21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Την Κρήτη για πεζοπορία προτείνει το National Geographic

Ημερομηνία:

Το βρετανικό National Geographic Traveller υποκλίνεται στις ομορφιές της Ελλάδας και τονίζει ότι παρά τα ταραχώδη τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της κρίσης, η χώρα μας παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Βρετανούς.

Κατά τον αρθρογράφο Κρις Λίντμπιτερ τέσσερις είναι οι γωνιές της χώρας που πρέπει να επισκεφθεί το 2015 ένας Βρετανός. Φυσικά, δεν μπορεί να λείπει από αυτούς η Αθήνα. Ακολουθεί ο περιπατητικός και ιστορικός γύρος της Κρήτης, η ανεξερεύνητη Ηπειρος και η μικρή αδελφούλα της Σαντορίνης, η Φολέγανδρος.

Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη

«Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στην Αθήνα εκτός από την Ακρόπολη», σχολιάζει ο δημοσιογράφος του βρετανικού National Geographic Traveller, η επίσκεψη στην οποία «δεν είναι κάτι υποχρεωτικό» για έναν τουρίστα, αφού «ο Παρθενώνας, ο ναός που υμνεί τη θεά Αθηνά και υπενθυμίζει εδώ και κάτι παραπάνω από δύο χιλιετίες ποιον πρέπει να ευχαριστούν οι Αθηναίοι για τους καλούς καιρούς, είναι ορατός σχεδόν από κάθε γωνιά του κέντρου» της αθηναϊκής πρωτεύουσας.

Ο Βρετανός κάνει ειδική μνεία στο Μουσείο της Ακρόπολης το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα κομψό εκθετήριο για τις ζωοφόρους του Παρθενώνα από το 2009» και αποτελεί κατά τη γνώμη του «μια εύγλωττη έκκληση για την επιστροφή (στην Αθήνα) από το Λονδίνο των μισών από αυτών των επιγραφών, γνωστές και ως Ελγίνεια Μάρμαρα».

Ωστόσο, εκτός από το Μουσείο, τα γλυπτά και τα αρχαία μνημεία, στην Αθήνα «υπάρχουν κι άλλα πολλά περισσότερα». Η περιγραφή του Λίντμπιτερ ξεκινά από το Κολωνάκι το οποίο χαρακτηρίζει ως την ιδανική γειτονιά για «shopping therapy», συνεχίζει τη βόλτα του στου Ψυρρή για καλόφαγητό, ενώ στη συνέχεια, συμβουλεύει τους συμπατριώτες του να ανηφορίσουν την οδό Κολοκοτρώνη προς την πλατεία της Αγίας Ειρήνης για ένα ποτό στο Booze Cooperativa και μετά προς την πλατεία Καρύτση για μια στάση στο μικρό Bank Job. Αλλη εναλλακτική, ο πεζόδρομος της Ηρακλειδών στο Θησείο.

Από το οδοιπορικό δεν θα μπορούσε να λείπει και ο λόφος του Λυκαβηττού, «από την κορυφή του οποίου μπορείς να δεις μέχρι το λιμάνι του Πειραιά».

Κρήτη για πεζοπορία και όχι για ξενύχτι

«Η Ελλάδα είναι ιδανική για περιπατητές» αναφέρει ο δημοσιογράφος του National Geographic Traveller, ο οποίος προτείνει στους λάτρεις της πεζοπορίας να επιλέξουν να κάνουν τον γύρο της Κρήτης μέσα στις παραδόσεις και την ιστορία της.

Η ανεκμετάλλευτη Ηπειρος

Η Ηπειρος «αξίζει την προσοχή σας» τονίζει ο Βρετανός αρθρογράφος ο οποίος επισημαίνει πως «μ όνο οι πραγματικοί λάτρεις της Ελλάδας εκτιμούν τη βορειοδυτική γωνιά της, όπου η χώρα συνορεύει με την Αλβανία».

Κατά τον Λίντμπιτερ «η Ηπειρος είναι ενδιαφέρουσα» εξ αιτίας της απότομης οροσειράς της Πίνδου, της τοποθεσίας της πρωτεύουσάς των Ιωαννίνων στις παρυφές της λίμνης και της κατεστραμμένης αρχαίας ρωμαϊκής πόλης της Νικόπολης και προτείνει τις απευθείας πτήσεις βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων προς την Πρέβεζα και υποχρεωτική στάση στα πανέμορφα Σύβοτα.

"google ad"

Φολέγανδρος, η μικρή αδελφή της Σαντορίνης

Το ταξίδι για τον αρθρογράφο του βρετανικού National Geographic ολοκληρώνεται για φέτος στη Φολέγανδρο, «τη μικρή αδελφούλα της Σαντορίνης», όπως σχολιάζει. «Αν μέσα στην “κόλαση” του ηλιοβασιλέματος στην Οία καταφέρετε να αφήσετε το βλέμμα σας να ταξιδέψει βορειοδυτικά της Σαντορίνης, ίσως μπορέσετε να κατασκοπεύσετε το ελληνικό μυστικό που στέκεται απέναντι». Ο λόγος για τη Φολέγανδρο, η οποία σε αντιδιαστολή με το ξέφρενο πάρτι της Σαντορίνης αποτελεί «μια νυσταλέα κάψουλα του χρόνου».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος κάνει ειδική αναφορά στην κατάλευκη εκκλησία της Παναγιάς στην κορυφή της Χώρας, στο εξαιρετικά ήσυχο χωριό της Ανω Μεριάς και στην παραλία Αγκάλη.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...