21.8 C
Chania
Thursday, May 23, 2024

Την άμεση αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης από τις καταστροφές που υπέστησαν απαιτεί η βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη

Ημερομηνία:

Οι σοβαρές καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης την φετινή άνοιξη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και η συνακόλουθη μείωση στην παραγωγή, αναδεικνύονται με επίκαιρη ερώτηση της κα Βαγιωνάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Αποστόλου, η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή 15 Ιούλη στην ολομέλεια της Βουλής στις 11.00πμ.

Η βουλευτής Χανίων στην ερώτηση της, αφού καταγράφει αναλυτικά τα σοβαρά πλήγματα που δέχτηκαν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, επισημαίνει πως ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε καταγραφή των ζημιών.

Παράλληλα, υπενθυμίζει στο Υπουργείο την μεγάλη καταστροφή της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης (της τάξης του 60-70%) το 2013 και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει χρήματα οι πληγέντες, ενώ ζητά την άμεση αποζημίωσή τους

Τέλος, η κα Βαγιωνάκη προτείνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όσον αφορά στην κάλυψη ζημιών στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο των καρπών (ανθοφορία), καθώς τώρα καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις παγετού και όχι τις ζημιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

Θέμα: «Καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης την φετινή άνοιξη»

Κατά τη διάρκεια της φετινής άνοιξης η ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης υπέστη σοβαρές ζημίες εξαιτίας δυσμενών καιρικών φαινομένων (υψηλές θερμοκρασίες και έντονοι νότιοι άνεμοι) που επικράτησαν στο νησί. Οι ακραίες αυτές συνθήκες, παρατεταμένης διάρκειας και συχνότητας, προκάλεσαν ζημιές στα ελαιόδεντρα τόσο κατά το στάδιο της ανθοφορίας, όσο και κατά το στάδιο της καρπόδεσης, ανάλογα με τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Η ένταση των καταστροφών ποικίλει ανά περιοχή από 30-70% σύμφωνα με στοιχεία του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να προσεγγίσει το 40% περίπου. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, ιδιαίτερα σε περιοχές που η ελαιοπαραγωγή αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Πρέπει συνεπώς άμεσα ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε  καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές.

Θα πρέπει εδώ να  υπενθυμίσουμε  ότι στην περίπτωση της μεγάλης καταστροφής της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης (της τάξης του 60-70%) το 2013, εξαιτίας και τότε των υψηλών θερμοκρασιών της άνοιξης, ο ΕΛΓΑ απέφυγε τις αποζημιώσεις παραπέμποντας τους πληγέντες στα  ΠΣΕΑ. Τελικά το εγκριθέν για αποζημίωση πόσο των 65 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 6, και μέχρι σήμερα δε δόθηκαν χρήματα στους  δικαιούχους.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όσον αφορά στην κάλυψη ζημιών στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο των καρπών (ανθοφορία), εφόσον σήμερα το είδος των ζημιών αυτών καλύπτονται μόνο σε περίπτωση παγετού. Οι ζημιές από υψηλή θερμοκρασία και στην άνθηση θα έπρεπε να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καθώς η εξαίρεση αυτή αφενός μεν δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αφετέρου δε συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος των αγροτών της νότιας και νησιωτικής Ελλάδας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αρχίσει άμεσα η διενέργεια ελέγχων και καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί, καθώς και τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης από τα ΠΣΕΑ των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης που επλήγησαν την άνοιξη του 2013.
  2. Δεδομένου ότι οι ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης αποτελούν επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, αν προτίθεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ούτως ώστε να καλύπτονται   ασφαλιστικά   και   οι   ζημιές   που προκαλούνται από καύσωνα ή ηλιακή ακτινοβολία.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

6 χρόνια μετά την καταστροφή τους οι Ιταλικοί Στρατώνες για 25+10 χρόνια στο Δήμο Χανίων

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη πραγματοποίησε συνάντηση  στα  γραφεία...

Σχολικά γεύματα: Μία μπίζνα 120 εκατ. ευρώ ετησίως χωρίς ελέγχους και ποιότητα

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται γύρω από την υπόθεση της μαζικής...