23.8 C
Chania
Saturday, October 5, 2024

Την ίδια ευθύνη με τους διεφθαρμένους έχουν και οι διαφθορείς

Ημερομηνία:

Ποιος έδινε τις μίζες; Είναι διαφθορέας. Ποιός έπαιρνε τις μίζες; Είναι διεφθαρμένος. Την ίδια ακριβώς ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές ! Ποιοι δίνανε αβέρτα χρήματα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί τα έδινε έτσι εύκολα; Μα ακριβώς, γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα. Για να μας πάρει και  τα βρακιά μας. Τα «φτούριζε» τόσα χρόνια. Τα τόκιζε σαν ξεδιάντροπος τοκογλύφος. Και περίμενε σαν το τσακάλι που περιμένει το θήραμα. Διέφθειρε πρώτα τους εκλεγμένους απ’ τον λαό για να πράξουν εντελώς διαφορετικά, κυβερνήτες, και αυτοί οι άθλιοι δεν τους αρκούσε η δικιά τους διαφθορά διέφθειραν και τον λαό. Αγκαλιά με τις τράπεζες. Βέβαια δεν είναι όλος ο λαός διεφθαρμένος. Μόνο τρομαγμένος είναι και απογοητευμένος.

Γιατί δεν τρώγανε όλοι τα λεφτά  της ΕΟΚ. Δεν πέρνανε όλοι προγράμματα, Leader, Leasing, χρηματιστήρια φούσκες, εορτοδάνεια, εκδρομοδάνεια κ.λ.π. κάρτες και ότι φανταστείς. Όμως γιατί τόσο εύκολα τα μοίραζαν όλα αυτά; Γιατί με μαθηματικό υπολογισμό ήξεραν ότι μέσα σε έξι χρόνια τεχνητής ύφεσης αυτά τα λίγα θα γινόταν τσουνάμι , που θα έπνιγαν τον λαό , τις επιχειρήσεις τους κόπους και τους ιδρώτες χρόνων. Μέσα σε έξι χρόνια ύφεσης ήξεραν τι θα γινόταν. Πως θα μας άρπαζαν την γη μας τον ουρανό μας , τον ήλιο μας, τις θάλασσές μας, τα νησιά μας, τις ανάσες μας, τις ζωές μας τις ίδιες.

Έξι χιλιάδες οι αυτοκτονίες και ο Άνθιμος βγήκε να καταγγείλει όχι τις δολοφονίες αυτές που προκαλούν τα μνημόνια αλλά την «κηδεία του μνημονίου».

Έξι χιλιάδες οι αυτοκτονίες και αυτοί οι δημιουργοί αυτής της φρίκης δεν έχουν υποστεί το παραμικρό. Οι μισθοί τους δεν έχουν υποστεί καμιά περικοπή. Οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό δεν φορολογούνται, Δεν πηγαίνουν εκεί, κλιμάκια της εφορίας με ύφος γερμανοτσολιά να μπαίνουν στα μαγαζάκια των ανθρώπων για έλεγχο. Που βουλοπλέουν μέσα στην άθλια πραγματικότητα και περιμένουν 1 με 2 μέρες το χρόνο όχι να δουλέψουν αλλά να ψευτοδουλέψουν και μπαίνει το κλιμάκιο της ΔΟΥ με ύφος: «Είμαστε απ’ την Εφορεία». Που είναι η Εφορεία στις λίστες Lagard; Πόσες τέτοιες λίστες υπάρχουν; Σε πόσες χώρες; Πόσες offshore εταιρείες; Η εκκλησία με τα Βατοπέδια της, στην Καραϊβική τι «επενδύσεις» έχει κάνει; Γι’ αυτό κόπτεται για τον παπά – Σούρα; Το κατεστημένο  που την προστατεύει, αβαντάρει εκμεταλλευόμενη τον λαό που θρησκεύεται χωρίς να σκέπτεται. Που είναι οι μελιστάλακτοι υπάλληλοι των τραπεζών που τη προηγούμενη δεκαετία τηλεφωνικά μας «εκλιπαρούσαν» να βγάλουμε κάρτα; Προσωπικά δεν έβγαλα ποτέ κάρτα, δεν πήρα ποτέ δάνειο, για να πάω διακοπές. Όταν είχα λεφτά πήγαινα ταξίδια. Όμως δεν θα κατηγορήσω αυτούς που έπαιρναν δάνεια για να πάνε ένα ταξίδι. Είναι τόσο ωραίο να μπορείς να γνωρίσεις άλλους τόπους, άλλους πολιτισμούς, να ξεκουραστείς. Είναι τόσο σκληρό να μην μπορείς να το πραγματοποιήσεις. Και ήταν σαν τις Σειρήνες οι τράπεζες που με τα γλυκά τους τραγούδια, συγνώμη λόγια, ξελόγιαζαν όσους λαχταρούσαν κι αυτοί το όνειρο. Λίγα σου ‘λεγαν είναι. Θα τα δίνετε, τους έλεγαν εύκολα. Και οι άνθρωποι, πράγματι πλήρωναν, πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους μέχρι που χωρίς ενδοιασμό τους κατάντησαν πρώτα άνεργους μετά άστεγους μετά αυτόχειρες!

Ναι, ναι, φταίνε, φταίνε κι αυτοί που έδιναν τόσο εύκολα τα χρήματα, όχι μόνο όσοι τα έπαιρναν. Πρέπει να υποστούν κι αυτοί τις συνέπειες. Για το αθώο αίμα, για την δυστυχία για τον εξευτελισμό για τη διαπόμπευση, για τον διασυρμό, για τα συσσίτια , για τους άστεγους, για τον πόνο που τραβάει ένας ολόκληρος λαός.

Που δεν είναι ένοχος. Γιατί άλλο είναι ΛΑΟΣ και άλλο επιβήτορες της εξουσίας.

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με...