Εν όψει της Συνόδου για το Κλίμα που θα ξεκινήσει στη Μαδρίτη στις 2 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Κρίση ορίστηκε η Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019.
Στα Χανιά προγραμματίζεται την ημέρα αυτή δράση από το ΚΠΕ Βάμου στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων στις 12 το πρωί. Η δράση θα περιλαμβάνει έκφραση της γνώμης και των προτάσεων των μαθητών για την κλιματική κρίση, ζωγραφική και δημιουργία πινακίδων με επαναχρησιμοποίηση υλικών από τους μαθητές με μηνύματα για την προστασία του πλανήτη και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Παράλληλα, μετά από πρόσκληση του ΚΠΕ Βάμου και στους 4 νομούς της Κρήτης θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την Κλιματική Κρίση την ημέρα αυτή με τη συμμετοχή 15 τουλάχιστον σχολείων, 35 εκπαιδευτικών και 550 μαθητών. Σχολεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή:
- 2ο Γυμνάσιο Χανίων
- 5ο Γυμνάσιο Χανίων
- 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
- 1ο Δημοτικό Σχολείο Κισάμου Χανίων
- 2ο Νηπιαγωγείο Χανίων
- 1o Νηπιαγωγείο Μουρνιών Χανίων
- 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας Λασιθίου
- 13o Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου
- Νηπιαγωγείο Φουρφουρά Ρεθύμνου
- Νηπιαγωγείο Αγίου Σύλλα Ηρακλείου
- Νηπιαγωγείο Πόμπιας Ηρακλείου
- 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου
- 24ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
- 31ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
- Δημοτικό Σχολείο Αγιών Παρασκιών Ηρακλείου
Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Κρίση 29 Νοεμβρίου 2019 έρχεται ως συνέχεια των μαθητικών και νεανικών κινητοποιήσεων για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή, κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από μια 16χρονη μαθήτρια στη Σουηδία, τη Greta Thunberg, κι οδήγησαν χιλιάδες μαθητές, νέους κι ευαίσθητους πολίτες να δράσουν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και για να ληφθούν τα μέτρα που είναι αναγκαία για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες, οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, που όλα σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν. Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε στο σχολείο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ημερών μας, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους καύσωνες, τη σύνδεσή τους με την Κλιματική Αλλαγή και την ανθρώπινη συμβολή στην Κλιματική Αλλαγή. Μια ευκαιρία να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε λύσεις για το πρόβλημα.
Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικότερα των πολιτών για την Κλιματική Αλλαγή. Στόχοι είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης συμβολής στην Κλιματική Αλλαγή, η αναζήτηση δράσεων αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, η διαμόρφωση στάσεων και αξιών προστασίας της φύσης, η προώθηση της συνεργασίας και της εργασίας σε ομάδες, η καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, η ενεργοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών σε μια παγκόσμια κινητοποίηση για την προστασία του Κλίματος.