21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τη Δευτέρα συζητείται στη Βουλή η ερώτηση Π. Πολάκη για το Γυμνάσιο στη Γαύδο

Ημερομηνία:

Ο Βουλευτής Χανίων με το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ,φέρνει στη Βουλή το θέμα της μη  λειτουργίας Γυμνασίου στο ακριτικό νησί της Γαύδου κατά το σχολικό έτος 2022-2023, απόφαση που στερεί το συνταγματικό δικαίωμα  δυο μαθητών του νησιού στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 17:30 το απόγευμα.

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η    Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
προς την κ. Υπουργό Παιδείας

Θέμα: «Αποκλεισμός μαθητών της Γαύδου από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Κυρία Υπουργέ,

Το Ακριτικό νησί της Γαύδου που αποτελεί το νοτιότερο άκρο της χώρα μας και ταυτόχρονα  της Ευρώπης, σε μια εποχή ακραίων και απαράδεκτων γεωπολιτικών αμφισβητήσεων  και διεκδικήσεων, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, περί τους 80, διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες και για αυτό αποτελεί χρέος της πολιτείας, ειδικά στην περίπτωση ακριτών, να τους παράσχει αμέριστη υποστήριξη και κίνητρα για να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Αντ’ αυτού, στην περίπτωση της Γαύδου, δύο μαθητές που τέλειωσαν το Δημοτικό και που οφείλουν να συνεχίσουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρεωτική τους εκπαίδευση στο Γυμνάσιο, θα πρέπει να φύγουν από το νησί.  Με την άρνηση σας να λειτουργήσει Γυμνάσιο στο νησί, υποχρεώνετε την οικογένεια να χωριστεί καθώς ο πατέρας είναι κτηνοτρόφος και δεν μπορεί να φύγει και επομένως τα παιδιά  θα πρέπει να φύγουν με την μητέρα τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει μαζί τους να ακολουθήσει και το τρίτο παιδί της οικογένειας, το οποίο φέτος θα φοιτούσε στο Νηπιαγωγείο. Με την απόφαση σας αυτή, διαρρηγνύεται η συνοχή μιας οικογένειας την οποία εκτός όλων των άλλων οδηγείτε και σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα, συμβάλλετε στην περαιτέρω ερημοποίηση ενός Ακριτικού νησιού, αφού η μη λειτουργία σχολείου οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας (το Δημοτικό δεν λειτουργεί αυτή τη σχολική χρονιά γιατί δεν υπάρχει κανένας μαθητής),  παρά μόνο στην προσχολική αγωγή που φέτος θα έχει ένα μόνο μαθητή, αποτελεί πέρα των άλλων,  μέγιστο αντικίνητρο για πιθανούς μελλοντικούς οικιστές. Σημειώστε ότι, πριν από λίγα χρόνια, όταν πάλι υπήρχαν περί τους τέσσερις μαθητές, το Γυμνάσιο λειτούργησε με δύο καθηγητές.

Επειδή, το δικαίωμα των παιδιών που ζουν σε Ακριτικά νησιά σε δωρεάν εκπαίδευση  είναι αναφαίρετο και έχει την ίδια αν όχι μεγαλύτερη αξία με το δικαίωμα όλων των παιδιών της χώρας μας, ειδικά αν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση.

Επειδή, είναι  αδιανόητο το κριτήριο για την λειτουργία ενός  σχολείου σε μια Ακριτική περιοχή  να είναι αποκλειστικά αριθμητικό, όταν θα έπρεπε πρωτίστως να είναι εθνικό και δημογραφικό.

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ

  1. Θα ανακαλέσετε την απαράδεκτη απόφαση σας να μην λειτουργήσει το Γυμνάσιο Γαύδου κατά το σχολικό έτος 2022-2023;
  2. Θα δώσετε τα απαραίτητα κίνητρα σε καθηγητές, όπως για παράδειγμα αυξημένη μοριοδότηση, προκειμένου να στελεχωθεί το Γυμνάσιο?

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...