοχή από 30-70% σύμφωνα με στοιχεία του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να προσεγγίσει το 40% περίπου. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, ιδιαίτερα σε περιοχές που η ελαιοπαραγωγή αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Πρέπει συνεπώς άμεσα ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές.
Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στην περίπτωση της μεγάλης καταστροφής της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης (της τάξης του 60-70%) το 2013, εξαιτίας και τότε των υψηλών θερμοκρασιών της άνοιξης, ο ΕΛΓΑ απέφυγε τις αποζημιώσεις παραπέμποντας τους πληγέντες στα ΠΣΕΑ. Τελικά το εγκριθέν για αποζημίωση πόσο των 65 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 6, και μέχρι σήμερα δε δόθηκαν χρήματα στους δικαιούχους.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όσον αφορά στην κάλυψη ζημιών στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο των καρπών (ανθοφορία), εφόσον σήμερα το είδος των ζημιών αυτών καλύπτονται μόνο σε περίπτωση παγετού. Οι ζημιές από υψηλή θερμοκρασία και στην άνθηση θα έπρεπε να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καθώς η εξαίρεση αυτή αφενός μεν δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αφετέρου δε συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος των αγροτών της νότιας και νησιωτικής Ελλάδας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Η ερωτώσα Βουλευτής
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.