26.8 C
Chania
Tuesday, July 2, 2024

Την τελευταία Κυριακή του Μαΐου του 1821 στην Θυμιανή Παναγιά των Σφακίων η επίσημη έναρξη της επανάστασης των Κρητών

Ημερομηνία:

-Παιδιά κι ίντα ‘ναι η μαζωξιά
στο Σφακιανό το γ-κάμπο
στν μ-Παναγιά τη Θυμιανή
που ‘ναι στσοι Κομητάδες;

-Σύναξη κάνουν οι γι-αρχηγοί,
χιλιάδες οπλοφόροι
ορκίζονται στη μ-Παναγιά
στο μ-πόλεμο να μπούσι
φωθιά να δώσου στην Τουρκιά…

Παλιό ριζίτικο τραγούδι, που διέσωσε ο Μανώλης Βαλυράκης, ετών 81 (1980) από τον Πετρέ Ασκύφου Σφακίων.

Την τελευταία Κυριακή του Μαΐου του 1821 έγινε στην Θυμιανή Παναγιά των Σφακίων η επίσημη έναρξη της επανάστασης των Κρητών. Ύστερα από συνεννοήσεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες επισημοποιήθηκε η έναρξη της επανάστασης. Και στην ημερομηνία αυτή έχει ορισθεί με διάταγμα να εορτάζεται επίσημα η αρχή του μεγάλου εκείνου αγώνα για το νησί μας.

Στην εκκλησία της Θυμιανής Παναγιάς των Σφακίων ευλογήθηκαν τα όπλα των επαναστατών. Από ‘δω άρχισε ένας πολύχρονος αγώνας που στοίχισε ποταμούς αιμάτων και ατελείωτη σειρά θυσιών.

Μα όταν δέκα χρόνια αργότερα (21-1-1830) υπογράφηκε στο Λονδίνο το περίφημο Πρωτόκολλο με το οποίο ορίζονται τα όρια του νέου ελληνικού κράτους, η Κρήτη έμεινε απ’ έξω.

Από τότε και μετά, χρειάστηκε μια σειρά νέων επαναστάσεων με ποταμούς αιμάτων μέχρι να γίνει (1898) η Κρητική Πολιτεία και αργότερα (1913) η πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα.

Αυτήν την τελευταία Κυριακή του Μαΐου του 1821, στην Θυμιανή την Παναγιά έγινε πολυάριθμη Γενική Συνέλευση όλων των Κρητικών αρχηγών και πολεμιστών. Εδώ ο λαός επικύρωσε με ενθουσιώδη βοή την απόφαση των καπετάνιων για κήρυξη της Επανάστασης. Έγινε η εκλογή των στρατηγών. Ευλογήθηκαν τα όπλα. Μαζεύτηκαν χρυσαφικά και ό,τι πολύτιμα είδη, ασημικά κ.τ.λ. υπήρχαν στα σπίτια τους για να αγορασθεί οπλισμός συμπληρωματικός και μπαρούτι. Και δόθηκε διαταγή για την έναρξη των εχθροπραξιών. Είχε προηγηθεί η συνάθροιση τον Απρίλη, της Διακαινησίμου, στο Λουτρό Σφακίων. Συμμετείχαν ο Γ. Δασκαλάκης, εγγονός του Δασκαλογιάννη και ο Ανδρέας Κριαράς. Οι αδελφοί Πέτρος, Αναγνώστης και Ανδρέας Μανουσέλης, οι αδελφοί Γεώργιος, Ιωσήφ και Στρατής Δεληγιαννάκης, οι αδελφοί Ρούσος και Στρατής Βουρδουμπάς. Οι αδελφοί Θεόδωρος και Ρούσος Χούρδος. Οι αδελφοί Πωλιός και Μανούσος Μανουσάκης, ο Μπουζομάρκος, ο Χατζή-Χιονιάς, ο Αναγνώστης Ψαρουδάκης, ο Νικόλαος Ανδρουλακάκης, ο Ανδρέας Φασούλης, ο Αναγνώστης Πρωτοπαπαδάκης, ο Πρωτόπαπας Σφακίων Γεώργιος Μωράκης. Ο Γεώργιος Πωλογιώργης. Ο Στρατής Πελιβάνης. Οι αδελφοί Αναγνώστης και Κωνσταντίνος Μανουσογιαννάκης. Οι αδελφοί Αναγνώστης και Μανούσος Παναγιώτου. Ο Μανούσος Παπαδάκης, ο Ιωσήφ Καυκαλάκης.

Πήραν αποφάσεις για την έναρξη του Αγώνα και εξέλεξαν καγκελαρία, δηλ. κυβέρνηση, την οποία αποτελούσαν: Πρωτόπαπας Σφακίων Γεώργιος Μωράκης, Χατζή Γιάννης Πωλιουδάκης, Ιωσήφ Παπαδάκης, Βουρδουμπάς, Ανδρέας Κριαράς και Αναγνώστης Ψαρουδάκης. Διατήρησε την ισχύ της μέχρι τον Νοέμβρη που έφτασε στο νησί σαν αντιστράτηγος ο Αφεντούλιεφ.

Το 1866 κηρύχθηκε πάλι επανάσταση, τρίχρονη, με πολλές θυσίες και ποταμούς αιμάτων.

Η πλατεία 1866 στα Χανιά δόθηκε προς τιμήν της Επανάστασης αυτής και όχι για να γίνει οίκος εμπορίου. Ντροπή! Μεγάλη ντροπή.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνές μουσικό φεστιβάλ Κρήτης, στα Χανιά – Μια γιορτή με επίκεντρο την διαφορετικότητα

Φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης, που έχει μαγέψει το μουσικόφιλο...

Φοιτητική στέγη: Ακριβά ενοίκια, μικρή διαθεσιμότητα

Με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα...

Πολάκης: Για μένα δεν έχει κανένα νόημα μια κουβέντα περί Κεντροαριστεράς γενικώς

Με αιχμές για την «ενιαία Κεντροαριστερά», την ηγεσία του...

Επετειακή εκδήλωση στο μνημείο της Καλής Συκιάς

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η ΤΚ Καλής Συκιάς ,...