Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 αναμένεται να εκδικαστεί στα δικαστήρια Χανίων η υπόθεση φοιτητή και αντιπροέδρου του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος συνελήφθη μετά από επιχείρηση της Ασφάλειας Χανίων στο σπίτι του στις 27 Φεβρουαρίου 2021.
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μαζικών προσαγωγών φοιτητών του Πολυτεχνείου, σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής αναταραχής και καταστολής.
Σημειώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια Χανίων την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στις 09:00 το πρωί, με αίτημα την αθώωση του φοιτητή και την κατάργηση κάθε μορφής πολιτικής δίωξης.
Σύλληψη εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων
Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά περιοριστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση διαδηλώσεων. Με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, επιβλήθηκαν αυστηροί έλεγχοι στις δημόσιες συναθροίσεις, με τον νόμο Χρυσοχοΐδη να χαρακτηρίζεται ως ένας από τους αυστηρότερους περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης των τελευταίων ετών.
Την ίδια περίοδο, οι φοιτητές αντιδρούσαν έντονα απέναντι στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επέβαλε αυστηρότερα όρια φοίτησης, πειθαρχικά μέτρα και διαγραφές, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι κινητοποιήσεις στους δρόμους και οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με καταστολή, ενώ η νεολαία βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών.
Δίκη με πολιτικές προεκτάσεις
Η δίκη του φοιτητή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικών και συνδικαλιστικών διώξεων, με στόχο, όπως καταγγέλλουν φοιτητικοί και κοινωνικοί φορείς, την καταστολή του αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου 2025, θα εκδικαστεί η υπόθεση των οκτώ συλληφθέντων της απαγορευμένης διαδήλωσης της 6ης Δεκεμβρίου 2020 στα Χανιά. Οι κατηγορούμενοι είχαν βγει στους δρόμους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, διεκδικώντας δικαιώματα στην εργασία, την περίθαλψη και τις ατομικές ελευθερίες.
Η κλιμάκωση τέτοιων διώξεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με φορείς να κάνουν λόγο για αυταρχισμό και περιορισμό θεμελιωδών ελευθεριών. Σε μια εποχή κοινωνικής και οικονομικής έντασης, το ζήτημα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων επανέρχεται στο προσκήνιο, με τη νεολαία και τα κινήματα να καλούν σε αντίσταση απέναντι στην καταστολή.
Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης
Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια Χανίων την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στις 09:00 το πρωί, ζητώντας την αθώωση του φοιτητή και την κατάργηση κάθε μορφής πολιτικής δίωξης.
Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης:
- Αθώωση του φοιτητή από όλες τις κατηγορίες
- Απόσυρση των διώξεων αγωνιστών και συνδικαλιστών
- Κατάργηση των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης και του κρατικού αυταρχισμού
Το αποτέλεσμα της δίκης αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θεωρείται κομβικής σημασίας για το φοιτητικό κίνημα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Ελλάδα.



