17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Την Παρασκευή 6 Μαΐου ξεκινά το 19o Αντιπολεμικό Διήμερο στα Χανιά

Ημερομηνία:

Το 19o Αντιπολεμικό Διήμερο ξεκίνησε κατά τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ και συνεχίζει και αυτή τη χρονιά για 19η χρονιά στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Το φετινο αντιπολεμικό διήμερο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου και θα εμπεριέχει συζητήσεις αλλά και συναυλίες.

Διαβάστε τι αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου:

Το 19o Αντιπολεμικό Διήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και του Σαμποταζ διοργανώνεται εν μέσω κοινωνικών αναταραχών και πολιτικής ρευστότητας. Η τελευταία διετία ,με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού έφερε συντριπτικές αλλαγές σε όλα τα πεδία της κοινωνίας και διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίστασε να αξιοποιήσει αυτήν την θανάσιμη συγκυρία για τον λαό και την νεολαία, κάνοντας την ευκαιρία ώστε να προχωρήσει την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση κάνοντας τομές στην εργασία, την εκπαίδευση αλλά και ευρύτερα. Η κυβερνητική στρατηγική συνοδεύτηκε με όξυνση του θεσμικού αυταρχισμού και της καταστολής!

Ο λαός έχει οδηγηθεί στην εξαθλίωση και πλέον διακυβεύονται οι όροι επιβίωσης για την κοινωνική πλειοψηφία. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων ταυτόχρονα με το κύμα ακρίβειας που βιώνουμε και μια σειρά πολλών ακόμη αντιλαϊκών μέτρων δημιουργούν κοινωνική ασφυξία.

Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση ο λαός και η νεολαία δεν έμειναν άπραγοι. Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με σταθμό τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών που εξέφρασαν το αίτημα για ενίσχυση του ΕΣΥ και δημόσια υγεία , τις κινητοποιήσεις ενάντια στον νομό Χατζηδάκη που ετοιμάζει έναν εργασιακό μεσαίωνα, την ιστορική καταδίκη της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή καθώς και την μεγάλη αντικατασταλτική κινητοποίηση στη γειτονιά της Ν.Σμύρνης αλλά και σε μια σειρά άλλων γειτονιών σε όλη την χώρα έφεραν στο πολιτικό προσκήνιο τον λαό εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του.

Στην ίδια κατεύθυνση το φοιτητικό κίνημα στις πιο δύσκολες περιόδους με κλειστές σχολές, εναντιώθηκε στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, προτάσσοντας το δρόμο του αγώνα με ένα πανελλαδικό κύμα μαζικών διαδηλώσεων και την έντονη παρουσία στο δρόμο, αμφισβητώντας στην πράξη τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων που επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στον κρατικό αυταρχισμό και το σχέδιο της για ένα πανεπιστήμιο φυλακή.  Στο Πολυτεχνείο Κρήτης η κατεύθυνση αυταρχικόποίησης των ιδρυμάτων συμπικνώθηκε στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής μας δράσης και τη στοχοποίηση του σχήματος μας με απειλές για πειθαρχικές ποινές!

Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η ένταση στην ανατολική Ευρώπη ολοένα και αυξάνεται, με την κυβέρνηση της ΝΔ να εμπλέκει την χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, παίρνοντας θέση ξεκάθαρα με το δυτικό αφήγημα. Οι αντιμπεριαλιστικες και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που εξελίχθηκαν στη βάση της Σούδας και στην πόλη μας , τόνωσαν το αντιμπεριαλιστικο αίσθημα του λαού και έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία αλλά και την πρόσδεση στο ΝΑΤΟ. Μπροστά στους αγώνες που έρχονται η αριστερά οφείλεινα συγκρουστεί με τους βασικούς πυλώνες της κυρίαρχης πολιτικής.

Υπάρχει άλλος δρόμος. Μέσα από την ενότητα και τον αγώνα έρχεται η ρήξη που θέλουμε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Σε αυτά τα πλαίσια το φετινό αντιπολεμικό διήμερο αποκτά ιδιαίτερο νόημα.

Απάντηση μας είναι ο αγώνας από όλους τους φοιτητές , τους εργαζόμενους και τον λαό για να σταματήσει η αντιλαϊκή επίθεση, για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ. Έμπρακτη αλληλεγγύη και αγώνας τώρα για το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που καταστρέφουν ολόκληρους λαούς.  Καλούμε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες , τους εργαζομένους και εργαζόμενες, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες καθώς και όλη την χανιώτικη κοινωνία να παρευρεθούν στο 19ο αντιπολεμικό διήμερο όπου μέσα από πολιτικές εκδηλώσεις και συζήτηση θα συμβάλλουν στην οργάνωση των αγώνων μας την επόμενη μέρα.

Με την ριζοσπαστική αριστερά για τους αγώνες της ανατροπής!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

ΣΑΜΠΟΤΑΖ, σχήμα που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ

** Η Ενωτική Πρωτοβουλία και το ΣΑΜΠΟΤΑΖ είναι ανεξάρτητα αριστερά σχήματα που δρουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο ΤΕΙ Χανίων αντίστοιχα καθώς και στην πόλη των Χανίων και έχουν επιλέξει το Αντιπολεμικό Διήμερο να γίνεται χωρίς είσοδο, ώστε να μπορεί ο καθένας να το παρακολουθήσει. Καθώς είμαστε αντίθετοι στη λογική συνεργασίας με χορηγούς, ζητάμε την οικονομική ενίσχυση όλων εσάς που έρχεστε και στηρίζετε το Φεστιβάλ».

Το πρόγραμμα του Αντιπολεμικού Διημέρου:

"google ad"

  • Παρασκευή 6 Μάη

18:00 Συζήτηση με θέμα: «Ο αγώνας ενάντια στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, το πανεκπαιδευτικό κίνημα θα τους σαρώσει».

Ομιλητές: Γ.Βουρλιώτη: μαθήτρια που συμμετέχει στη Μετωπική Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Μαθητών

Γ.Κάργας: καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Α.Ευστράτογλου: μέλος του Πανελλαδικού Σωματείου στην έρευνα και τη διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο.Τριανταφύλλου: Μέλος του ΔΣ του ΦΣ τμήματος ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ

  • 21:00 Συναυλία με τους:
  • ENDLESS SLEEPLESS NIGHTS
  • ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC
  • Κρητικό γλέντι με τους Γιώργος&Χάρης Παντερμάκης

Σάββατο 7 Μάη

  • 18:00 Συζήτηση με θέμα: «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ& ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Ομιλητές:

Λ.Βατικιώτης: Δημοσιογράφος, Οικονομολόγος

Α.Κωσταμπάρης: Ιστορικός

Π.Μαυροειδής: Μηχανικός

Σ.Λαπιέρης: Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμεων Συνηγόρου του Πολίτη

  • 21:00 Συναυλία με τους:
  • ΓΚΙΝΤΙΚΙ
  • ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ

Θα ακολουθήσει γλέντι

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...